Lørdagskos

image

Har blogga denne før, men den er verd en gjentakelse. Bare mamma og pappa i heimen i dag, så vi spiser varmrøkt peppermakrell med kremet purreløk og eggetoast. Veldig enkelt og godt. Legg makrellen på et fat og sett i ovnen på ca 100 grader. Halvtørre brødskiver vendes i vispet egg og stekes i panna. Purreløken stekes i en annen panne, til blank og mør, ikke brun. Tilsett rømme eller creme fraiche og kok inn til passe kremet konsistens. That’s it. Nammenam. Gjerne en kald øl til.
Litt uklart bilde, men maten er god.

Rengjøringsvidunder

Er visst i det praktiske hjørne om dagen. 😀 Folk som kjenner meg – eller leser bloggen min – vet at det er ganske langt mellom husmoranfallene her i huset (bortsett fra litt god mat nå og da…). Men nå har jeg slått til så det skikkelig suser. Eller kjøpt meg enda en ny dings, som min far ville sagt. Nå var det riktignok mannfolket som kjøpte dingsen, siden englebarnet har fått med mitt visakort på tur – men så langt er det jeg som bruker den.
Har fundert lenge. Som jeg har blogga om før, så har vi en diger stue – 60 kvm. Der er det peis, og noen ganger ryker den inn. Jeg liker også å tenne stearinlys og parafinlamper når vi har gjester, så da kan vel enhver tenke seg hvordan taket ser ut etter 12 år. Har gjort noen spede forsøk på takvask, men for det første er det umåtelig slitsomt, dessuten blir det ikke fint. Det blir skjoldete og stygt – nesten så det var bedre med en jevnt grå farge. Min far har holdt på at jeg bør leie inn noen til å male taket, men det går da ikke an å male et så møkkete tak og forvente at det blir fint?
Så jeg har googla dampvaskere i smug, men ikke klart å finne så mye info. Har spurt meg litt fore hos folk som har greie på sånt, og i går slo vi til – tilbud på OBS. Og det funker faktisk bra. Både til taket (som nok trenger flere omganger likevel), til kjøkken, bad, do og faktisk også til flekker på møbler og trevegger. Anbefales!

image

Har bestilt masse tilbehør også – børster, kluter og desslike.

Skifter du dekk?

Legger du om dekkene selv?
Jeg må tilstå at jeg har hatt et litt ambivalent forhold til dette opp gjennom årene. Jeg lærte meg det, da jeg fikk min første bil i 1979 – men jeg har ikke alltid gjort det selv. Særlig ikke da jeg hadde en diger Ford E350 – den var bare altfor diger, og dekkene klarte jeg ikke å rikke på, så tunge var de.
Og min far har til dels kommet settende og påpekt at dette ikke er kvinnfolkarbeid – og har det vært en sur kveld i oktober/november og holkeføre varslet neste dag – så har jeg ikke protestert… Men nå har han passert de 80, og har kaskje tenkt at klarer jeg det ikke selv nå, så får jeg betale noen andre for å gjøre det. Det er selvsagt også greit – men – det ER ikke vanskelig. Jeg hører noen medsøstre si at de er redde for at de ikke skal klare å skru fast hjulet hardt nok, men jenter: det er tull.
Og en nydelig oktoberettermiddag som i dag, så er det jo helt greit med en liten hjuljobb. Du trenger en jekk:

image

Denne har jeg kjøpt hos n’Clas for ca 100 kr. Før det hadde jeg en maken som jeg hadde kjøpt på Europris. Den døde etter 2 1/2 år, men den var jo likevel verd penga. Dette er en hydraulisk jekk, mye mer praktisk og lettvinn enn det spetakkelet som gjerne følger med bilen. Selv om det er greit å kunne bruke den også i nødsfall.

Og en hjulvinne, eller et hjulkryss:
image

Begynn med å løsne hjulmutrene. Ikke skru dem helt av, bare løsne. Righty-tighty, lefty-loosey, enkelt og greit.
Når mutrene er så løse at det er greit å skru videre med håndmakt, jekk opp bilen (husk håndbrekket), til det er noen cm klaring under hjulet. Skru løs. Fjern hjulet, sjekk hjulbrønnen for rust og sånn. Sett på nytt hjul, skru til mutrene i diagonal rekkefølge (jeg har fem og skrur 1-3 -5-2-4). Jekk forsiktig ned, og trekk mutrene til. Clas, Biltema og sånn har også muttertrekkere til en rimelig penge, men jeg innbiller meg at et gjennomsnittlig kvinnfolk på 50-70 kg er akkurat passelig dreiemoment, og tråkker litt på hjulvinna. Det holder, det er ikke nødvendig å stramme til så du ødelegger gjengene.

Hele greia tar 20 minutter, og du verden så flink og selvhjulpen man føler seg.
Men jeg håper ikke det blir glatt på leeeeenge ennå. Vinterdekkene mine er heldigvis piggfrie. Og siden jeg har passert de 50, satser jeg heller på å kunne det selv, enn å måtte blafre med øyevippene om jeg skulle punktere på veien. (Jeg er medlem av NAF også, da – det anbefales, for verre ting enn punktering).

Knekkebrød

Takk til Unni som serverte noen fantastiske hjemmebakte knekkebrød da vi var på sopptur for en tid tilbake. Det er faktisk veldig enkelt og for ikke å snakke om fantastisk godt å lage egne knekkebrød. Jeg har nå bakt disse noen ganger, og de forsvinner som dugg for sol. Noterer oppskriften her for sikkerhets skyld:
Dette trenger du:

•200 gram solsikkekjerner (Sunt fett, høyt innhold av proteiner, magnesium og folat)

•50 gram hakkede linfrø (God kilde til lignaner, som er en type fiber som virker som antioksidant. Også kilde til omega 3)

•50 gram sesamfrø (Sesamfrø er rike på kalsium, vitamin B og E, og har mye proteiner)

•2,25 dl havrekli (Rik på protein og fiber)

•2 toppede ss fiberhusk (kjøpes på helsekosten) (Meget fiberrikt)

•Cirka 5 dl vann (eller mer, hvis du ser at røren blir for tykk)

•En liten klype salt

•En teskje honning/litt sukrin/sukker/annet søtt

Slik gjør du:

Rør ut alle ingrediensene med vann og la stå i to-fem minutter. Fiberhusken får blandingen til å svelle. Røren skal være enkel å fordele ut på to stekebrekk med en slikkepott. Er den hardere, så du trolig må bruke kjevle for å få den flat, ha i mer vann. Bruk et pizzahjul til å rute opp knekkebrødene i størrelsene du foretrekker selv. Begge brettene stekes i 70 minutter på 180 grader på varmluft. Bytt plass på brettene halvveis. Snu også knekkebrødplatene én gang underveis så de blir likt stekt på hver side. Når steketiden er over, skru ned varmen til 50 grader og la brettene stå i ovnen med døra på gløtt i en halvtimes tid, for å tørke. Tørk videre noen timer (eller over natten), på rist på benken. Oppbevares så i en lufttett boks.