Det høye sykefraværet i Norge er fastlegenes skyld

skal man tro Høyre og Frp. Derfor foreslås det nå å “frata” fastlegene rett til å sykmelde folk utover 6 måneder. Da skal pasientene til spesialist for eventuell videre sykmelding.
Hallo? Er det mulig?
Disse partiene er opptatt av å markere seg som motstandere av byråkrati og offentlige inngrep. Hva kaller de dette, da? Har de kanskje ikke fått med seg hvor lange køene er for å komme til spesialist for folk som faktisk TRENGER det – ikke bare for å få et papir?
Tror de fastlegene sykmelder folk for moro skyld? Eller fordi de er korrupte og pasientene bestikker dem?
Tror de at en spesialist – som ser pasienten for antagelig første gang – er bedre skikket enn fastlegen som har kjent pasienten i minst et halvt år, til å vurdere om vedkommende er arbeidsfør eller ikke?
Eller tror de at folk blir friske øyeblikkelig, bare de kommer til spesialist?
Har de gjort hjemmeleksene sine i det hele tatt?
Langtidsfraværet i norsk arbeidsliv skyldes i stor grad diagnoser innenfor psykiatri eller muskel/skjelett-lidelser. Jeg vil tro det er ytterst få som er sykmeldt for slike diagnoser i seks måneder uten allerede å være vurdert av spesialist, og vurderingene som er gjort der er også i dag tilgjengelige for NAV. Hva skal man oppnå med å pålegge spesialistene mer papirarbeid? Vet ikke disse geniale politikerne hvor lange ventelister det allerede er hos psykiatere, ortopeder og spesialister på fysikalsk medisin og rehabilitering?

Det er klart at det finnes folk som ikke gidder å jobbe, og påberoper seg plager de ikke egentlig har. Men disse er nok svært få – arbeid og tilhørighet til arbeidslivet er viktig for de fleste av oss.
Det finnes utstøtingsmekanismer i arbeidslivet. Folk som ikke passer inn, blir mobbet, skaper konflikter eller er syke og ikke yter 100 % blir skjøvet ut. Og det finnes ingen ting som oppmuntrer til noe annet. Er man sykmeldt, får man som arbeidstaker 100 % lønn, og man sparer utgifter til transport til arbeidet – med andre ord, det lønner seg ikke å jobbe.
Som arbeidsgiver får man 100% dekning fra trygden når folk er borte mer enn 16 dager, det er ingen ting å tjene på å legge forholdene til rette for folk som er vanskelige å ha i arbeid. Tvert imot.

Men for all del, skyt fastlegene. Det er nok det letteste….

…og jeg ser det er flere som kommenterer dette utspillet
Pernille Nylehn
Ottar Grimstad
Undreverset

8 tanker om “Det høye sykefraværet i Norge er fastlegenes skyld

 1. Bra kommentar, Hilde. Er så helt enig med deg. Du bør få dette innlegget inn i et mer offentlig debattforum….men det har du kanskje allerede gjort.

 2. Godt skrevet! I tillegg er det vel verdt å klikke på lenkene nederst i innlegget, da kommer man til andre gode kommentarer og diskusjoner.

 3. Bra, Hilde! En del av disse noget feberhete (sic!) utspillene fra partiene nå, som valget nærmer seg, er i grunnen til å bli helt oppgitt og kvalm over.

 4. Hei.

  Det har nok gått en smule fort i svingene for Høyre.

  En gledelig overraskelse for meg var at Erna Solberg faktisk tok seg tid til å lese og svare på bloggposten min etter at jeg sendte en tweet til henne på Twitter.

  Intensjonene til Høyre er nok ikke så gale, men de bør nok sporenstreks skaffe seg noen mer kompetente PR-rådgivere. I tillegg skulle jeg ønske at Høyre (og alle de andre partiene) snart begynte å verdsette brukerkompetanse og faktisk begynte å snakke med dem som jobber i og med systemene. Jeg er så lei politikk som foregår på et idelogisk og teoretisk plan hvor de ikke gidder å sjekke om kartene deres stemmer det minste med terrenget.

  *dagens rant*

  Takk for lenke!

 5. Vi som jobber med dette til daglig sukker nok minst like mye over sånt som dette ja. Takk i like måte.
  Og ellers hadde jeg jo satt stor pris på om du faktisk godkjente kommentaren min slik at den vises i bloggen din….

 6. Beklager, jeg hadde oversett kommentaren din. Det var ikke meninga å holde den tilbake. Pga skrekkelig mye utrivelig spam ble jeg nødt til å legge inn godkjenning av første kommentar på kommentatorer.

 7. Tilbaketråkk: Sykefravær – Siv og Erna er frampå igjen… « hildeG og hagen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *