Dagens sopp…

Det ble jo en tur i skogen i dag og, en liten lokal rusletur etter middag. Sannelig var det både piggsopp og kantareller å finne her også, om enn ikke i så store mengder. Har lagt dem til side, de skal få bli middag i morgen.

Men i tillegg fant jeg:

DSCF1945

Traktkantareller. De fleste var ørsmå, men jeg plukka jo noen likevel. Dette lover godt, for dette er en plass hvor jeg tidligere har plukket store mengder av disse godsakene. Traktkantarellsuppen fra i fjor var jo bare smaskens….

Dessuten fant jeg:

DSCF1942

Det jeg trodde var Stor Parasollsopp, men det viste seg å være Rødmende parasollsopp. Med andre ord ikke fullt så god, så jeg brukte bare de minste.

og sjampinjong:

DSCF1944

Litt usikker på hvilken, jeg har litt problemer med å skille disse sjampinjongene fra hverandre. Men den har ikke slire – og selv de minste har farge på skivene. Med andre ord: det er ikke hvit fluesopp – og det er det viktigste. Heller ikke ble den sitrongul da jeg skar den over, så giftsjampinjong er det heller ikke.

Og noen rimsopper:

DSCF1943

Det er en av de soppene det er aller mest av i skogen rundt her. Det er en god matsopp, i alle fall når den er ung. Men det ble advart mot at denne tok opp spesielt mye radioaktivitet etter Tsjernobyl-ulykken, så store mengder av den har jeg latt være å plukke. Den er lett kjennelig ved at den har ring, men mangler slire, og rimet på hatten er karakteristisk. Synes ikke så godt på bildet mitt, da.

 

Jeg møtte også et par mindre trivelige typer som jeg nøyde meg med å fotografere:

P070909_17.56 P070909_17.52-1

Og de som fulgte med i går, vet naturligvis hva dette er for noen rakkere?
Men nok en gang: Spis ikke noe du synes ligner på noen av disse bildene – med mindre du VET hva det er, eller har fått soppen kontrollert.

4 tanker om “Dagens sopp…

  1. Fra dagens rose til dagens sopp, jaja!
    Jeg styrer fortsatt unna rimsopp og sjampinjonger på tsjernobylrefleksen når jeg plukker her hjemme, men kanskje det snart går an igjen. Traktkantarell kjenner jeg for dårlig, men datter mi har funnet mengder rundt Lillehammer tidligere år.

  2. Traktkantareller kommer i usannsynlige mengder noen år, ja. Det er en veldig bra sopp å kunne. Den er veldig god, og fin å tørke.

  3. Hmmm, butt giftslørsopp og gallerørsopp? Jeg er ikke så flink til å bestemme slørsoppene, for dem holder jeg meg konsekvent unna uansett som det måtte finnes noen spiselige sorter blant dem.

  4. Nei, jeg holder meg også langt unna dem. Synes det ligner mest på den spisse – men uansett, den får stå i fred.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.