Nå skal det bli julemat i heimen, ja

Takk for alle kommentarer på brødforsøket. Det er lenge siden sist jeg bakte brød (noe som ble behørig kommentert av mann og barn i går…)
En medvirkende årsak til dette, er den stadig streikende kjøkkenmaskina. Dvs, stadig nye deler røk på den, og det var ikke bare-bare å bestille nye, viste det seg – det kom stadig feil del, måtte sendes tilbake og styr og stress… Så etterhvert gikk luften litt ut av meg, en stadig defekt kjøkkenmaskin stod i skuffen, med derav følgende nedsatt entusiasme for matlaging.
Nå vet jeg jo at det nærmer seg jul – den tida på året hvor jeg pleier å få ånden over meg for sånt. Da skal det jo bli både kaker, brød og lefse – kanskje også hjemmelaget sylte?
I går var jeg på shopping med jentene (igjen!) og inne på el-butikken fikk jeg se denne:

(bilde knabbet fra forbrukerportalen)
Denne holder etter sigende i generasjoner, og alle deler virker svært så solide, så om jeg klarer å la være å tulle dem bort, bør denne holde resten av min tid…
Det var den siste de hadde, de skulle slutte å selge den. Det er sikkert ikke lønnsomt å selge noe som holder i 30 år…
Derfor fikk jeg pruta den ned med 500 kroner også. Naboen – som lærer meg å lage lefse – har en sånn, modell fra sekstitallet eller deromkring, og like god. Ingen gebrekkelige, tynne deler i plast her nei…

Så da ble det jo brødbaking, da – som et slags første forsøk. Og det gikk jo veldig greit, egentlig.
Det fulgte med kjøttkvern og pølsehorn(!). Visp mangler, jeg har sendt mail til electrolux med tanke på å kjøpe litt ekstrautstyr. SKjønt jeg har jo en liten foodprocessor, det holder muligens å vispe krem og eggedosis og sånt i den…
Derimot fins det en dings som lager mos, det kunne jo være noe for å lage eplemos, nypepuree og sånt?

Men tilbake til pølsehornet…
Barnebarnet har melkeallergi – kanskje blir det hjemmelagde julepølser i år? Får teste ut,kanskje. Noen som vet noe om pølselaging? Her i huset sverges det til innmatpølse, og det finner jeg ingen oppskrift på på nettet i hvertfall. Skal titte i kokebøkene mine. Det er muligens bare gærninger som lager egne pølser nå til dags?

0 comments for “Nå skal det bli julemat i heimen, ja

 1. Anita
  09/11/2008 at 12:20

  Det er MYE tørrmelk inne i pølser. Den som er overfølsom sliter veldig!

  Fin matprofessor du har skaffet deg. Kan man spørre om navn og nummer på nydeligheten? 🙂

 2. Anita
  09/11/2008 at 12:21

  Hm, hardcore Electrolux? Modern har en slik en. Gammel og mye brukt.

 3. Elisa
  09/11/2008 at 12:36

  Me har ein oransje og brun Assistent overtatt frå svigers, sikkert frå 70-talet. Fantastisk! Den bakar brød til oss to-tre gongar i veka. Og mosedingsen er eit must, gjør eplemosing til ein lek!

 4. hildeG
  09/11/2008 at 12:43

  Den heter Electrolux Assistent. Finnes ikke i veldig mange utgaver, Tror det er hovedsaklig to – en med bare en knapp (som min), og en med timer i tillegg – slik at den stopper av seg selv etter en forhåndsinnstilt tid. Det som ellers varierer i de forskjellige pakkene du får kjøpt er ekstrautstyr og tilbehør. Det kan man jo kjøpe separat uansett etter hva man har bruk for.
  Jeg har funnet en oppskrift på medisterpølser som er helt uten melk, så jeg ser ikke svart på å finne en innmatpølseoppskrift heller.

 5. Anne på Moseplassen
  09/11/2008 at 13:28

  det finnes faktisk endel supre pølser som er melk og glutenfrie. Men de koster en hel del mer da. Grøstad og Henriette har supergode pølser som holder høy kvalitet med kontroll på innhold.

  Ellers så er det en ide å se etter hallalmat, jeg mener den er melkefri (om jeg ikke roter).

  Her er det kjøpt inn kenwood med pølsetut, her skal det pølses 😀 Skal høre med mannen om han har noen oppskrifter til deg. Det er visst ganske greit, men tar litt tid. Også må du få fatt i pølseskinn. Vi har ikke laget selv enda, men det ligger i planene.. 😉

  uansett, grattis med ny kjøkkenmaskin, deilig med robuste saker i skikkelig størrelse 😀

 6. Anne på Moseplassen
  09/11/2008 at 13:28

  det finnes faktisk endel supre pølser som er melk og glutenfrie. Men de koster en hel del mer da. Grøstad og Henriette har supergode pølser som holder høy kvalitet med kontroll på innhold.

  Ellers så er det en ide å se etter hallalmat, jeg mener den er melkefri (om jeg ikke roter).

  Her er det kjøpt inn kenwood med pølsetut, her skal det pølses 😀 Skal høre med mannen om han har noen oppskrifter til deg. Det er visst ganske greit, men tar litt tid. Også må du få fatt i pølseskinn. Vi har ikke laget selv enda, men det ligger i planene.. 😉

  uansett, grattis med ny kjøkkenmaskin, deilig med robuste saker i skikkelig størrelse 😀

 7. Harryford
  09/11/2008 at 13:35

  Kan bare stemme i at det er en maskin som holder – og holder – og holder!

  Vår er fra 83. Vi baker det aller meste av brødet selv, grovt! Et veldig forsiktig anslag vil si at den har kadd deigen til minst 2000 brød!

  Men timeren har takka for seg, for et par år siden! Reklamerte ikke! 😉

 8. Mokki
  09/11/2008 at 15:51

  Mamma har en sånn som sikkert ble kjøpt på 80 tallet en gang, den er like fin den dag i dag. og vi søsterene fikk hver vår til jul et år – dette er solide saker 🙂
  Det beste med dem er at de har forandret så lite på deisgn og konstruksjon at man fortsatt får deler som passer til de gamle!

 9. solfrid
  09/11/2008 at 17:33

  Halal er ikke ren for melk, men kosher.

  Innmatspølse er godt =D Eneste pølse som spises her i huset til jul.

 10. Heltpåjordet
  09/11/2008 at 17:58

  Kosher pølser selges så vidt jeg vet bare i synagogens butikk på StHanshaugen.
  Vegetarpølsene fra Tivalli er uten melk, og selges i helsekostbutikkene. (De smaker godt også.)

 11. hildeG
  09/11/2008 at 20:01

  Ikke hørt om noen som selger verken kosher eller halal pølser her omkring, det er nok et mer urbant fenomen…
  Og julepølse er nok fjernt fra begge de tradisjonene.
  Min datter så noe skeptisk ut ved tanken på at jeg skulle begynne med stapping av tarmer inne på kjøkkenet – men jeg får passe på når hun ikke er til stede 😉

 12. Elizabeth
  09/11/2008 at 21:00

  som du sier tror jeg neppe kosher- og halalprodusentene lager julepølser? Så hvis poenget er at Jonas skal få servert pølse i en eller annen form, og du mislykkes i å lage melkefrie julepølser, så er det ikke verre enn å gå på en helt vanlig matbutikk og kjøpe gildes go’ og mager produkter, de har både kjøttpølse og grillpølse uten melk. Jeg tror heller ikke Jonas er så nøye med at det skal være pølse på julaften.

 13. hildeG
  09/11/2008 at 21:18

  Trodde Jonas var veldig nøye med å få det samme som alle andre 🙂
  Og da må han jo få pølse…

 14. Elizabeth
  09/11/2008 at 21:27

  hehe, det er vel mer det at han ser noe annet han gjerne skulle smakt på på en annens tallerken?
  Mulig han dermed heller vil ha innmatpølser enn sine egne pølser, men sånn er det bare 😉 Pølser er iallfall lett å få i småbiter.. han er ikke begeistret for «kjøttbiter» så ribbe er sikkert ikke så stas for han. Så lenge han kan få potet med saus så er det nok ingen krise hva mer som hører til 😀 Vi andre skal iallfall ha innmatpølser, selv om jeg skal være villig til å prøve ut eventuelle hjemmelagde pølser _som et tillegg_

 15. Berit
  10/11/2008 at 07:59

  Har assistent, kjøpt inn da vi var nygifte for 35 år sia, hehe!
  Mye brukt tilbehør her er kjøttkvern, nb for mandelkverninnsatsen. Meget pjaktisk. Har moseren, men bruker den ikke, foretrekker både eple- og nypemos med biter.

  Vi laga pølse for et par år sia, elgspekepølse. Med assistenten. Det gikk utmerket!

Legg inn en kommentar