Ut på tur, aldri sur…

Det er antagelig bare meg som følger med på tickeren nederst på bloggen min. Den teller ned til en lenge etterlengtet ferie.
Det ble lite ferie på meg i sommer – mens kollegene var borte store deler av juli, var det jeg som vikarierte. Men nå er det min tur. I januar drar jeg på langtur, og jeg gleder meg veldig.

Vi skal hit:

Når jeg skal på tur, pleier jeg å lese litt om hotellet og destinasjonen her.
Her kan vi se at dette hotellet kom på listen over verdens 100 beste luksushoteller i fjor. Det virker jo lovende. Likevel er det jo noen som bærer seg da ( det er skrevet flere tusen «reviews» for dette hotellet), de fikk magesyke, myggstikk, ble bestjålet, brakk beinet, bartenderen la an på forloveden eller blunket til tenåringsdatteren – eller det var «too many chavs» eller «people with beer bellies and tattoos» på stedet 😀

Uansett hvor man drar går jeg ut fra at det er mulig å være uheldig. Jeg har tidligere hevdet min skepsis til «all inclusive», men var i Mexico for noen år siden med 2 sekstenåringer – på et slikt sted. Det er en av de beste feriene jeg har hatt. Hotellet og maten var aldeles glimrende. Ikke noe stress med å finne et sted å spise, eller noen diskusjoner om hvem som var sulten når. Og maten var et kapittel for seg. Maken til buffet har jeg aldri i mitt liv sett eller spist – og nytt tema hver kveld. Det var ikke snakk om å bli matlei, nei…

Hotellanlegget var inngjerdet og godt bevoktet – jeg var ikke særlig bekymret for de to ungmøyene – selv om de av en eller annen grunn hadde fått «voksent» armbånd – til stor misunnelse fra en del amerikanske tenåringsgutter de traff :D. Mao, de kunne gå i baren og bestille hva de ville, – men det gjorde de heldigvis ikke.
Denne gangen skal jeg ha med to døtre som begge er over 18, så de får passe på seg selv (nesten – hønemor blir vel aldri ferdig med å bekymre seg…).
Jeg har tenkt å ligge under en palme med en stabel bøker.
Litt er det vel å se på og gjøre også, utfluktsprogrammet ser flott ut.
Og med en slik ferie, er jo dette (pluss evt. shopping) det eneste man trenger å bruker penger på, alt annet er betalt på forhånd.
Det gjør at en såpass eksotisk tur ikke blir dyrere enn om man hadde reist til Kanariøyene eller Mallorca i 14 dager – men du verden så mye mer man opplever.

Men noen bekymringer blir det jo. Det viktigste – for ikke å ødelegge ferien – er å holde seg frisk. Så jeg surfer rundt litt. Og leser foruroligende rapporter om økende antall tilfeller av malaria og Dengue-feber fra den Dominikanske republikk. Rabies, slanger og ekle insekter har de også…
Og Folkehelsa er i ferd med å oppdatere malariaheftet sitt – det er ikke tilgjengelig.
Men her var det jo en fin og informativ side.
(og Njål Sparbo har jeg også absolutt sans for. Han har sunget Griegs salmer med oss i Kantoriet 😉 )
Her ser jeg at det er i de vestlige provinsene det stort sett er malaria – det er hovedsaklig falciparum-malaria som forekommer, men den er heldigvis lite resistent. Mao – vi trenger neppe profylakse utover myggmiddel (som det er lurt å være nøye med..), siden dette er den viktigste forholdsregelen for å unngå dengue-feber også.
Ellers gjelder vanlige forholdsregler:
Sørg for å oppdatere vanlige vaksiner (stivkrampe, polio og difteri – det er nå kommet en 3-i-1 vaksine, så det holder med ett stikk ).
Hvis du reiser litt, er det lurt med hepatitt A-vaksine (havrix).
Hvis du blir lenge borte, lever under primitive forhold eller er sexturist, er det også lurt med Hepatitt B-vaksine (og kondom… – eller best av alt, la det være…)
Vi kommer også til å ta en påfyllingsdose med koleravaksine (Dukoral) – først og fremst fordi den også til en viss grad beskytter mot etec-diare. Vaksinen erstatter naturligvis ikke vanlige forholdsregler som å vaske hendene og unngå å spise mat på gata, tvilsom is, frukt eller grønnsaker – men den reduserer risikoen for ødelagt ferie til tross for fornuftige forholdsregler. Mao – verd pengene etter mine begreper.
Klapp ikke hunder og katter, gå ikke barbeint i bushen (det er flest unger og fulle folk som blir bitt av slanger og skumle insekter).
Men trafikken er nok farligere enn annet man er redd for de fleste steder.
De som ønsker litt skremselspropaganda som kan få enhver til å holde seg hjemme, kan jo kikke på denne siden.

Men jeg har i alle fall planer om å ha det fint – reisedagbok kommer.
Men først er det jul.
Jeg måtte bare sjekke opp det med malaria litt – men nå har jeg gjort det.

0 comments for “Ut på tur, aldri sur…

 1. Ellea
  03/12/2008 at 18:01

  Neida jeg er ikke misunnelig i det hele tatt! Dette kommer til å bli en fantastisk ferie. Jeg gleder meg til reisebrev!

 2. Sine
  03/12/2008 at 22:30

  Jeg også. Høres fantastisk ut!

 3. Bjørg 47
  04/12/2008 at 06:50

  Selv om jeg ALDRI kunne tenkt meg å reise et slikt sted, så vil jeg allerede nå ønske deg en god tur, og gleder meg til reisebrev.

 4. hildeG
  04/12/2008 at 07:25

  Hvorfor kunne du ikke tenke deg å reise til et slikt sted, Bjørg? (Nå ble jeg nysgjerrig, altså…)

Legg inn en kommentar