Trettende luke – Magnificat

Magnificat er strengt tatt ikke en julesang. Marias lovsang synges vel først og fremst til Maria bebudelsesdag – eller når som helst, egentlig. Jula handler jo også om Maria, og på søndag skal vi synge flere maria-sanger, deriblant ett Magnificat. Men ikke det jeg har postet her – denne gangen.
Dette tror jeg er noe av det mest krevende jeg noen gang har vært med på å synge. Dirigenten uttalte flere ganger under innøvingen at det var slett ikke sikkert at vi kom til å få dette presentabelt nok til å framføre – men det gjorde vi, og gjett om vi var stolte.
Her kan ingen snike seg unna – alle stemmegrupper eksponeres ubønnhørlig, og de små, tostemte sopranstrofene synges endatil av en liten gruppe – vi brukte seks, tre på hver stemme.

Arvo Pärt
er Estlands mest kjente komponist. Han lever fortsatt og bor i Berlin. Jeg kjente ikke musikken hans i det hele tatt, før dirigenten vår delte ut denne noten.
Her er en fenomenal framførelse:

Dette er sånt som gir fred i sjela i julestria – og jeg tror jeg skjønner hva de mener med «mystisk» eller «hellig» minimalisme…

Legg inn en kommentar