Helsebyråkrati, sukk…

Onsdag er min dag som tilsynslege på den lokale rehabiliteringsavdelingen.  Dit kommer i all hovedsak eldre folk som skal forsøke å komme seg på fote, og aller helst hjem igjen, etter diverse sykdommer, sykehusopphold og påkjenninger. Mange av dem har svært dårlig ernæringstilstand. Det kan være mange årsaker til det – langvarig sykehusopphold i seg selv, med masse medisiner, inaktivitet og dårlig allmenntistand – det fører naturligvis til dårlig matlyst og manglende ork til å få i seg mat. Og rekk opp hånden den som tror at personalet på sykehus nå til dags har tid til å sitte tre kvarter for å få lirket i en gammel stakkar en skikkelig middag. Det kan være andre årsaker, for eksempel sykdommer i fordøyelsessystemet, store skader med mange sår, langtkommen KOLS, som ofte gir dårlig matlyst og sterk avmagring. Andre årsaker – som er mindre vanlige på en rehabiliteringsavdeling, er kreft og AIDS.

Når pasientene så er overflyttet til oss, begynner jobben med møysommelig trening. Personalet på rehaben er også svært flinke til å hjelpe folk til å få i seg mat – og forstår absolutt viktigheten av det. Skal man trene og komme seg, må man ha mat – det sier seg selv. Men noen ganger er det rett og slett ikke nok. Noen kan være i så dårlig ernæringstilstand når de kommer, at de rett og slett ikke orker å trene. Andre kan ha svelgvansker på grunn av slag eller andre nevrologiske lidelser, som gjør måltidene til et slit i seg selv, og når de endelig har klart å få i seg et ordentlig måltid, er de helt utslitt og orker ikke trene, eller har ikke tid – fordi det tar halvannen time å få i seg frokosten.

Det finnes hjelp. Det finnes et svært stort utvalg av ernæringstilskudd som mange har glede og nytte av. Ekstra proteiner, ekstra kalorier, ekstra vitaminer, mineraler og næring i de fleste former og fasonger. Dette er en svært god hjelp for mange, og neppe forferdelig dyre ting, i alle fall ikke i sammenligning med halvannen time av en hjelpepleiers tid. Mange har behov for dette også når de kommer hjem. Men tilsynslegen har ikke lov til å skrive ut slikt til folk . Ikke fastlegen heller. Det må en spesialist gjøre. Spesialist i allmennmedisin holder ikke.  Men hold dere fast – dersom pasienten lider av kreft eller aids, er det ikke noe problem. Da kan en hvilken som helst lege skrive dette ut. Problemet er jo bare at er det noen pasienter som I ALLE FALL tas hånd om av spesialister, så er det folk med kreft og AIDS. Slagpasienter og kolspasienter, derimot – de venter jo lenge og vel på å få komme til spesialist for nødvendige undersøkelser, og så skal spesialistene pålegges dette sinnssvake byråkratiet i tillegg??? Hvor er vettet? Det er jo fastleger og tilsynsleger som tar seg av disse folka.  Det er neppe noen som “misbruker” ernæringstilskudd eller bruker det i utrengsmål i det hele tatt.  Hva ville du selv valgt? Denne: eller denne: ?
Og frykter man likevel at folk heller i seg ernæringstilskudd med vaniljesmak for trygdens regning sånn bare for moro skyld, skulle det ikke være vanskelig å fastsette svært håndfaste kriterier i form av dokumentert vekttap, blodprøver, spirometriprøver eller måling av BMI.  Skulle tro det var obligatorisk med litt hjemmelekse før sånne forskrifter fastsettes?

Og bare sånn i tilfelle noen helsebyråkrater leser dette, det som i realiteten  skjer i slike tilfeller (og andre tilfeller av like stupid regelverk) er følgende:  fastlegen ser problemet, banner litt i sitt stille sinn, og har følgende valgmuligheter: 1. Gir opp, pasienten får ikke den behandlingen h*n trenger. 2. Skriver en henvisning til relevant spesialist og skisserer problemet. Denne blir lagt nederst i bunken fordi problemet ikke er presserende, og pasienten venter år og dag og blir dårligere i mellomtiden, og får behov for flere og dyrere helsetjenester. 3. Fastlegen kjenner en spesialist i relevant fagfelt, ringer vedkommende, skisserer problemet og spesialisten sier “det høres jo helt greit ut” og forskrivningen er godkjent. Mao, det er fastlegens vurdering som gjelder – bare at fastlegen har kastet bort en times tid på å spore opp den travle spesialisten, og spesialisten har også svart på en helt unødig telefon. Smart? Yepp… sånn er det i alle fall.

3 tanker om “Helsebyråkrati, sukk…

 1. Kan jeg aldri tenke meg. Tror aldri de har “grepet” noe jeg har skrevet, hehe. Har inntrykk av at de har sin menighet?

 2. Det er nedslående å lese om hvor sparsomt med forpleining hver enkelt av de eldre pasientene får. Kanskje blogginnlegget om saken når ut til de ansvarlige myndigheter, og kan virke som et press.
  I mellomtiden kan det hende Gud har en løsning. Det som jeg tenker på er

  Kor 2, 9.8 “Og Gud makter å gi dere all sin gave i rikt mål,
  så dere alltid og under alle forhold har nok av alt,
  ja, har overflod til all god gjerning.” (hentet fra http://www.bibel.no).

  Den som ber om det vil få nok ressurser. Det kan komme hjelp fra uventet hold. Jeg husker å ha lest (i avisen) om praksis ved et sykehus her i Bergen (Haraldsplass) der de (også) bruker frivillige som pleiemedhjelpere. I det bestemte intervjuet jeg viser til, var det en kvinne i 50- eller 60-årene som var et slags selskap for pasientene, men hun gjorde også enkle pleiefunksjoner, og hadde fast arbeidstid (ikke heldag).

  Frivillighetssentraler er så mye forskjellig. Det var et oppslag (også dette i avisen) om frivillige ungdommer som så gjerne ville gå lufteturer med hund, men dette tilbudet var det overhodet ikke interesse for. Så noen år etter kontaktet jeg en frivillighetssentral (ikke i samme bydel) for å spørre om hundepass, fordi hunden min kan ikke være alene hjemme. Men da fikk jeg et nokså krasst svar tilbake, at denslags kunne de ikke prioritere, de hadde viktigere oppgaver og mer prekære behov som måtte dekkes. Som betyr at besøkstjeneste til eldre og trengende går først.

  Vel, hvis frivillighetssentralen ikke kan stille med noen, så kanskje diakonen i kirken (din) kan verve noen frivillige fra menigheten. Jeg vet at på ME-forumet er det hvertfall en som jobber som frivillig. Vi/de uføre har såkalt restarbeidsevne, som kan være noen få timer i uken. Selv om pleiemedhjelper ikke er lønnet arbeid, så kan det fungere som rehabilitering/restitusjon.

  Ikke vet jeg, men la meg oppgi inspirasjonskilden til denne kommentaren. Det er en liten bok med tittel “Vintreets Hemmeligheter. Lev et liv i overflod.” av Bruce Wilkinson. Kanskje ikke så spennende lesning for deg som liker krim, til gjengjeld er den kort (125 s).

  (Og: stilig design på den nye bloggen, rammen passer akkurat på min skjerm som er 14″. Fine, avstemte farger.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *