Får stadig oppfordringer om å poste noe

på facebook om “hvor jeg liker å gjøre det” .
Svaret er på gelenderet ved trappa. Men jeg får litt bismak i munnen ved å svare på dette. Dette er en kvinnekampanje på facebook for å øke folks oppmerksomhet omkring brystkreft. Gjør det det? Jeg tviler faktisk. Brystkreft er en sykdom som rammer stadig flere kvinner, og det er et mysterium hva vi kan gjøre for å forebygge eller forhindre dette. At alle har økt oppmerksomhet og undersøker seg selv en gang i måneden og kontakter lege om de finner noe uvanlig er utvilsomt et godt råd – men det får jo ingen med seg ved denne facebook-kampanjen?
For noen år siden fant jeg en kul selv – ringte en kirurg jeg kjenner (noen fordeler skal man vel ha…), men til tross for dette gikk diagnostikken veldig sakte pga sommerferieavvikling. Jeg hadde det ikke bra mens dette stod på. Det spørs om noen kunne ha gjort noe med dette?
Alle kuler skal undersøkes med trippeldiagnostikk – klinisk undersøkelse, radiologisk undersøkelse og egnet biopsi for eksempel. Alt dette har sine egne ventetider. Får man påvist noe man helst ikke ønsker seg, blir det enda nye ventetider med tanke på diagnostikk, prognose og behandling.
Undersøk brystene dine etter mensen hver måned – og gå til doktoren hvis du kjenner noe rart.
Dersom du er mellom 50 og 65 vil du få innkalling til mammografi annethvert år. Etter mye om og men kom myndighetene fram til konsensus om at denne gruppa har fordel av dette. Det er det fortsatt diskusjoner om – men jeg for min del har valgt å møte opp, selv om jeg ikke har andre risikofaktorer enn egnet aldersgruppe. Men vær obs på at dette er vanskelige saker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *