Aldri mer tom for lesestoff

Jeg har flere ganger tidligere blogga om min fantastiske Kindle. Kindle er en dings, et lesebrett, hvor man kan laste ned elektroniske bøker.

Kindle selges av Amazon, og selvsagt er det aller enklest å laste ned bøkene deres til lesebrettet. Dette gjøres med et tastetrykk fra PC’n, eller like enkelt fra selve lesebrettet. Jeg foretrekker dog å shoppe på PC så sant det er mulig, fordi nettleseren på Kindle er nokså primitiv. Bøkene lastes ned via Wifi eller 3G. Ingen av delene koster noe hvis man har kjøpt en Kindle med inkludert 3G. Da kan man laste ned bøker over det aller meste av verden uten ekstra kostnad. Det er også mulig å laste ned et “sample”, dvs noen kapitler fra begynnelsen av boka helt gratis, slik at man kan vurdere om dette er noe man faktisk ønsker å lese. Dette er veldig lurt å gjøre før man f.eks. reiser på ferie og vet at det vil gå med mye lektyre – for å kjøpe resten av slike prøvesmaker er svært enkelt også fra selve Kindle-brettet. Det finnes også SVÆRT mange gratis eller nesten gratis bøker å laste ned fra Amazon, svært mye som ikke lenger er kopibeskyttet (for eksempel mine favoritter Jane Austen og Anthony Trollope). Alt dette gjorde valget enkelt for meg, siden jeg allerede kjøpte de fleste av bøkene mine der. Jeg har også lastet ned noen få ting fra andre steder – egne pdf-filer og ett og annet fra bokhylla.no. Pdf går greit – selv om lesbarheten kan bli litt ymse. Kindle er ikke et nettbrett. Den er i svart/hvitt – så hagebøker egner seg dårlig. Til gjengjeld er lesbarheten suveren – også ute i sola hvor Ipad og de fleste mobiltelefoner kommer til kort. Dette er som å lese på papir. Jeg har spandert læromslag med innebygd leselys og angrer ikke. Kan lese om natta uten å forstyrre sengefellen.

Kindle er også en programvare – man kan laste den ned til pc, mac, ipad, iphone eller android, så nå leser jeg bøkene mine både på Kindle og på telefon. De synkroniserer til og med seg i mellom, slik at jeg alltid vet hvor langt jeg var kommet, enten jeg leser her eller der.

DSCF2732 DSCF2736DSCF2733

Men, er det mange som spør – er det mulig å laste ned norske bøker til Kindle? Svaret er – ikke direkte. Jeg har plundra en times tid nå med å få til dette. Men det går. Vil du ha norske bøker på din Kindle når du skal på strandferie i Mexico eller lignende steder, må du gjøre litt forberedelser på forhånd.

Norske ebokhandler bruker stort sett EPUB-formatet.  Dette kan du ikke lese på Kindle direkte, men det er mulig du kan laste ned, sende til Amazon for konvertering og få det inn på den måten. Dette koster litt. (et par dollar…)

Jeg har i ettermiddag forsøkt gjør-det-selv metoden og klarte det til slutt. Jeg lasta ned Calibre, et program som konverterer e-bøker fra et format til et annet. Ebøker er som regel beskyttet mot slikt, da forleggerne ikke ønsker at folk skal laste opp bøkene på gratis fildelere. Det finnes imidlertid plugins som klarer å fjerne beskyttelsen. For eksempel her. Du må også ha Adobe Digital Editions (gratis). Denne bruker du til å laste ned bokfila fra nettbokhandelen med nøkkelen du har fått. Deretter konverterer du den med Calibre til det formatet du ønsker. For Kindle er dette .mobi. Til slutt sender du den til Kindle-brettet via kabel, epost eller trådløst nett. En god del mer krøkkete enn å laste ned direkte fra Amazon med ett klikk, men det går.

Jeg antar også, som denne bloggeren skriver – at det er greit å fjerne beskyttelsen på den boka du ærlig og redelig har kjøpt, for å lese den på den dingsen du foretrekker. Det er fildelingen som er forbudt.  Så nå leser jeg Ebba Haslund på Kindle. Og skal vurdere flere norske bøker etter hvert – når jeg nå endelig har fått det til, antar jeg det ikke blir like mye plundring neste gang. 

Ingen grunn til å slepe rundt på paperbacks på ferie heretter. Og er man plutselig strandet et sted hvor man får en kjedelig og urforutsett periode med venting (innestengt i heisen eller noe…) – så er det å håpe at man har Kindle på mobil Smilefjes

 

Og nei – ingen har betalt meg for å skrive noe om dette…

7 tanker om “Aldri mer tom for lesestoff

  1. Jeg synger med i hyllesten til Kindle. Jeg bruker den medfølgende kabelen for å laste over, jeg da. Da kommer kindlen opp som en usb-disk og jeg kan dra over filene. 🙂

    Husets Herre er sjelegld over å slipper “murstein” i kofferten – og det blir stadig vekk bedre plass i bokhylla.

  2. Hender seg at jeg og gjør det, men det er da vel så lettvint med trådløst nett og 3G?
    Og ferielektyre er bare en helt annen sak heretter ja. Ingen mursteiner i kofferten, eller desperat leting etter dyre og dårlige engelske paperbacks på eksotiske steder utenfor allfarvei 😀

  3. Ah – jeg oppdaterer boklista samtidig som jeg lader… og jeg lader via PC’n. Og så har det blitt en vane da. 😉

  4. SMG: det har vel med praktiske ting å gjøre 😉 Randi: så bra! Håper du får glede av den om du kjøper. Den Calibre-greia var litt kronglete, men jeg regner med at nå som jeg har den på plass går det greit heretter. Si fra om du får problemer hvis jeg kan bidra med noe…

  5. Jeg har samme lader til mobil og Kindle – sitter i kontakta på soverommet. Så jeg plugger inn den som sliter til enhver tid 🙂 De kobles sjelden til PC her i huset. Men som du sier, det er nok noe med hva som er praktisk for hver enkelt og hvilke vaner man legger seg til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *