For oss som ikke er fullt så proffe…

som Gundad, men likevel forsøker å bruke opp julerestene, skal jeg nå fortelle om mitt skammelige triks. Det var moro å se Gunda og Hanne lage Mulligatawney – og det skal kanskje jeg også gjøre, det er både selleri og epler igjen her etter jula. Men kraftkoking i 90 minutter blir neppe aktuelt, med mindre dette skjer på helga. Selv om Gunda påstår at det går helt greit å koke kraft av fire høner i slengen. Mulig det – men kraften må jo siles, fryses etc. og hva med alt kyllingkjøttet som også må pilles, sorteres og evt fryses? Ser dessverre ikke for meg at dette er noe jeg kommer til å gjøre annet enn rent unntaksvis. Så hva gjør man da når man kommer sulten hjem fra jobb, har planlagt lapskaus av resterende pinnekjøtt og ikke har kraft av verken margbein eller høne i fryseren? Man tager Knorrs Fond du Chef, eller eventuelt fond på flaske. Dette synes jeg funker så bra at jeg tviler på om jeg i alle fall hadde klart å smake forskjell på en rett kokt på dette og en som er kokt på hjemmelaget kraft. Og innholdsfortegnelsen er ikke avskrekkende. Bortsett fra johannesbrødkjernemel og xantangummi (begge er fortykningsmidler og regnes for ufarlige), inneholder ikke Fond du Chef noe jeg ikke selv kunne funnet på å putte i kraften. Og kjøper man fond på flaske, så slipper man jo fortykningsmidlene også. Problemet med buljongterning og desslike, er jo at det stort sett smaker salt.

Jeg lagde brun saus – med fond – puttet oppi en pakke frosne lapskausgrønnsaker og en pakke allerede ferdigkokt byggryn (som jeg faktisk HADDE i fryseren etter tidligere koking av stor porsjon – så helt håpløs er jeg da ikke), karvet opp resterende pinnekjøtt og krydret bittelitt. Litt fløte og honning. Lapskausen ble god, om jeg skal si det selv, og den var ferdig på under en halvtime. Det er vel omtrent maks for en hverdagsmiddag, i alle fall her i heimen.

4 tanker om “For oss som ikke er fullt så proffe…

  1. Hehe, det er ikkje så ofte eg kokar fire høner i slengen heller. Men det har hendt, og då har eg plutseleg hatt seks middagar klare. Ein frikassé og fem suppeporsjonar, til dømes. mmmm, lapskausen din høyrest kjempegod ut! 🙂

  2. Hønepøne, jeg brukte kalkun- og kyllingrester. Buljongterninger, grønnsaker skjært smått. Ser veldig godt ut.

    Koke kraft hender det jeg gjør, men det er sjelden jeg finner høne. Men, jeg skal ta med meg nestte gang fra nabolande.

    Lapskausen din var nok god:)

  3. Høne finnes faktisk av og til i frysediskene – men ikke ofte, det er rett. Det er visst mest broiler og ikke minst ferdig stekt grillkylling som gjelder…Takk for støtte. Det ble masse lapskaus, så det er antagelig nok til meg i morgen og. Har virkelig fått øynene opp for pinnekjøtt, og det blir en særs god lapskaus av restene – der har det jo en stor fordel framfor ribbe. Her i heimen kjøpte vi av ren uvitenhet røkt pinnekjøtt i år, og i henhold til flertallsvoteringen var dette best, så det blir nok det framover også :-)Tenke seg til – en ihuga ribbejuledame går over til pinnekjøtt. Men innmatpølsene blir 😉 OG surkålen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *