Den forsvunne grandonkel er like forsvunnet

 

 

 

Og det til tross for at jeg stod opp i purkotten i dag og tok toget til Oslo. Kom fram kald og sulten, og fikk meg en kopp kaffe på hjørnet ved Glasmagasinet. Det hjalp, og det var fullstendig utelukket å stå ute på gata og studere google maps for å finne fram hit. Brrrrrrrrrrrrrrrr!

image

 

Det var veldig greit da, bare gå rett opp Møllergata og inn i gården i Maridalsvegen 3.

 

image

image

 

 

Du må ha adgangskort, og du får ikke lov å klå på papirene med skitne fingre…

image

image

 

Sånn ser de ut, de kommunale folketellingene i Oslo. Du er nødt til å vite hvor den/de du leter etter bodde. Det finner du i de årlige adressebøkene, så det var igrunnen greit. Mitt primære mål for turen var å finne ut når Nils Oskar forsvant fra familien – og det fant jeg ut. Det var i 1904. Han ble konfirmert i 1903, på høsten. Ved folketellinga 31. desember i 1903 er han oppført sammen med familien i Thorvald Meyers gate 33. Ved folketellinga 31. desember 1904 er familien registrert i Sandakerveien 66 – uten Nils Oskar. Hva skjedde? Det klarte jeg ikke å finne ut. Jeg bladde gjennom absolutt alle meldte dødsfall i Oslo i 1904. Han var ikke der. Og boka hadde til og med et avsnitt for folk som var hjemmehørende i Oslo, men døde andre steder i løpet av året.

De hjelpsomme folka fant også et register over utflyttede, men der var de fleste på A røska ut for det aktuelle året, så den var det ingen hjelp i. Jeg så også på en skoleprotokoll fra Grünerløkka skole – men det var ingen registreringer for aktuelle år hvor Nils Oskar kan ha gått på skolen. Det kunne jo kanskje ha sagt meg noe om hva slags person han var?

Det var vel ikke helt uhørt at folk flyttet hjemmefra etter konfirmasjonen i den tida. Men ingen av de andre gjorde det. Ved folketellinga i 1910 bor de to neste brødrene, 17 og 15 år gamle fortsatt hjemme og jobbet som visergutter. Ved farens dødsfall i 1917 er bare den eldste (altså nestemann etter Nils Oskar) registrert som utflyttet.

Hvis han stakk til sjøs – med eller uten foreldrenes velsignelse – ville ikke de fleste foreldre oppgi gutten som fortsatt hjemmehørende i familien? (regne med at han tok til vettet og kom hjem når han fikk “rast fra seg”?)

Og hvorfor flytta de akkurat det året? Var det fordi de trengte større leilighet? Ikke trolig – de var jo nettopp blitt en mindre, og det var intet barn på vei i 1904. Og det mest mystiske av alt: Hvorfor har ingen hørt om Nils Oskar?

 

 

image

 

Her bodde de i 1903, i fjerde etasje.

 

image

 

Her i Seilduksgate bodde de i 1910

 

image

 

Og her ble Nils Oskar konfirmert i 1903.

Jeg kjenner at jeg blir skikkelig frustrert over ikke å klare å løse dette mysteriet. Hvor kan jeg lete videre? Han kan ikke ha forsvunnet i løse luften. Det må ha skjedd noe som var såpass graverende/skandaløst/skamfullt at familien sluttet å snakke om Nils Oskar. Men hva?

13 tanker om “Den forsvunne grandonkel er like forsvunnet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *