Dagens middag – quiche (eller pai – for å si det litt mer hverdagslig…)

Siden jeg nå ganske brått ble gressenke, og siste melding fra mannfolket lyder på at han sitter på hurtigbåten fra Larvik til Hirtshals, så blir det middag for en noen dager her i huset. Enda bra med et løfte om blogging, ellers hadde jeg muligens skoftet. For det er jo så lett. På fest forrige helg, var det noen som spurte om vi gadd å lage middag hver dag nå som avkommet hadde flyttet. Selvsagt gjør vi det. Nå kan vi lage hva vi vil! Men å lage middag til kun seg selv – det skjønner jeg er mer av en utfordring. Men jeg har nå laga en quiche – som jeg nå sitter her og koser meg med.

Paideig lages av like deler (vektmessig) smør og mel, og nok iskaldt vann til at deigen henger sammen. Enten ved bruk av kjøkkenmaskin, eller ved å smuldre med fingrene. “A light touch with the pastry dough” var visstnok et sikkert kjennetegn på et godt svigerdatteremne for britiske svigermødre før krigen, men nå til dags er det vel få som gjør dette for hånd. Dette blir veldig fett. Jeg pleier å erstatte en del av smøret med kesam (funker greit med opptil halvparten), og i dag forsøkte jeg å erstatte også en del av melet med sammalt mel. Det ble ikke så godt. Både kesam og sammalt mel gjorde at det smaker litt sagflis…

Forsteking er viktig. Kjevle deigen. Legg i paiform og prikk med gaffel. Legg over aluminiumsfolie og fyll med tørre bønner eller ris (for vektens del). Stek 20 min på 200 grader. Ta ut, fjern bønner, ris, folie. Fyll med det du vil

image

Her er det skinke, purre og tomat. Og eggestand. 3 egg hos meg, resterende matfløte og litt melk som var merket siste forbruksdag 18. september. (men luktet helt fint, og siden den skal varmebehandles på 180 grader i 40 minutter er det ingen sjanse for å bli syk). Noen spiseskjeer mel. Visp godt – ingen klumper. Salt, pepper og muskatnøtt etter smak.

image

 

 

Smårettskinke, purre, tomat og eggestand. Ost på toppen.

image

 

40 min i ovnen på 180 grader.

image

 

 

Smakte bra. Bunnen ble litt sagflisaktig – hadde nok vært mer smakelig (og mindre sunn) med fint mel og kun meierismør. Hadde jeg servert dette til flere enn meg selv, hadde jeg hatt salat eller revne gulrøtter ved siden av. Men det er jo rikelig med grønnsaker i selve paien. Blir nok både kveldsmat i kveld og lunsj i morgen. Blir det middag også, blir morgendagens middagsblogg kort, folkens…

image

 

Og denne middagen tar tid. Halvannen time eller så. Man kan steke paiskallet på forhånd og korte ned tiden, men denne typen mat egner seg best for dager med god tid.

1 tanke om “Dagens middag – quiche (eller pai – for å si det litt mer hverdagslig…)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *