Fantastisk konsertopplevelse!

By  | 03/11/2013 | 1 Comment | Filed under: kirke, livet, musikk

Akkurat hjemkommen fra Gjøvik kirke, og jeg er glad jeg trosset høstmørke og illevarslede nedbørsmengder og dro for å høre Vestoppland Kammerkor.  (Jeg linker til facebooksiden, nettsiden deres er dårlig oppdatert, det er synd).

Har aldri vært på konsert i denne kirka før – men det ble en god opplevelse. Akustikken virker veldig bra til å være en trekirke, og koret var særdeles imponerende. Damene kom syngende inn. Hva de sang fikk vi aldri vite, det var først neste nummer som stod i programmet – Din Fred skal aldri vike av Svein Ørnulf Ellingsen.

Men det var først i neste nummer etter der igjen  at bakoversveisen og gåsehuden virkelig meldte seg: Eg Veit i Himmerik ei Borg, arr. Gavin David Lee. Jeg har aldri hørt dette arrangementet før, men det var kjempeflott – og FOR noen tenorer. Jeg lurer på hvor Marit dyrker dem, flere kor skulle hatt en avling. Jeg tror nesten dette var konsertens høydepunkt for min del, selv om det var mange andre.

I Himmelen fra Edvard Griegs fire salmer (denne har jeg også vært med å synge…) var flott framført, med en av korets egne sangere som solist – imponerende. Det var mye kjent stoff i denne konserten, men ofte i nye og spennende arrangementer. For eksempel av Ingen er så trygg i fare – en salme som er vakker og ofte brukes i begravelser, særlig av barn.

Så fikk koret endelig sitte nedpå litt, mens vi hørte en sopransolo og en orgelsolo. Ingen av delene stod i programmet – jeg skulle gjerne visst hva det var. Orgelsoloen minte meg om Sløgedals Variasjoner over en norsk folketone, men jeg tror ikke det VAR den? Eller kanskje likevel, bare annerledes registrert og spilt enn mannfolket pleier å gjøre?

Annen avdeling var like vakker. Bogoroditse devo av Rachmaninov er et vakkert verk som kantoriet også har sunget.

 

 

http://youtu.be/InMhSNBlIg8

Bred dina vida vingar er jo også kjent og kjær – men nok et ukjent arr for meg. Samme med Jeg er i Herrens Hender – og på dette stadiet hadde jeg hørt så mye vakkert at jeg hadde tårer i øynene.

Karin Boyes Aftonbøn er også et korverk og en tekst av de sjeldne – dette er Egil Hovlands musikk. Disse unge danskene gjør en god jobb:

http://youtu.be/n2zMl2Z0xoo

Og Britt Åse – du som foreslo O, bli hos meg. De avsluttet med et fantastisk arr. av denne. Av Greg Jasperse. Legger ut en versjon under tvil. Det finnes ikke mange på Youtube, og Vestopplendingene sang flettene av disse her. Dirigenten ligner ikke særlig på Marit heller. Men det var det beste jeg fant. (edit: koret er vel egentlig bra. Men de har en sopran der de burde ha sparka ut…)

http://youtu.be/hISYqFBkhxA

 

Alt i alt. Imponert.

Hvis jeg skal si noe stygt, så må det være om han fyren som kom fram for å dele ut blomster. Aner ikke hvem det var, men han hadde ikke forstått at i en slik stund fatter man seg i korthet. Veldig. Det er greit å si at det var vakkert og stemningsfullt og mante til ettertanke på en slik dag – men det HOLDER. Det er ikke nødvendig å ødelegge stemningen og ettertanken med å holde en preken. For deretter å gå over til dårlige blødmer. Det eneste fornuftige han sa var (eeendelig, etter at jeg hadde begynt å lure på om det gikk an å krabbe under benkene for å komme seg ut…) at vi vil ha et ekstranummer. Så da koret sang Karin Boyes Aftonbøn en gang til, var stemningen så noenlunde på plass igjen.

(Visited 34 times, 1 visits today)

One Response to Fantastisk konsertopplevelse!

Legg inn en kommentar

Arkivet

Velg kategori