Harry Potter

Mine døtre – særlig de to yngste – har vokst opp med ham. Jeg har hatt et litt ambivalent forhold – med SÅ mye hype og kommersiell suksess, er det sikkert noe søppel? Begynte pliktskyldig (etter mange oppfordringer fra døtre) på bok nr 1, oversatt til norsk – for flere år siden. Ga opp – kjedelige greier, skjønte ikke bæret.
Men på Mauritius i fjor lot jeg meg overtale – alle bøkene kunne lastes ned til Kindle, helt gratis (hvis du har Amazon Prime) – så da var reiselektyren sikret. Jeg leste alle, på de 12 dagene vi var der – og tar i meg hvert ord. Så mye kommersiell suksess har nok talt litt negativt ift tildeling av snobbete litteraturpriser – men dette er god litteratur, i alle fall etter mine begreper. Rowling har en fantastisk evne til å beskrive hvordan det er å vokse opp. Barndom er alltid magisk (på godt eller vondt) – det begynner ganske uskyldig, men blir jo etter hvert så tøft som det kan bli. Det er aldri noen spøk å vokse opp, det vet alle som har prøvd.
Her beskrives oppvekst, vennskap, utvikling, læring, familie og kjærlighet, og ondskap, samvittighetskvaler og veivalg – med fantasi, humor og innsikt. Har du vært like fordomsfull som meg, slutt med det og les bøkene. Jeg holder nå på med andre runde.
Filmene er også bra 🙂
Den norske oversettelsen skal jeg ikke si noe om – fikk inntrykk av at det var litt hastverksarbeid. Leser du engelsk, er det uansett bedre å lese originalen – dette er jo også en klassisk kostskoleroman, og noe tilsvarende har vi ikke i Norge. Stompa til tross…

3 comments for “Harry Potter

  1. 06/04/2016 at 16:49

    Enig med deg, Hilde 🙂

  2. 06/04/2016 at 16:51

    Fin omtale – jeg har alle liggende jeg også (i lyd) men ikke lest noen av dem. – De har liksom ikke vært «min greie», men det er fint at de har gitt leseglede til så mange.

  3. 08/04/2016 at 15:23

    Når jeg tenker etter, vokste jeg opp med Astrid Lindgren. Magisk det og. Takk til folk som skriver sånt for barn 🙂

Legg inn en kommentar