Rothenburg – en rolig avslutning på ferien.

Rothenburg er en av Tysklands best bevarte middelalderbyer. Byens eldste hus har underetasje fra 900-tallet, de fleste andre hus innenfor bymuren er fra 1500-tallet og tidligere.

Vi fikk en interessant innføring i 1000 års historie i løpet av en times kveldsvandring med vekteren:

Kjempebra historieformidling – på engelsk kl 20.00, på tysk 21.30. Denne byen ble selvstendig bystat under keiseren på 1200.-tallet, og fortsatte som sådan til utpå 1600-tallet. Dette skyldtes deres strategiske beliggenhet i krysset mellom silkeveien og Europas hovedvei (da som nå) fra nord til sør (les Roma og paven), noe som selvsagt gavnet handelen. Omgitt av bratte skrenter på tre sider – vanskelig å innta. Men da noen endelig klarte det, etter århundrer med krig og pest, lå byen nærmest brakk inntil turismen startet på sent attenhundretall – og siden det ikke hadde vært råd til særlig fornyelse, var byen blitt desto mer severdig.

Så severdig var den blitt, at Hitler framholdt den som et eksempel på tysk levesett og historie. Folk fra andre kanter av landet ble sendt hit for å se og lære. Byens jøder ble deportert i 1938, to uker før Kristallnacht. De som hadde vett til å reise utenlands, reddet nok livet pga dette. Vekteren sa ikke noe om noe av dette, man han fortalte om slutten av krigen. Rothenburg ble bombet våren 1945. 103 hus ble ødelagt, 37  mennesker mistet livet. Men den amerikanske generalen som hadde fått ordre om å ødelegge resten av byen kjente til dens historiske verdi. Den tyske generalen som hadde fått ordre om å forsvare byen til siste mann, valgte å overgi seg. Dette var selvsagt høyforræderi, og folk ble hengt for mindre. Han ble ikke det. Han burde vel egentlig fått en medalje.

Etter krigen appellerte byen til hele verden om støtte til gjenoppbyggingen og fikk det. Dette kan man se i den gjenoppbygde bymuren, hvor navn på utallige givere er slått opp.

I dag har vi besøkt kriminalmuseet – som gir rikholdig dokumentasjon på rettspraksis og lovgivning opp gjennom århundrene. Og en interessant spesialutstilling om Luthers forhold til hekseprosessene som var på sitt verste på hans tid. Han hadde ikke akkurat noen konsekvent holdning til dette.

 

4 tanker om “Rothenburg – en rolig avslutning på ferien.

  1. Verd besøket. Men det fins jo mye å se i Tyskland. God tur! Føler dere for en større by, er Dresden min favoritt. Mye i bloggen om den og

  2. Det er så mange gode tips å få! Jeg spør deg likevel. Er det greit med billett på mobil, og greit/nødvendig å bestille plassbilletter?

  3. Beklager seint svar. Billett på mobil er helt greit. Det var større behov for bestilling av plassbilletter nå enn noen gang før-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *