Irland igjen

i dag er det St. Patricks’ day – Irlands nasjonaldag. En av mine døtre er født denne dagen (gratulerer!!) , men siden vi valgte å kalle henne Åsne, lot vi være å gi henne Patricia som mellomnavn. Hun har valgt det selv på facebook, men det er jo en annen- og kanskje midlertidig historie.
Irene imponerte meg i den tiden jeg bodde der, med sin respekt for kultur og tradisjon. Man måtte ha spesiell lisens for å synge på puben, men hadde man det, så ble enhver “singing session” avsluttet med nasjonalsangen. Det samme gjaldt enhver kinoforestilling, opera eller teaterstykke. Og de har jo en flott nasjonalsang:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=4pHO7GW0MKE]

Men Irland er jo et komplisert spørsmål- selv om de heldigvis har sluttet å skyte og bombe hverandre de siste åra. Og det er bare de siste åra – husk at tiden går fort. I den tida jeg bodde i Dublin trodde alle at jeg risikerte å bli skutt når som helst, selv om de fleste bombeattentatene fant sted i Belfast og London.
Irenes andre nasjonalsang – som jeg var med og sang på puben mer enn en gang er denne:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=snDrwc39rhY]
og de fulgte gjerne opp med denne her – som jeg også har sunget mer enn en gang. En av mine irske medstudenter spurte meg: hvordan ville dere ha likt det om Tyskland hadde beholdt ett av fylkene deres når de trakk seg ut i 1945. Jeg antar vi ikke hadde likt det noe særlig.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=iYH5h-5Dz40]

5 tanker om “Irland igjen

  1. Så fin, Hilde! Har lest en del irsk litteratur og kan godt tenke meg å besøke landet. Mye fin musikk derfra også, Enya f eks, og The Dubliners. Sistnevnte har vært flere ganger her i Florø på sommerfestivalen vår, fascinerende gamle herremenn. :-). Deres ‘Fields of Athenry’ er bare helt nydelig.

    En av mine kolleger er irsk, hun bar sløyfen med nasjonalfargene i dag. 🙂

  2. Beholdt et fylke, ja. Eller døpt om Mjøsa til Hermanwasser, som jeg hørte en pedagog med blikk for gode paralleller si da noen klaga på de nye geografiske navna på afrikakartet.

    Ad St Patricks day: Om du vil ha en god latter, gå inn på Cakewrecks (cakewrecks.blogspot.com) og se de siste dagenes parade av kaker til dagens ære.

  3. Koselig land Irland. Har vært der noen ganger da yngstedatteren bodde der. Vi har til og med en liten pode i familien, som er født der borte, og har fått irsk navn. Storesøsteren drar innimellom dit sammen med sin mor for å hilse på gamle klassekamerater.

  4. Regner med at du har sett filmen om Michael Colling med Liam Neeson. Terror når terror er nødvendig? Vi var i Dublin i påska og vil gjerne dra tilbake. Aldri har jeg vært i et land hvor man oppriktig er interessert i å diskutere omtrent alt mulig med en “viking”… 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *