Nei, vettu hva???

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3668621.ece

Aftenposten skriver at Victoria får kritikk fordi hun vil at far skal følge henne til alters. Dette er ikke en svensk skikk, og hennes foreldre gikk sammen til alteret da de giftet seg for mange år siden. De giftet seg muligens på den tiden dette var et omstridt symbol? Er det noen som tror at en kvinne som har vært samboer med sin tilkommende mann i flere år oppfatter det som om hennes far overlater henne fra en patriark til en annen?

Herregud – det er vel heller slik at det nå til dags (og muligens også tradisjonelt…) i et så kvinnedominert område som bryllupsarrangement er – så er det kanskje fint at det er EN rolle som er forbeholdt PAPPA? Ellers vil jeg tro han har fint lite han skal ha sagt…

Dette er vel heller et symbol på at kvinnen nå forlater sine foreldres familie og starter sin egen? Og i så måte må det da være svært så koselig at pappa, mamma, bestefar, onkel eller hvem hun måtte foretrekke – følger henne de siste skrittene fram til hun trer inn i sitt nye liv – som et symbol på deres fortsatte støtte. Og uansett? man velger vel selv?

Og for Victorias del – hvor hun nettopp er den første kvinne som tar over etter nettopp pappa- jeg har ingen problemer med  å skjønne at hun ønsker pappas støtte akkurat i dette øyeblikket, så hva er problemet for biskopene og andre? De ligger kanskje to tiår etter oss andre når det gjelder likestilling?

0 tanker om “Nei, vettu hva???

  1. Eg synest det er gamaldags at far skal “gje vekk” dottera symbolsk ved å følge henne fram til brudgommen. Dette er heller ikkje nokon gamal norsk skikk – her som i Sverige har brura og brudgommen gått i lag fram til alteret historisk sett. Eg likar at vi symbolsk viser at paret sjølv velger kvarandre i vår kultur! Vi gjorde det slik den gongen eg gifta meg i kyrkja i 85, og det høvde for oss. Far min var sjøldsagt ein svært viktig del av både seremonien og feiringa uansett.

    Ellers er eg republikanar, og meiner at både kongelege og andre skal få velge sjølv…..

  2. Min mening er også at likeverd og likestilling også bør inn i symbolikken – men ikke via tvang. Jeg synes det er rett at prestene tar dette opp fordi det nok er mange som “defaulter” uten å tenke så mye over det, men at de også respekterer brudeparets valg om de ønsker at far skal følge bruden opp.

    Som “som oftest” når det gjelder royalitetene klarer “hoffreporterne” igjen å ikke bare skape storm i eggeglassene, men å velte dem. 🙁

  3. Jeg leser såpass mange svenske aviser at det er nesten forbausende hvor lite interessert folk flest er i dette bryllupet….heller oppgitt over kostnadene. Ikke akkurat Charles & Diana….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *