Memoirs of a Prague executioner

Denne boka lastet jeg ned til min Kindle som lesestoff på siste tur til Praha, men har dessverre ikke fått lest den før nå. Det er en usedvanlig bok. Hovedpersonen er virkelig. Kvitteringen for honoraret til skarpretteren for henrettelsen av 23 protestantiske opprørere i 1621 finnes fremdeles i Praha-borgen. Men forfatteren har nok likevel tatt seg en god del dikteriske friheter, denne skarpretteren virker litt for mye som et moderne menneske til å være helt troverdig, men boken er godt skrevet og presenterer mye innviklet historie på en svært lesverdig måte. Den skal visstnok også være basert på nedtegnelsene til en virkelig skarpretter fra den tiden.

Og det var litt av en tid. Jeg undret meg, da vi var i Praha første gang over at kirkene stort sett lot til å brukes til konserter. Jeg spurte guiden vår om folk i Tsjekkia nå til dags er katolikker eller protestanter, hun trakk på skuldrene og mente de fleste var ateister. Jeg undret meg over den store forskjellen i forhold til nabolandet Polen, hvor kirken står sterkt, og valget av en polsk pave sannsynligvis bidro en god del til jernteppets fall. Forklaringen ligger naturligvis i historien. Polen har vært katolsk hele tiden, ikke noe å krangle om. Mens Bøhmen/Tsjekkia har vært åsted for flere hundre år med blodige religionskriger.

Ved bokens begynnelse hersket rimelig fred og fordragelighet. Både katolikker og protestanter fikk lov til å dyrke sin religion i fred. Men ettersom keiser Rudolph ble gammel og syk, og arvefølgen var noe usikker, begynte maktkampene. Det startet med at noen protestantiske kirker ble stengt Protestantiske adelsmenn dro til borgen for å protestere, det endte med at to katolske dignitærer ble kastet ut av vinduet. – den mest berømte “defenestrasjonen i Prag”.

De overlevde et fall på 21 meter. I følge katolsk propaganda fordi Jomfru Maria personlig grep inn, i følge protestantisk propaganda fordi de landet på en møkkahaug. De søkte ly i Lobkowitz-palasset (dette var en katolsk adelsfamilie), og fru Polyxena beskyttet dem. Denne historien hørte vi da vi besøkte Lobkowitz-samlingen sist vi var i Praha. Du kan høre William Lobkowitz selv fortelle om dette på denne siden. Han later til å feste mest lit til møkkahaug-teorien. Denne episoden var opptakten til tredveårskrigen. Hvor alle parter selvsagt endte opp som tapere, og det er ikke rart folk i dette området gikk lei religion…

Boka anbefales, det samme gjør et besøk i Praha Smilefjes

Men dødsstraffen ble ikke avskaffet i Tsjekkia før i 1991 – den siste morderen ble hengt i 1989.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *