Pizza

image

 

Pizza på fredag (selv om det er lørdag i dag, fredagen er flyttet til lørdag formedelst vakt) har vært fast tradisjon i heimen siden barna var små. Og det kan ingen av dem beskyldes for lenger, så denne pizzaen har holdt stand i mer eller mindre uendret form i over 20 år.

Da jeg var liten, hadde jeg ikke hørt om pizza. Tror jeg spiste det for aller første gang på ferie i Italia som femtenåring. Men det var ikke svært lenge etter dette at de mest avanserte hjemmekokkene begynte å lage pizza i Norge også. Det var gjerne noe tjukke greier i langpanne, med masse ketsjup og kjøttdeig, og masse ost på toppen. Det må være denne varianten som etter hvert har utviklet seg til pizza Grandiosa…. Men pizza er jo så mangt. Selv om italienerne stadig vekk har originalen, som skal være tynn, passe til en, stekt i glovarm vedfyrt steinovn og ha lite fyll. Amerikanerne har alt i mye større størrelse, så det er vel de som stort sett er opphav eller forbilde til alle kjedene som serverer (og leverer) svære pizzaer med relativt tykk bunn og masser av fyll.

Min variant er som følger: enkel hvetedeig, mel vann og salt. Olje gjør ikke noe fra eller til, jeg dropper den. Tomatsausen er heretter hjemmelaget, men Dolmio pastasaus eller Peppes pizzasaus gjør nytten. Pepperoni i skiver, ananasbiter, oliven og soltørket tomat. Krydder etter smak. Ferdigblandet pizzakrydder er helt fint. Og den bruker jeg jo opp. Mens en boks hver av timian, oregano, basilikum og merian blir gamle før de blir tomme. Litt ekstra hvitløk eller pepper er ikke dumt. Reven ost på toppen. Enten ferdigkjøpt eller alle restene i kjøleskapet. Styr bare unna såkalt “reven” eller “pizzatopp” som ikke får nevne ordet ost på emballasjen. De er fulle av transfett, palmeolje og alt som ille er.

Det er dette pizzafyllet som holder stand her i huset, selv om noen piller vekk olivenen. Jeg har prøvd meg med tunfisk, oliven og løk – som jeg er veldig glad i, men få andre er det.  Eller biffstrimler, purre, oliven og blåmuggost (og gjerne litt sopp) – som nesten er min favoritt tror jeg.

Men dette er god og lettvint middag – og slett ikke mer usunt enn at man trygt kan spise det en dag i uka.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *