Middag for menn…

Etter så mange gode råd på forumet, med oppskrifter og det hele, har jeg lovet å blogge middagen. Den skal finne sted på fredag, men jeg har startet forberedelsene i dag, onsdag. Eller i går rettere sagt – med innkjøp på vinmonopolet av følgende:

  • 2 flasker Solier Jovee musiserende vin 😉
  • 1 flaske la Frontera Amontillado Dry til suppen
  • 2 flasker Trimbach Riesling til laksen
  • 4 flasker Allesverloren Tinta Barocca til lammet

Og det får sannelig klare seg…I dag har jeg handla masse rotgrønnsaker, tenker det blir den verste jobben å kutte opp alle de.

Og så skal jeg koke pærer etter Sonys angivelse som skal få stå og godgjøre seg til fredag. Har ikke hørt noe fra slakteren som lovet

 

å skaffe meg lammefilet, men de har på CC Gjøvik, har jeg sett. Ellers har jeg vært i skauen igjen da – og funnet tilbehør. Sprøstekte traktkantareller og rørt tyttebær bør bli bra.     

Pærer, som nå ligger i glass med Amaretto og koser seg….

Borddekking er påbegynt. Kutting av alle grønnsakene er den verste og kjedeligste jobben, men nå er den gjort. Gulrøtter, neper, sellerirot, kålrot og sjalottlauk… Kjøttet marineres i rødvin med rikelig tilsetning av hakket timian og hvitløk. Spørs om ikke alle disse karene må sove på sofaen i natt når de kommer hjem til sine elskede…

Urtesmør med hvitløk og timian er også gjort i stand og ligger på kjølerommet.

Jeg fikk ikke tatt så mange bilder som jeg kanskje burde under selve festen, da jeg naturlig nok var opptatt med annet.

Vi serverte et glass Solier-Jové til folk etterhvert som de kom.

Forretten var svart trompetsoppsuppe.  De som har lest tidligere soppinnlegg i bloggen, vet at mannfolket og jeg kom over en bra forekomst av disse i år, og en middag for musikere synes jeg jo var rett anledning til å servere dem. Jeg brukte samme oppskrift som traktkantarellsuppen. Det fungerte meget bra, suppa ble veldig god (selvskryt skal man som kjent lytte til…), og den ble penere å se på enn traktantarellsuppen. Den blir litt brunrosa i fargen pga tomatpureen og fløten, og de svarte trompetsoppene dannet en nydelig kontrast. Dessverre tok jeg ikke noe bilde av suppen.

Deretter serverte jeg laksecarpaccio etter oppskriften til Hærland og Hellstrøm. Min ble litt annerledes. Jeg kjøpte Salma-laks, det tror jeg er lurt når man skal servere den rå, selv om den er dyr. Løyrom fant jeg ikke, men brukte svart lodderogn. Druekjerneolje fant jeg heller ikke. Brukte avocadoolje. Det ga majonesen et grønnskjær og et hint av avocado som jeg synes var spennende. Karse var heller ikke å oppdrive noe sted, så jeg brukte blomkarse – smaken er jo ikke så forskjellig, og jeg syns det var fin pynt. Min carpaccio så slik ut:

Hovedretten var det såpass mye arbeid med mens det stod på, at det ble dårlig med knipsing, de få bildene jeg tok er ikke av en slik kvalitet at de er noe å legge ut. Men jeg serverte lammefilet med rotgrønnsaker, sennepsbakte poteter, sprøstekt traktkantarell og rørte tyttebær. Jeg gjorde det på denne måten:

3-4 ss dijonsennep spes og røres med 2-3 dl god olivenolje. Små amandinepoteter rulles godt inn i dette og bakes hele i langpanne i ovnen.

Rotgrønnsakene (jeg brukte gulrøtter, sellerirot, kålrot og sjalottløk som beskrevet over) Kokte dem i appelsinjuice og litt olje i en bred, flat gryte, strødde på litt salt og sukker til slutt. Det ble veldig godt, og jeg traff med timingen – de ble akkurat al dente. Traktkantarellene ble brunet i meierismør på relativt sterk varme. De største revet opp, de minste hele. Ikke noe fiksfakserier med disse.

Kjøttet brunet jeg i pannen og stekte det deretter ca 10 min i ovnen ved 125 grader. Da gikk tallerknene inn i ovnen også, – denne gangen serverte jeg hovedretten ferdig dandert, med god hjelp av min yngste datter som servitrise. Den ene av gjestene uttrykte sin takknemlighet over dette, og ga til beste en malende beskrivelse av hvor forspist han hadde vært sist han inntok en flere retters middag hjemme hos oss, hehe.  Dessverre tok jeg ikke noe bilde av hovedretten, som sagt – men litt av tilbehøret:

 

Hjemmebakte rundstykker med maldonsalt og oliven – rørte tyttebær.

Desserten kan jeg takke Sony for – både ide og oppskrift. Pærene ble som sagt kokt i sukkerlake på onsdag og lagt ned på to litersglass hvor jeg hadde fordelt en halv flaske amaretto. Kokte vaniljekrem etter oppskrift fra Sony, På fatet la jeg en pære, helte over litt saus fra glasset, en god klatt vaniljekrem, pyntet med bringebær og sjokolade. Det ble sånn:

(se bort fra oppvasken og grytekluten som kom med på bildet….)

Deretter var det kaffe med avec attåt og medbragt Kvæfjordkake fra en av gjestenes frue med hilsen og rose. Takk til Margrete!

Jeg håper og tror at gjestene var mette og vel belåtne da de gikk hjem 🙂

10 tanker om “Middag for menn…

  1. Takk 🙂 Det er koselig med en skikkelig kjøkkenorgie av og til. Jeg satte meg ved bordet og spiste litt av og til, men var tilnærmet fritatt for “vertinneplikter” da dette var en herremiddag med et delvis yrkesmessig formål – så jeg konsentrerte meg om å servere best mulig mat.

  2. Vel overstått – det både høres og ser godt ut. Tror jammen jeg skal prøve meg på både hoverett og dessert. Snill og flink du:D

  3. Gratulerer, du har vært døktig – og dere har hatt noen heldige gjester! Nå kjenner jeg inspirasjonen strømmer her – sugen som jeg er på noe skikkelig etter 2 timer med e-godt og Lisbeth Salander.

  4. Både hovedretten og desserten er å anbefale, vil jeg si. Pærene er jo veldig greie siden de gjøres ferdig på forhånd. Vil man slippe lettere unna,går det jo an å kjøpe ferdig vaniljekrem. Om man blander den med litt vispet fløte, er den ferdige helt akseptabel syns jeg. Sennepsbakte poteter har jeg aldri prøvd før, men det var kjempegodt, og også greit og lettvint.

  5. På nippet til at jeg må flytte bloggen din til matbloggene nå. Det ser og høres syndig godt ut. Elegant med g-nøkkel i sjokolade til musikerne!

  6. Takk! Hihi, bloggen min er kanskje litt vanskelig å sette i bås. Hvis du ikke har en som heter hummer og kanari?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *