Svindler?

Jeg kjenner at jeg får en litt vond følelse når jeg leser denne artikkelen, En pensjonert kvinne har en drøy million i banken, og tar dem ut før nyttår for å slippe formueskatt. Nå må hun betale en halv million i straffeskatt og diverse annet.

En drøy million på en vanlig bankkonto hos en pensjonert kvinne er neppe penger tjent på lyssky virksomhet. Det er vel mer sannsynlig at dette er sparepenger som hun har lagt til side gjennom et sparsommelig liv for å ha en sikkerhet i alderdommen? Tilsammen har hun unndratt 24 millioner i til beskatning, skriver VG. Sannsynligvis er dette den samme millionen hun har tatt ut av banken flere ganger.

Kanskje hun tenkte som så at hun betalte skatt av disse pengene den gangen hun tjente dem, og nå føler hun at pengene rettmessig er hennes, og hun kan ta dem ut av banken hvis hun vil? Men nå ryker halve sparekapitalen hennes på grunn av denne forbrytelsen. Jeg føler meg ikke helt sikker  på hvem som er den største forbryteren her.

Økonomisk kriminalitet er ikke bra. Jeg har ingen medlidenhet med for eksempel den personen som er nevnt i samme artikkel- som har tjent millioner på et helsvart firma, tar dem ut av banken for å unngå skatt, og blir tatt for dette. Det blir liksom ikke helt i samme kategori som gamlemor, synes jeg. Hva synes du?

42 tanker om “Svindler?

 1. Hun skulle selvfølgelig ikke ha tatt pengene ut av banken, her fins ingen annen forbryter enn henne selv. Har ingenting til overs for sånne mennesker. Dette er klart og tydelig gjort med vite og vilje, gamla visste hva hun gjorde og nå svir det.

 2. Faktisk er det akkurat samme tingen. For personen med helsvart arbeid hadde det nok vært smartere å la pengene stå i banken og….

  Dama som tok ut pengene for å unndra seg beskatning bryter loven. Enkelt og greit. Om hun ikke vil betale formueskatt, så finnes det andre måter å spare på som ganske greit omgår akkurat det problemet.

  Ikke misforstå, jeg er 100% imot formueskatt slik praksisen er i dag – beløpsgrensene er latterlig lave, særlig med tanke på at nordmenn blir rikere for hvert år som går, men dama burde heller betalt de 16000 som hun hadde fått som påslåg. Med 4% rente på de pengene tjener hun 40000 bare i renter – noe som burde være mulig å oppnå. Uansett spareform, så tjener hun inn beskatningen (og vel så det) bare i renter i løpet av et år.

 3. Jeg mener det blir helt feil å blande inn medlidenhet for “gamlemor” . Du kan være uenig i regelverket og politisk jobbe for å få fjernet formueskatten, men så lenge regelverket er tydelig på at det skal betales formueskatt av alle, så gjelder også dette pensjonerte mennesker med at langt liv i sparing bak seg. Null sympati for damen – hun er frekk og snyltende og må følge spillereglene som alle andre.

  PS: Jeg er imot formueskatten.

 4. Selfølgelig skal man bli straffet om man prøver å unngå at staten svindler til seg enda mer av pengene dine.
  Nettopp, som du sier, hun har allerede betalt skatt av disse pengene. Og om hun handler noe for disse beskattede pengene – så betaler hun den skjulte skatten (moms).
  Skulle bare mangle at dersom man da klarer å allikevel spare opp noe, så skal staten komme med kjeften sin og spise opp litt av det og. Middelaldersk.

 5. Ikke uenig i det med gamlemor, men hvor skal man sette grensene her? Vet vi at hun ikke oppbevarer pengene for en sønn som driver med lyssky virksomhet? Dvs i dette tilfellet vet vi ikke dette, men loven må nesten være lik for alle. 1/2mill høres uansett voldsomt ut i straffeskatt.

  Uansett virker dette som en ganske korttenkt måte å unndra skatt på, så kan man sikkert diskutere litt frem og tilbake mht hvor grensene for formuebeskatning bør være.

  Vi er ett velferdssamfunn som er helt avhengig av skatteinngang og da må alle bidra, selv de som er rike og/eller gamle. Lårbeinsbrudd er ikke gratis det heller. Personlig er jeg på det nivået at vi enten har ett velferdssamfunn der alle bidrar eller så har vi ett samfunn der hver og en er ansvarlig for seg selv og betaler egne utgifter gjennom livet. Jeg ønsker ikke å betale skatt inn i ett system der folk uten videre kan lure seg unna skatt og/eller snylte, det øker skattebyrden for oss som betaler skatt og er ikke bærekraftig i lengden. Jeg er redd vi i Norge kan gå på en smell her..

 6. Dette har vært en svært vanlig måte å unndra skatt på. Men det finnes et lovlig alternativ. Betal inn for mye som skatt. Da får en renter på beløpet samtidig som en ikke får regnet de pengene som formue. Dette kan selvsagt kombineres med ulike metoder. Kjøp av bolig for eksempel.

 7. er enig med deg der… men skjønner at de kan ikke la dette gå, ellers så kan alle gjøre dette… synd, men forståelig.

 8. “Kristiansen er overrasket over at så mange velstående nordmenn benytter seg av et av de enkleste triksene i skattesnyterhåndboken for å spare noen kroner.”

  16000 i året (noen kroner) for ingenting i 10 år (160 000) er sikkert småpenger for Kristiansen, men det er ikke sikkert pensjonister føler det på samme måten.

 9. Jeg er enig i at det er tragisk at hun nå mister halve sin formue, men allikevel er det opplagt at hun har tatt ut disse pengene år etter år for å unndra seg beskatning. Hun må også ha visst at hun gjorde noe ulovlig, men hun har sannsynligvis ikke forstått at dette kunne bli oppdaget og straffeforfulgt og gamblet på at det kom til å gå bra.

  Jeg kan ha sympati for de konsekvenser hennes valg har fått for henne, men loven må være lik for alle. Loven kan ikke gjøre forskjell på en person som opererer med en svart økonomi i stor skala og “tante Agathe” som “bare” har bestemt seg for at hun synes skatteloven er urettferdig og tar seg til rette.

  Vi må ikke glemme at denne loven er en av de viktige virkemidlene mot svart økonomi som stammer fra narkotika, menneskehandel og svart arbeid. Loven kan ikke gjøre forskjell basert på trynefaktor, og så lenge det kan bevises at “Tante Agathe” har handlet med forsett, må hun behandles likt med alle andre som har gjort det samme.

  De som tas for hvitvasking på denne måten får i tillegg andre straffer basert på hvordan de har skaffet seg pengene, noe “Tante Agathe” sikkert ikke gjør siden pengene er skaffet seg på lovlig vis.

  Formueskatten er en skatt som er lovmessig vedtatt og man kan være enig eller uenig i denne. Det er riktig at den betyr at man må betale skatt av oppsparte midler man allerede har betalt skatt for, men det betyr også at de som har mye, må avgi mer til fellesskapet.

  Selv er jeg motstander av formueskatten, men jeg kunne ikke tenke meg å forsøke å unndra meg beskatningen. Det eneste jeg kunne gjort er å gi en av partiene som er mot slik beskatning min stemme. Dessverre representerer disse samme partiene mange ting jeg ikke kan stå for, så da betaler jeg min formueskatt, men ikke med glede.

  At man ikke liker en vedtatt lov betyr ikke at man kan la være å forholde seg til denne. Alt for mange gjør det, for eksempel ved å leie inn svart arbeidskraft. Noe som er en av årsakene til at vi har en hvitvaskingslov….

 10. Nå er det slik at skattereglene er slik de er her til lands, og det må alle forholde seg til. Det gjelder også “gamlemor”. Hun er klar over reglene(Det er derfor hun tar de ut hvert år). I det øyeblikket hun gjør det, blir det ett forsøk på skatteundragelse, med risiko for å bli oppdaget. Jeg kjenner flere som gjør det samme. De sitter og skryter av det etterpå, og synes de er kjempesmarte. Det er grådighet som ikke kjenner noen grenser. Det tragiske er at om det blir oppdaget i ett eventuelt dødsbo, er det arvingene som får “svi” i form av nedsatt arveoppgjør. Synes det er på sin plass at alle bidrar til felleskapet. Det finnes lovlig metoder for å få redusert skatt på kapital, men det krever at man jobber med pengene. Det ønsker altså ikke “gamlemor”. Hun er ikke bare grådig, men lat også.

 11. Man får her i landet de politikere og det system de står for utifra hva folk flest her stemmer ved valgene.
  Vi har et igjennom regulert samfunn med alt for mange regler. Mange gjør seg lett til kjeltringer pga. uoversiktlige regler , dermed blir terskelen lavere for å prøve seg i endel tilfeller. Andre , som kanskje denne eldre damen , visste ikke at konsekvensene ble så store.

  Selv er jeg aleneforsørger og betaler ca. 300 000,- i skatt fra en inntekt på 630 000,-

  Det er lovlig og hvit inntekt. Ligger mange påslag som toppskat på to nivåer og matskatt inne i denne inntekten. Flere skatter som folk flest ikke må betale , basert på SV og AP`s misunnelse politikk for å tekke de store massene som alle tror at de tjener for lite i forhold til naboen som ofte tjener for mye.

  Alt hva jeg trenger for å fungere i Norge, hus, bil mat og annet må jeg via skatt, moms og avgifter skatte hvert produkt mange ganger. Bare det å betale en liter diesel med kort genererer transaksjons avgifter på selve kort betalings overføringen.

  Det at noen spekulerer slik er jo et resultat over at det ikke lenger er et åpent, gjennomsiktlig system i Norge. Vi har her på berget viklet oss inn i så mye regelverk, byrokrati og annet at det er som forventet en slik utvikling.

  Firmaer som går godt kan ikke lenger gi penger til sosiale sammenkomster for egne ansatte som før pga. det blir for dyrt og omstendelig skattemessig.

  Hadde man forenklet skattesystemet slik at folk igjen fikk et eierforhold til systemet de er en del av ja så hadde ting blitt bedre, samt ,mye lettere å ta ut av systemet de som skal gjøre alt under bordet.

 12. Du betaler faktisk for å ha penger i banken dersom du betaler formueskatt i dette landet. Når du tar hensyn til skatt på renter, skatt på formue og inflasjon så er det ikke så lønnsomt å ha penger i banken. Men vi er jo underlagt et rødt AP-regime så det er vel ikke annet å vente. Godt nytt renteår 🙂

 13. Staten kan brenne… De burde skamme seg selv! Her betaler nesten halvparten av hva vi tjener. Så har vi moms på alt vi kjøper. Vi må betale de forbanna veiene våre selv. Vi har en vei standard som ikke ligner grisen. Jeg bor på et tettsted rett utenfor Oslo og de hadde ikke måket hovedgaten før i går natt. Det var så ille at man fikk ikke bilen ut av garasjen. De svina sitter og forhøyer fartsbøtene vært jævla år, men selv så kjører de jo utrykningskjøretøy og da kan de kjøre så fort de bare vil. Hvordan skal toppolitikere få føle på bøter som vi vanlige dødelige må når loven ikke gjelder for dem. Vi betaler avgifter i dette landet så det svir. Er det rart Olanormann jobber svart og betaler gjerne elektrikeren eller rørleggeren svart? Selv ikke de pengene som man da har brukt et helt liv på å spare opp er hellig for den jævla staten. De skal grafse til seg alt av hva du har. Er det rart folk putter penger i madrassen?? For en pensjonist er 16.000,- veldig mye penger og jeg skjønner godt at hun vil spare der hun spare kan. Da blir jeg kvalm når skatteetaten hevder dette er småpenger. STATEN KAN BRENNE!!

 14. Dette beviser hvor urettferdig denne skatten er.
  Den ene millionen skal skattes av så lenge hun lever hvert år og da blir det smuler igjenn av den.Jeg forstår dama godt.
  Godt nytt år

 15. Hennes Bank, Hennes penger,
  hva fan vil staten med de?

  hva blir det neste. de sjekker under puta mi om jeg har gjemt noe der også eller?

  Jeg velger selv om jeg vil ta ut penger fra min bank når jeg vil..
  og det kan alle uansett vilken tidspunkt..

  Ta ut penger og si du trenger dem til å kjøpe noe.
  cash i hånda. så setter du dem inn igjen og sier nei ombestemte meg..

  : D du er ikke en svindler før du innrømer det : D
  og da blir du aldrig skyldig..

 16. Skummelt at de får det til å bli 24 mill.

  Så om du tar ut og inn 1 million 10 ganger så skylder man skatt for 10mill? Jeg får ikke det helt til å stemme?

 17. jeg er helt enig med dette. jeg tyder yt fra denne artikkelen at staten krever at våre rettmessige penger blir stående på konto. slik at de kan beskattes enda en gang. dette er molbo landet i sitt “ess”. det er jammen helt utrolig hva staten krever skatt på. jeg betaler min skatt med glede. det koster i ett felleskap. men å bli skattet enda en gang for de samme pengene, syntes jeg er skandale. og når man skal straffe en eldre borger fordi hun har vært flink å spare igjennoim ett langt yrkesliv, er direkte kriminelt. her bør skattemyndigheter kunne vise skjønn. og la denne stakkers damen ha pengene sine ifred. for sammtidig som hun er flink å spare. har garantert banken hennes gitt gode avtaler på sparing. slik at hun ville spare mere. så uansett hva hun gjør. så kommer sugerøret til staten å tar halve formuen hennes. er det rart eldre ikke vil sette pengene sine i banken? her tror jeg en lovendring er på sin plass.slik kan vi ikke ha det i verdens rikeste land. at vi skal straffe lovlydige borgere for å være flink å sette vekk litt til en god alderdom. skjerpings staten..

 18. Hva med politikerne? Dem slapp billig unna med skattesnusk!!
  Dette er urettferdig!!!!!!

 19. Helt enig, men forstår ikke hvordan dette kan bli 24.5 millioner på 10 år. 16.000*10=160.000. Noe som ikke helt stemmer. Uansett så synes jeg formueskatten må fjernes. Den er kun riktig i øyne av kommunistene.

 20. Jo, strengt tatt er det like galt at hun gjemmer penger fra skattemyndighetene.

  I følge artikkelen har hun hatt dette som et fast opplegg noe som virker rimelig kjipt.

  I følge artikkelen unngikk hun en skatt på ca 16000 kr i året på dette. Regner man dette om og legger det som en prosentvis skatt på 20 år får man at hun fremdeles sitter igjen med:
  1 000 000 * ((1 – 0.016)^20) = 724 272.455 kr.

  Dette forutsetter at hun -ikke- tjener renter på pengene. Regner vi 1.5% rente på kontoen hennes i disse 20 årene (noe som er rimelig lavt…) kommer hun ut med:
  1 000 000 * ((1 – 0.001)^20) = 980 188.865 kr

  I tillegg regner jeg med hun som “bestemor” gjerne får en del goder fra stat/kommune som er finansiert av skattepenger…. Da får hun være med på lasset selv. Skulle gjerne latt henne slippe formueskatt etc om hun sa fra seg alle offentlige former for støtte 😉

  Når du sier at halve sparesummen hennes forsvinner i straffeskatt må jeg si det ikke er så overaskende. Hun har unndratt skatt i mange år. Hvis du ser på regnestykket over ser du at summen hun må ut med er ca dobbelt av det hun egentlig skulle betalt i skatt. Noe mindre og skattesvindel ville vært for attraktivt pga den lave risikoen.

  PS:
  Kun min mening. Det å prøve å overtale meg til at “bestemor” burde slippe unna er poengløst. Likhet for loven er litt viktig for meg :-p

 21. Dama har hatt det som fast praksis i MINST 10 år, å lure unna pengene sine, for å slippe å betale formueskatt.

  På hvilken måte blir dette bedre enn andre som bevisst lar være å betale skatt, eller begår annen økonomisk kriminalitet mot samfunnet?

  Nå er ikke jeg enig i verken skattesatser, eller praksisen med formueskatt, men når vi har valgt å ha det slik, må vi jo alle bare leve med det.

  Jeg synes ikke det er videre formildende at dama er gammel, og har gjort dette i mange år.
  Eirik

 22. det er vel neppe snakk om den samme millionen? det ville vel skatteetaten tatt høyde for isåfall. uansett er dette en “småfisk” å regne. på grunn av bankenes hvitvaskingsmeldinger, har etaten sendt ut krav på 137 mill. så kan vi jo bare lure på stort det tallet kunne ha vært… dette er jo penger til skole og velferdssamfunnet, vann i bassenger o.l….. synes ikke synd på henne. så lenge vi har slike skatteregler, må hun bare finne seg i disse. og da hjelper det ikke om hun har spart dem gjennom et langt liv…

 23. Jeg vil heller ikke betale skatt. Slipper jeg? Jeg har også tjent pengene mine på ærlig vis, slik er loven i Norge, og hele velferdssamfunnet er tuftet på det. Jeg forventer at alle skal følge loven i Norge, samme om de er innvandrere eller pensjonister. Det er lett å bli grepet av symboleffekten når det liksom er Den Store Slemme Skatteetaten mot en eldre dame. Men hun brøt loven med viten og vilje, og har holdt på med det i mange år. At det finnes folk som gjør langt større lovbrudd, er ingen unnskyldning. Men størrelsen på boten hun fikk er kanskje litt mye.

  Og sånn apropos. Jeg ser gjerne en dreining av skatteleggingen i Norge, der det er mindre skatt på formue av denne størrelsen.

 24. jeg hadde latt millionen stå selv, men straffeskattnivået her er jo helt hinsides villt. Ettersom jeg har fått med meg har ingen bankfunkjsonærer fått varig men av disse inn og uttakene…

 25. If you wont do the time, don’t do the crime!

  Du kan ikke bryte loven bare fordi du ikke synes den er rimelig!! Damen har bevist snytt i skatt, derfor synes jeg det rett og rimelig at hun skal straffes på samme som alle andre skattesvindlere.

 26. Lest resten og?

  “Da oppdaget vi at dette var noe hun gjorde fast. Til sammen hadde hun unndratt 24,5 million kroner fra beskatning”

  Det er ikke som om den halve millionen er beregnet ut i fra den ene hun tar ut nå.

 27. Jeg synes staten er kjeltringen i slike saker. Man betaler skatt vel og bra. Noe skatt må man ha for at ting skal fungere i et samfunn. Men når man setter satte og avgiftspolitikken i Norge opp imot hva den enkelte borger faktisk får igjen blir jeg noe irritert. Man har et helsestell i fritt fall, et udugelig skoleverk, et veinett som ikke står i stil med det av penger landet har på bok.

  Og nå skal man altså tyne en pensjonist for 500 høvdinger. Straffeskatt for 10 år tilbake i tid. Selv brukte jeg 3 år på å få tilbakebetalt og få godkjent fradrag som jeg faktisk hadde krav på. Dette er penger som den gamle damen har tjent selv. Hun har allerede betalt skatt av disse flere ganger. Til sammenligning bør en jo undersøke alle de goder våre folkevalgte har og heller finne ut hvor mange av disse som faktisk snyter på skatten.

 28. Den halve millionen er skatt og 60% straffeskatt for dei 10 siste åra.
  Det er nok den samme formuen som er multiplisert med antall år for å bli 24,5 mill, for ho skulle betalt formueskatt kvart einaste år for sparepengane.
  Dama har unndratt formueskatt i mange fleire enn år enn berre dei 10 siste, men ho blir kun etterligna for dei siste 10 åra.
  Dette er systematisk skatteunndragelse over mangfoldige år kankje fleire tiår og dama fortjener straffeskatten ho har fått.

 29. Her var det stor respons 🙂
  Enig i at loven må være lik for alle. Men denne damen hadde jo et (i våre dager) beskjedent beløp, som hun forsøkte å unndra skatt for på en svært klønete måte, som lett blir oppdaget. Null poeng for å gjette at de som virkelig har noe å skjule, gjør det på langt mer utspekulerte måter.
  Er igrunnen enig med de som hevder at det bør lønne seg å spare, framfor å sløse bort alle pengene sine – og det bør kanskje holde å betale skatt en gang av det man tjener. Moms på mat og andre livsnødvendigheter er en uting – moms på alt annet er greit. Økt moms på ting som skader miljøet eller helsa er også greit…

 30. Staten grafser halvparten av sparepengene nå pga straffeskatten,- blir ikke mye igjen. Jeg synes ikke helt om akkurat det i den saken.

 31. Snyltende? Kansje, men er dette penger som i utgangspunktet er tjent i norge har hun, mest sannsynlig, allerede beskattet disse. Formueskatten er i en moralsk gråsone av en annen verden.

 32. Det er ikke sikkert at pengene blir tatt ut for å spare skatt. Tar man ut formuen før nyttår slipper man å dele med hele Norge hvor mye man har i formue når skattelistene blir lagt ut. Da vil det stå at man har null i formue når man i virkeligheten kanskje har en million. Jeg forstår at folk ikke ønsker at alle skal vite hvor mye man har i formue og dette er en måte å skjule det for alle og enhver på!

 33. At man skal betale skatt, av penger man allerede har betalt skatt av er jo meningsløst i seg selv…

 34. Hvorfor iallverden skal vi ikke ha medlidenhet med denne dama?Her har hun omsider i årenes løp klart å spare noen kroner og betalt skatt av dem,så kommer det en grisk “staten norge “og skal ha enda mer penger av henne.Dette er en ukultur som ikke er Norge verdig.Og at denne mannen fra ligningskontoret tør å stå frem og forfekte disse reglene og forsvare dem,er meg uforståelig.Og å gjemme seg bak at reglene er sånn,er bare noe stort tull.

 35. No får ho faktisk renter av pengane også, så formuen vil øke meir enn skatten ho betalar. Og med så mykje pengar kan du få brukbar rente i banken.

 36. Ingen nektar deg å ta ut pengane når du vil, men du er pliktig å oppgi i sjølvmeldinga om større beløp du har i kontantar ved nyttår.

 37. 16.000 er kun den skatten av ein formue på over 1 mill som ho skulle betalt siste år.
  Formuen har sansynligvis vært større tidligare og den formuen ho har unndratt beskattning over 10 år blir 24,5 mill.
  Skatten ho ikkje har betalt er litt over 300.000 og med straffeskatt på 60% (standar sats uansett kor mykje du unndrar beskatning) blir det 1/2 mill.

 38. Dette må jo være helt ideelt for gamlemor! Når staten nå stikker av med en halv million kommer hun jo under beløpsgrensen for formueskatt og slipper å bekymre seg mer!

  Spøk til side; dette er selvfølgelig ikke penger som hun har tenkt å bruke på alderdommen sin. Når hun har brukt 50 år av sitt liv på eksistensminimum for å spare opp en million NOK, hvorfor i huleste skulle hun plutselig begynne å bruke av disse pengene når hun er over 70 år!? (Det er en sykdom å ha mye penger på bok, man slutter på et punkt å betrakte dette som penger, det blir et tall som for enhver pris må bli større for hver måned som går.)

 39. Det varmer mitt hjerte å høre om 60% i straffeskatt. Det er jo tross alt oss andre de stjeler fra.

 40. Ditt hjerte får du svare for selv, men som samfunnsborger er jeg ikke så sikker på om jeg føler at jeg har rett til å konfiskere 60% av denne kvinnens sparepenger, selv om hun selv har opptrådt utetisk og i strid med samfunnets regler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *