Ord blir fattige…

Noen er heldige, men dessverre lider mange andre ufattelig nød.

Vi får hjelpe så godt vi kan. Send pengene til en større hjelpeorganisasjon – ikke til en tilfeldig twitterlenke…

Leger uten grenser
Kirkens nødhjelp

Begge har allerede mannskap på stedet og erfaring fra området.

Røde Kors
eller en organisasjon innenfor FN-systemet, for eksempel UNICEF

er nok også bra steder å sende bidrag. Halvparten av Haitis befolkninge er under 18 år, og hvor mange foreldreløse det er i kjølvannet av denne katastrofen kan man jo bare gjette på.

Internett bidrar nok til at verdenssamfunnet engasjerer seg mer enn noen gang – kanskje fører det til et større behov for noen som faktisk bestemmer og koordinerer i en slik situasjon. Ellers blir det lett en kamp om rampelyset og heltestatusen. Obama later til å mene at det er USA som skal fikse dette. Kanskje – de har i alle fall en større militærbase i nabolaget (Guantanamo på Cuba), som de lenge nok har brukt til å terrorisere omgivelsene og støtte diktaturer i området – på tide å spille en annen rolle kanskje?
Men innerst inne tror jeg nok heller FN burde ha denne rollen…

Uansett. Fattige folk på Haiti trenger all den hjelp de kan få, og det fortere enn svint. Vann, mat og akuttmedisinske tjenester aller først. Deretter møysommelig hjelp til gjenoppbygging – også lenge etter at medias søkelys er rettet mot andre steder i verden.

PS
Og akkurat nå venter ti private fly og ett militærfly på landingstillatelse på den temmelig hardt medfarne flyplassen i Port au Prince. Jeg håper det sitter noen der som sender vekk media og katastrofeturister – og prioriterer hjelpemannskaper og forsyninger!

2 tanker om “Ord blir fattige…

  1. Her ser vi en av de største fordelene med sosiale medier, facebook osv. Folk som vanligvis ikke leser aviser, eller bryr seg med å skaffe til veie kontonummere til hjelpeorganisasjoner blir nok påvirket til å gi gjennom facebook eller kanskje blogger de leser.

  2. Jeg får helt vondt i magen når jeg ser disse reportasjene. I fjor på denne tida, var vi i nabolandet – den Dominikanske Republikk. Også et fattig land, men rike i forhold til Haiti. Forholdet mellom disse to naboene har historisk sett vært preget av konflikter, men nå var dominikanerne de første til å hjelpe. Børge Brende og feltsykehuset hans er også pr nå strandet i Santo Domingo. Det var vel ikke hele sykehuset som var på vei- så de ble antakelig nedprioritert, og det får de vel finne seg i. Ang. naboforholdet: aldri så galt… Kan hende stridsøksen blir begravd. Og kan hende verdenssamfunnet får øynene såpass opp for Haiti at de får hjelp som monner til å bygge opp et levelig samfunn?
    Dette var i sin tid Frankrikes rikeste koloni – og utsatte i følge NRK radio i dag (en historiker som uttalte seg…) den franske revolusjon med minst 20 år…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *