Bokoppdatering..

Får prøve å skrive litt om hva jeg leser på min nye, fine Kindle. (Nei, jeg har ikke betalt for å skryte av den…). Den var selvsagt med på turen til Praha, og den er fin å lese på sengen i også. Jeg har kjøpt et omslag med innebygd leselys, det lyser bare opp boksiden og er minimalt forstyrrende for eventuelle sengefeller.
Før vi dro, og til dels under og etter turen, har jeg lest en del bøker av Harlan Coben. Var strålende fornøyd i starten med å ha oppdaget en ny krimforfatter, og slukte en del av bøkene om Myron Bolitar. Coben er definitivt en original krimforfatter, og Myron er en original helt. Han er sjarmerende og reflektert – han er ikke detektiv eller politi, han er sportsagent – så han kan med stor troverdighet stoppe opp underveis og tenke lenge og grundig over “hva er det egentlig jeg driver med her”. Veldig bra grep av forfatteren, på denne måten kan han faktisk belyse en del etiske problemstillinger uten at det blir slitsomt. Makkeren Win er kanskje hakket mindre troverdig, men stakkars Myron må jo ha en supermann til å passe på seg, ellers hadde han sikkert blitt drept for lenge siden.
MEN – i de siste, og særlig den aller siste boka om Myron – har åpenbart forfatteren mistet inspirasjonen. Og den aller siste boka jeg har kjøpt, og lest ut i dag tidlig – Gone for Good(som ikke handler om Myron) – synes jeg forfatteren er i ferd med å bevege seg ut på viddene. Han har åpenbart et budskap. Og Myrons refleksjoner var gode og troverdige. Men tror jeg på to brutale mafiosi som sitter og diskuterer ondskapens problem etter akkurat å ha torturert og drept et par mer eller mindre uskyldige ofre? Nix… Denne historien var i tillegg så full av “twists and turns” at både troverdigheten og min evne til å henge med ble nokså manglende etterhvert.
Mens vi var i Praha, måtte jeg jo bare laste ned noe av Kafka. Hadde en liten prat om tsjekkiske forfattere med vår utmerkede Segway-guide. Og jeg må jo tilstå at inntil nå, er min kjennskap til disse begrenset til “Ett år i min hage” og “Tilværelsens uutholdelige letthet”. Selv om jeg absolutt har HØRT om Kafka, så har jeg ikke lest noen av bøkene hans. Guiden hadde åpenbart noe av samme forholdet til Kafka som jeg har til forfattere jeg ble tvunget til å lese på skolen…
Åkkesom, mange klassikere er gratis eller nesten gratis på Amazon – så jeg lasta ned Metamorfose.
Dette er en bisarr historie om en mann som blir forvandlet til en bille. Men – som det kanskje ligger i navnet? – så tror jeg dette er en metafor mer enn noe annet (mulig jeg tabber meg grundig ut her, jeg har ikke lest en eneste lærd litterær analyse av boka, jeg bare lasta den ned og leste den…). Jeg satt i alle fall igjen med tanken på at denne boka burde vært pensum i medisinstudiet, og enda viktigere – burde leses av alle som jobber i NAV eller tilsvarende. Så sant de vet hva en metafor er, da…
Om boka har en tragisk eller optimistisk slutt er i høyeste grad et tolkningsspørsmål.
Jeg likte den! Kort var den og 😉
Og nå har jeg vendt tilbake til Jane Austen. En av mine yndlingsforfattere som jeg oppdaget i studietida (hvor jeg prøvde å forbedre språket ved hjelp av noen av klassikerne), og som jeg har vendt tilbake til med jevne mellomrom siden. Har lest Emma, og nå begynt på Sense and Sensibility – som vel alle har hørt om nå, etter at den er blitt filmatisert. Men jeg tror det går nokså mye tapt her på veien fra bok/språk til film/visuelt uttrykk.
Har du ikke lest Jane Austen – gjør det!

7 tanker om “Bokoppdatering..

  1. Jeg er også en stor fan av Austin…det er ikke for ingenting min yngste datter heter Emma.

  2. Austen er god. Jeg har begynt på en klassiker jeg leste som meget ung og som ble filmatisert med den da kjekke Timothy Dalton. Jane Eyre. 🙂

  3. Ja, Austen, kanskje! Jeg har jo lest Jane Eyre for 100 år siden, jeg også, og det husker jeg som en ganske spennende og god fortelling. Er de andre skrevet på samme vis så er jo det en tanke.
    Metamorfose har jeg hørt om før. Jeg jobber jo i NAV, så jeg bør sikkert få den med meg 😀

  4. Bare så det er klart: Det er ikke Jane Austen, men Charlotte Brontë som har skrevet Jane Eyre. Må si at jeg personlig har større sans for Jane enn for søstrene Brontë 🙂

  5. Austen er av dem som tåler å bli lest omatt og omatt, sjøl om ikke alle romanene er like bra. Jeg er f. eks. ikke så begeistra for Northanger Abbey, men den har vel mista en dimensjon på veien – den skal parodiere datidas “gothic novels”.
    Bøkene mister en del på vei fra papir til film, men jeg synes f. eks. BBC-serien av Pride and Prejudice treffer ganske bra.

  6. Gravde fram denne serien på YouTube i går og koste meg med den. Takk for tipset! Enig i at denne fikk fram stemningen i boka på en god måte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *