Kommersielt?

Siv Jensen har ikke min politiske sympati. Jeg kjenner ikke dama personlig. Men jeg fikk noen tanker da jeg leste dette oppslaget i Dagbladet.
Som vanlig er overskriften egnet til å skape misforståelser. “Sponses med luksussmykker”. Aha, korrupte Siv legger smykker for millioner på kistebunnen… Men det går fram av artikkelen at hun for det første ikke FÅR smykkene – hun låner dem. Og leverer dem tilbake. Firmaet som låner ut smykkene er naturligvis henrykte over medieeksponeringen og muligheten for å få vist fram sakene sine på TV. Siv bedyrer – og Dagbladet har åpenbart ikke klart å grave fram noe annet – at denne avtalen er gjort fullstendig i henhold til stortingets regler.
Er det noen som gjør noe feil her – og i så fall hvem?
Det er jo ikke noe nytt at firmaer kjøper seg eksponering i media ved å henge produktene sine på kjendiser… Hvor mange logoer teller du for eksempel på damene i dette oppslaget? Og tror du de har kjøpt skiene sine selv?
I idretten er det greit, på stortinget er det feil?
Jeg merker at jeg ikke er helt komfortabel med at verken idrettsstjerner eller politikere er til salgs – men er det galt av dem å bruke klær/smykker/annet stash fra designere de liker? Er det feil av de som produserer slikt å tilby folk som er i media en gunstig avtale for å fremme produktene sine?

Jeg merker at jeg vet ikke helt hva jeg skal tenke om dette. Bør politikere og andre som er i media rett som det er utelukkende kle seg i sekk og aske – eller uniform – for å unngå mistanke om at de er kjøpt og betalt av kommersielle interesser? Eller bør det være forbundet med straff for designere eller andre å tilby rabatt/utlån/gunstig avtale til slike folk fordi de ser en stor reklameeffekt av dette?
Kanskje burde det være forbudt med reklame i det hele tatt….Eller i alle fall å benytte kjendiser i markedsføringen. Hmmpf…

Dette blir jo bare verre og verre.
Jeg har egentlig lenge tenkt at det må være problematisk å være kvinnelig politiker, ikke minst på grunn av klesbudsjettet. Jens & co kommer unna med 3 dresser og en 6-8 forskjellige slips – men kvinnelige politikere må jo se fikse ut til enhver tid og ikke bruke samme antrekket for mange ganger. Men får de ekstra klesgodtgjørelse? Kan jeg aldri tenke meg…Og sponsoravtaler skal de åpenbart også henges for.

2 tanker om “Kommersielt?

 1. Snikent av Siw å smykke meg med snikreklame :-/
  For det er det det er
  Også kalt produktplassering
  Mye mer snikent enn idrettsfolkenes logo-lappe-tepper
  Fordi menigmann “glemmer” at dette er reklame

  Og jupp, reklamens makt er heldigvis under endring. Takket være informasjonsteknologien.
  Samtidig sløves leserne

  Akk ja
  God aften skal vi ha, åkke som!

  Hilsen x-reklame-makeren 🙂

 2. Selvsagt er dette produktplassering. Men er det galt eller snikete? Jeg prøver å sette meg i Siv sine sko (trenger jo ikke anta hennes politiske standpunkter for det…). Om jeg hadde vært parlamentarisk leder, eller på annen måte vært jevnlig i media, og noen jeg kjenner eller som lager smykker jeg uansett synes var flotte, kom og tilbød meg å låne dem gratis slik at de skulle bli eksponert på TV – ville jeg føle at jeg gjorde noe uetisk om jeg sa ja? Jeg er faktisk ikke så sikker på det. Mulig jeg også er en snik. Dersom det er en ting jeg faktisk liker og kjøper selv og bruker på TV, så får de jo også gratis reklame – på min bekostning, faktisk. Jeg prøver å finne ut hvor det uetiske egentlig ligger – om noe. Hvem tar skade av dette, om noen?
  Det måtte være konkurrerende firmaer som ikke fikk eksponering på samme måte. Men er det noe å gjøre med dette da – annet enn å uniformere alle som skal i media?
  Siv og Marit representerer vel egentlig strengt tatt også to forskjellige problemstillinger. Idrettsutøverne får betalt – mye betalt – for å klistre på seg sponsorens logo, begrepet amatøridrett er vel for lengst utdatert. Det er ingen tvil om at det er kommersielle interesser som gjelder her.
  Sivs smykker er produktplassering. Hva med Victorias kåpe? Tenker den ble utsolgt temmelig fort…
  Nå er dette et tema jeg slipper å ta stilling til for egen del, min markedsverdi er ikke noe særlig – men det er en interessant problemstilling fra et samfunnsperspektiv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *