Allehelgensdag

Det var riktignok i går, men man kan jo ikke blogge hele tida. Det var en dag fylt av sang for mitt vedkommende. Cantarelle medvirket i gudstjenesten på formiddagen. Som i svært mange andre menigheter, er dette den dagen det sendes ut en spesiell invitasjon til alle som har mistet noen av sine kjære i løpet av året som er gått. Før var dette på nyttårsaften i vår menighet, men allehelgensdag er nok en mer allmennkirkelig tradisjon. Så kirken var fullsatt, av ikke bare svært kirkevante folk. Da er det greit å ha noen forsangere. Det var en veldig fin gudstjeneste, og en sterk stund. Vi sang Egil Hovlands enkle barnekorarrangement av I Himmelen, I Himmelen, og “Henover jord et pilgrimstog” fra Allehelgensmessen og Widéens “Den stora, vita här”.
Navnene på alle som er døde i vår menighet siden forrige allehelgensdag ble lest opp, og folk tente lys i alternisjene. Noen gråt og trøstet hverandre i kirkebenkene, noen trengte hjelp for å komme fram til lysene, eller til alteret under nattverden. Vi stod på galleriet og kunne ikke bidra med annet enn sang – men andre tro til og det var godt å se 🙂
Det er alltid meningsfylt å bidra på en slik dag – vi fikk masse skryt.
Så var det noen timers pause før Ringsaker kantori hadde sin tradisjonelle Allehelgenskonsert. Vi fryktet for tomme kirkebenker – det var svært mange andre i nærområdet som også hadde lagt konsert til denne dagen, men det var riktig bra med folk 🙂
Vi hadde hyret inn en ung sopransolist som ingen av oss hadde hørt før – Henie Ihler Ørstad – , men hun har nok en lovende karriere foran seg. Litt nervøs – men det er vel lov når man er forholdsvis fersk. En blank og skinnende sopran som gjorde en spesielt god innsats sammen med oss i “Ihr habt nun Traurichkeit” fra Ein Deutsches Requiem av Brahms.
Aller først sang vi denne:

– stående i ring rundt menigheten/publikum. For min del var det gått litt for lang tid mellom forprøven og denne (som går relativt høyt for sopranene…), så jeg slet litt i starten, men det gikk seg da til.
Ein Deutsches Requiem har jeg tidligere sunget (som alt …) i Hamar Domkor, for svært mange år siden. Det er et veldig fint verk, som kanskje kommer litt ufortjent i skyggen når det gjelder store korverk.
Og nå har jeg lett litt på YouTube for å finne en fin versjon av “Ihr habt nun Traurichkeit” – og har fått øynene opp for hvor krevende denne soloen er….
http://www.youtube.com/watch?v=FZVzrolc2jY&feature=watch_response
Jeg hadde også gleden av å lese folk teksten…

Fra Johannes åpenbaring, kapittel 7

9 Deretter så jeg en skare så stor at ingen kunne telle den, av alle nasjoner og stammer, folk og tungemål. De sto foran tronen og Lammet, kledd i hvite kapper, med palmegrener i hendene. 10 Og de ropte med høy røst:
Seieren kommer fra vår Gud,
han som sitter på tronen, og fra Lammet.
11 Alle englene sto rundt tronen og de eldste og de fire skapningene. De kastet seg ned for tronen med ansiktet mot jorden, tilba Gud 12 og sa:
Amen.
All lov og pris og visdom,
takk og ære, makt og velde
tilhører vår Gud i all evighet.
Amen.
13 En av de eldste tok da ordet og spurte meg: «Disse som er kledd i hvite kapper, hvem er de, og hvor kommer de fra?» 14 «Herre,» svarte jeg, «du vet det.» Da sa han til meg:
«Dette er de som kommer ut av den store trengsel,
de har vasket sine kapper
og gjort dem hvite i Lammets blod.

15 Derfor står de for Guds trone
og tjener ham dag og natt i hans tempel,
og han som sitter på tronen,
skal reise sin bolig over dem.

16 De skal ikke lenger sulte eller tørste,
solen skal ikke falle på dem, og ingen brennende hete.

17 For Lammet som står midt på tronen, skal være gjeter for dem
og vise dem vei til kilder med livets vann,
og Gud skal tørke bort hver tåre fra deres øyne.»

Heldigvis glemte jeg ikke å slå av mikrofonen før vi begynte å synge igjen.
Jeg håper de som leser bloggen min hadde en fin allehelgensdag. En dag for å tenne lys for de vi savner og glede oss over gode minner.

2 tanker om “Allehelgensdag

  1. Enig vedr Ein Deutches Requiem. Vi framførte det i Cæciliaforeningen da jeg ‘huserte’ der, og jeg var (og er) helt fascinert over skjønnheten i denne musikken. Dessuten var det ganske artig å oppleve hvor vanskelig det var å få noe brukbart ut av de tilsynelatende ‘enkle’ notene. Skikkelig krevende uttrykksmessig.

  2. Dette er et fantastisk verk. Men om det er to verk jeg håper å få synge igjen før jeg dør, så er det Händels “Messias” og Duruflés “Requiem”. Begge sang jeg i Dublin i min spede barndom som korsanger – skulle gjerne gjort det en gang til ja, nå som jeg har følelsen av at jeg vet litt mer om hva det dreier seg om…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *