Recession – og verdens eldste kjente kristne salme

Her kommer mer adventsmusikk. Siste del av Britten’s A Ceremony of Carols:
http://www.youtube.com/watch?v=P9fnka_pmzE

Den var veldig kort, ikke sant.
Derfor tåler vi kanskje litt mer musikk?
Den eldste kjente kristne salme – som fortsatt er i bruk – er biskop Ambrosius (340-397) av Milanos “Veni Redemptor Gentium”. Martin Luther oversatte teksten i 1523 (til tysk, antar jeg). Bernt Støylen oversatte den til norsk i 1905. Dette er en vakker adventssalme som fortsatt står som nr 1 i norsk salmebok. Her er Bernt Støylens tekst:
1.
Folkefrelsar, til oss kom,
fødd av møy i armodsdom!
Heile verdi undrast på
kvi du soleîs koma må.
2.
Herrens under her me ser,
ved Guds Ande dette skjer.
Livsens ord frå himmerik
vert i kjøt og blod oss lik.
3.
Utan synd han boren er
Som all synd for verdi ber.
Han er både Gud og mann,
alle folk han frelsa kann.
4.
Frå Gud Fader kom han her,
heim til Gud hans vegar ber,
Ned han fór til helheims land,
upp fór til Guds høgre hand.
5.
Du som er Gud Fader lik,
Ver i vanmakt sigerrik!
Med din guddomsvelde kom,
styrk oss i vår armodsdom.
6.
Klårt di krubbe skina kann,
ljoset nytt i natti rann,
naud og natt til ende er,
trui alltid ljoset ser.
7.
Lov og takk, du Herre kjær,
som til verdi komen er!
Fader god og Ande blid,
lov og takk til evig tid!

Vokalensemblet Cantarelle har brukt denne på julemorgenkonserten flere ganger – i Tone Bianca Dahls flotte arrangement for kvinnestemmer og cello. I år skal vi bruke en helt enkel, unison versjon som innledning til hele konserten. Hele tanken bak konserten er julens budskap i et nøtteskall: Fra mørke til lys. Derfor starter vi alltid i en mørklagt kirke, helt enkelt, med en solostemme eller unisone kvinnestemmer uten akkompagnement. For hver bolk i programmet blir musikken mer kompleks og utadvendt. På grunn av tidspunktet blir det jo også stadig lysere i kirken, og juletreet tennes underveis.
Jeg fant en kjempefin video på YouTube – hvor Kvindelige Studenters Sangforening framfører en veldig fin versjon av denne salmen, for kvinnestemmer og kontrabass. Selv om teksten blir litt opphugget – særlig i starten, er det nydelig filmet og flott sunget. Dirigenten – Marit Tøndel Bodsberg – har også ledet et av Cantarelles prosjekter.
Denne bør du unne deg i julestria:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *