Hjemme igjen fra kurs

Svært interessant og lærerikt kurs om endokrine forstyrrelser (hormonforstyrrelser) i Oslo. Benyttet selvsagt anledningen til å besøke mine to nusselige barnebarn (og nusselige datter). Kurset ble holdt på Aker sykehus, som vel har landets ledende hormonlaboratorium, så det var ingenting å si på foreleserne og det akademiske innholdet. Lokalitetene var imidlertid mildt sagt dårlige. Ingen mikrofon, trangt, dårlig luft, bare noen få hadde mulighet for å bruke et skriveunderlag. Denslags reduserer utbyttet av et ellers utmerket kurs – og det burde da ikke være HELT umulig å finne et mer egnet lokale?
Nåja, jeg begynner vel å bli gammal og sur – og merker jo at det er en stund siden jeg studerte. Forsøker etter beste evne å følge med, og takket være faglige møter med lokale avdelinger er det også lettere å holde seg oppdatert. For eksempel lærte jeg i studietiden at vi måtte for all del ikke finne på å ta thyroideafunksjonsprøver av gravide, for de spratt til alle kanter og var overhodet ikke til å stole på. Nå til dags vet man – etter mange store studier – HVORFOR de svinger så mye, hvilke man kan stole på, og ikke minst: det er VIKTIG å fange opp gravide med latent eller uoppdaget hypothyreose, fordi et adekvat nivå av fritt T4 er livsviktig for utvikling av barnets hjerne – særlig de første 12 ukene.
Når vi vet at thyroidealidelser er VANLIGE – pluss/minus 5-6 % av alle kvinner har dette, også de i barnefødealder – hvorfor i alle dager er ikke dette en obligatorisk screeningundersøkelse? Jeg stilte spørsmålet – og fikk til svar at dette er helsepolitikk og økonomiske vurderinger. Men screene for HIV og syfilis – se det er vi pålagt?
Kvinner får jo også det råd at det er ingen grunn til å gå til doktoren før i uke 10-12 for svangerskapskontroller – og da er det allerede for sent.
Det hjelper ikke om de tidligere har vært til jordmor – jordmødre vet mye om svangerskap og fødsel, men er neppe særlig oppdatert på hypothyreose.
Jeg merker at jeg blir litt hissig, og kommer heretter til å teste alle gravide jeg slår kloa i – i alle fall tidlig nok til at det forårsaker annet enn bekymring. For heldigvis er det fortsatt slik at jeg kan rekvirere de prøvene jeg synes er nødvendige…

6 tanker om “Hjemme igjen fra kurs

 1. Hyperinteressant! Jeg burde fått tatt en peptalk med deg. H4 på vandring er ikke kult. Skal se hva jeg får til i morgen etter jobben. Klæm

 2. Applauderer! Det virker (uten at jeg vet da) som at adekvat behandling også er nødvendig før man KAN bli gravid. Iallfall kjenner jeg flere stoffskiftesyke som ikke har klart å bære fram (noen har unfanget, men abortert tidlig i svangerskapet, andre har ikke klart å unfange heller) før stoffskiftet ble oppregulert. Det kan vel være at naturen også “vet” at nok t4 til tilstrekkelig t3 må være til stede for å bære fram et velskapt barn…

  Antakelig er det enda verre for de som har antistoffer – da man antakelig kan forvente veldig svingende verdier for dem.

  Jeg er glad for innstillingen din – og er sikker på at den vil komme mange av pasientene dine til gode.

 3. Det er helt riktig at fertiliteten er redusert hos folk med thyroideasykdommer (både hypo- og hyper), men en del med latent hypothyreose blir jo absolutt gravide, og da er det viktig både å fange dem opp og å regulere dem.

 4. Det er absolutt sant. Jeg tipper alle som du fanger opp får det bedre enn ubehandlet, jeg. 🙂

 5. Meget oppløftende lesning. Håper det var mange leger på samme kurs! Selvsagt sitter jeg nedgravd på jobben på vakt akkurat nå, men det kommer en mail over helga, Hilde.
  Stå på jenter – dette er kjempeviktig og angår mange. Flere jeg har snakket med det siste året (om egentlig helt andre ting) hadde Hashimotos og var svært syke før de fikk hjelp.
  Latent hypotherose er mer utbredt enn man tror…

 6. Skriv i vei – det var rent for mange leger på dette kurset, i alle fall i forhold til plassen i lokalet 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *