Mikrofinansiering

clipped from www.kiva.org

blog it

Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen – er en litt forslitt frase.
Men det er jo ikke desto mindre sant. Det har vokst fram en del slike foretak på nettet, hvor alle som har en paypalkonto kan yte sin skjerv til fattige folk som trenger penger til å starte med noe som kan gjøre livet deres bedre. Jeg har holdt på med dette en stund – var litt skeptisk i starten, men etter at mine første utlånte femti dollar er blitt smått om senn tilbakebetalt fra et frukdyrkerkollektiv i mellomamerika, har jeg fortsatt med dette. Kvinnen i klippet mitt mangler fortsatt 125 dollar for å kunne utvide sin fortausforretning. – Og det finnes mange andre.
Det varer vel ikke lenge (eller kanskje det allerede fins..) før noen sleipe jævler lager en slik webside og stikker pengene i egen lomme – men Kiva er forholdsvis stort og anerkjent. Jeg satser i alle fall på at pengene kommer dit de skal. Jeg tror også dette er en god form for hjelp til selvhjelp. Det finnes etterhvert en god del dokumentasjon på feilslåtte prosjekter hvor vestlige eksperter har hatt hele styringen og de som skal “hjelpes” ikke er involvert i det hele tatt, og når ekspertene reiser hjem, ramler det flotte prosjektet sammen.
Her stilles det krav om tilbakebetaling, mottakerne styrer selv prosjektet og gjør framskritt i eget tempo. Særlig kvinner har vist seg å ha god nytte av denne type prosjekter – enda en god grunn til å støtte dem.

0 tanker om “Mikrofinansiering

  1. Takk for påminnelsen! Har lenge tenkt at jeg skal bidra, for dette er noe jeg tror på. Nå skal jeg gjøre noe med det!

    Feilslåtte prosjekter ja. I Kerala i India kjøpte de inn dyre fiskebåter som nå ligger og ruster. En undersøkelse viste at de båtene som egnet seg best var……..de enkle katamaranene de allerede brukte.

  2. Dette var interessant, det må jeg sjekke ut nærmere. Her er jeg bare 100% enig med det du skriver.

    Jeg tror at “de fattige” må hjelpe seg selv, det er ikke “vi rike” som skal bestemme hva eller hvordan. Det gir helt andre incentiver og er en mye mer anstendig form for bistand å låne ut penger enn bare å øse på med gaver for å lette vår egen samvittighet.

  3. Ja den der er jo et skikkelig skrekkeksempel. Mye bedre at folk har styringen og ansvaret selv. Det er både pedagogisk og motiverende.

  4. Tilbaketråkk: Mikrofinansiering « Hagen på Hytta

  5. Tilbaketråkk: Nyttårstanker « hildeG og hagen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *