Bursdagsgave!

Fra min snille fader. Har i mange år hatt en rimelig utgave av dampovn fra IKEA. Det var spennende, men ble aldri HELT fornøyd med dampfunksjonen, og brukte den mindre ettersom årene gikk. Det var ingen andre innstillinger enn damp/ikke damp, og dette kunne ikke kombineres med noen andre funksjoner eller innstillinger. Funka fint til fisk og grønnsaker, syntes ikke det gjorde noe særlig for gjærbaksten.

Men nå er dette vidunderet fra Siemens lirket på plass i kjøkkenet. Rene datamaskinen, med et utall funksjoner og innstillinger – med og uten damp, og pyrolyse. Den gamle (som fortsatt funker like fint) er gitt bort på Finn.no, så slipper jeg å ha dårlig samvittighet for å kaste fullstendig brukbare ting.

Bruksanvisningen er lang som et vondt år, så den får jeg ta godt vare på og studere nøye. Har ellers skura kjøkkenet i dag, så nå er jeg støl og føler meg flink.

Gleder meg til å ta denne i bruk, spørs om ikke matbloggingen tar helt av heretter.

Torsk med lever og rogn

Burde jo vært en nydelig klassiker, men ble ikke fornøyd. Fiskebiten min hadde ikke god konsistens, i stedet for fast og flakete var den sleip og vassen. Hva har jeg gjort feil? Jeg mistenker at den rett og slett fikk for lang trekketid – jeg tok den minste biten. Mannfolkets bit var langt mer slik den skal være.

Kjapp lørdagskos

Varmrøkt peppermakrell fra Knutstad og Holen, med kremet purreløk og eggetoast. Veldig lettvinn mat. Makrellen settes i ovn på 100 grader for å lunkes litt. Purren skjæres opp og stekes på svak varme til myk, tilsett et beger rømme eller creme fraiche. Loffskiver vendes i egg og stekes pent gyllenbrune. Nam nam.

Æljkarbonader, og dårlig med bilde før det var for seint

I går ble det ingen bloggpost, mannfolket kjøpte sushi. Det er godt, og kjerringa gadd ikke lage mat. I dag har jeg vært flink, da – og vi inviterte til og med naboen på søndagsmiddag, men jeg glemte å ta bilde før det var for seint. Dette er resterende karbonader med saus – som går til min fader til lettvinn middag.

Elgkarbonader, takk til svigerinne og svoger for oppmalt elgkjøtt – servert med mandelpotet, ostegratinert brokkoli, løk og brun saus. Klassisk søndagsmiddag.

Quiche med spinat og ricotta

Mannfolket kjøper alltid inn rikelig når har blir bedt om å handle noe. Nå hadde jeg kjøleskapet fullt av spinat, så middagen måtte bli noe med spinat. Siden jeg akkurat har lært meg å lage ricotta, var jo det også en selvskreve ingrediens.

Paideig lages av like deler smør og mel, en skvett kaldt vann til slutt. Kan med fordel lages i hurtigmikser. Vil man ha mindre fett, kan også en del av smøret erstattes med kesam. La deigen hvile litt før den kjevles ut og legges i paiform. Prikk med gaffel, legg i folie eller matpapir og fyll med tørre erter, bøenner eller ris, for å hindre at den hever seg. Forstekes i ovn på 180 grader i 10-15 minutter.

Et lag med spinat i bunnen, deretter ricotta og noe mozzarella. Hell over vispet egg tilsatt rikelig med revet parmesan. Halve sherrytomater på toppen og enda litt mer revet ost.

Det ble ganske godt. Man kan også tilsette pølsebiter, bacon, skinke eller kylling hvis man ikke går for veggis slik jeg gjorde i dag.

Laksekarbonader

Utsett ikke til i morgen det du kan gjøre i dag? Etter utallige (les to) forespørsler fra fans, har jeg satt meg fore å blogge en måned med mat, og det er ingen lov mot å starte på en onsdag? Laksekarbonader er kjapp og enkel mat. Jeg pleier å servere det med hjemmelagd potetmos, revne gulrøtter og hjemmelaget remoulade. 

Kjøpte 4 biter økologisk laksefilet fra frysedisken på Rema 1000 og en bunt med vårløk, resten hadde jeg i skapet. Hvor mye bedre den økologiske laksen er enn vanlig oppdrett vet jeg ikke, men jeg setter min lit til at noen med mer forstand på det enn meg i det minste har formulert noen krav til hvordan dette skal foregå i forhold til både dyrevelferd og miljø.

På bildet over er alle ingrediensene oppi kjøkkenmaskinen – det er lurt å skjære dem i mindre biter enn det jeg har gjort her – ellers får du fort store biter av laks eller brødskive i karbonadene dine.

Det som er oppi der er:

4 biter laksefilet

2 egg

2 skiver halvtørr loff

2 stilker oppklipt vårløk

krydder etter smak, jeg bruker Jacobs lakse- eller fiskekrydder, de er gode.

matfløte til passe konsistens.

Det går også an å ha i kokt potet, i stedet for, eller i tillegg til brød.

Stekes i smør, på forholdsvis svak varme, hold varme i stekeovnen til alle er stekt.

Hjemmelagd potetmos er det vel unødvendig med oppskrift på? 

Det man måtte ha av rester av kokte poteter. Skrell hvis du vil, men det gjør ikke noe med litt skall. Varmes forsiktig med litt vann, smør og matfløte. Krydre med muskatnøtt, salt og pepper. Mos med gammeldags potetmoser, blir fort lim hvis man bruker stavmikser. Kan tilsettes vårløk (det gjorde jeg), selleri, søtpotet eller andre rotgrønnsaker for variasjon.

Ingen remoulade denne gangen, jeg hadde ikke kapers, derimot hadde jeg mye rømme som måtte brukes opp etter jula.

I morgen må jeg få brukt opp all spinaten mannfolket kjøpte… Vi får se hva det blir. 

Praha, juletur 2018

Vi spiste frokost på Cafe Savoy i går. Vi var så seint oppe at det var såvidt det holdt (de slutter med frokostservering halv tolv). French breakfast var god, men kaffen var kald.

Om kvelden var vi i operaen og så Carmen. Losjeplass med litt kink i nakken…

Vi åpnet en flaske lokal sekt for å feire Kjerstis bachelor…

I dag spiste vi frokost på Cesky Stul, som vi egentlig likte bedre enn fornemme Savoy.

 

Deretter dro vi på julemarked på Betlemska. Det er jo her det er ordentlig julemarked, selv om det er mye som bare er utstilling og ikke til salgs. Skuffende lite kniplinger i år.

 

Så var vi på Mucha-museet (nok en gang), dette er Gaugin som spiller på Muchas husorgel med rumpa bar…

Escape-room fikk vi også tid til. Djevelens bibel. Morsomt som alltid, men jeg ergra meg litt over svak belysning, gamle folk kan jo bidra med lite om man ikke ser noe…

På vei til Salzburg

Det ble en musikalsk avskjed med Wien. Skapelsen i går, framført av et tysk kor og et tysk ungdomsorkester på turné, som de avsluttet i Wien. Vi fikk litt bange anelser og skumle minner om det tyske koret vi møtte i Stettin for mange år siden – gjennomsnittsalderen så ut til å være høy. Men ingen fare, de sang meget bra. Rent og presist. Ungdommene var også flinke, og flotte solister hadde de og, så vi hadde en storartet aften.
I dag var vi tilbake til messe klokka 10.15. Det var ikke dagens første messe, vi ble møtt i døra av en prosesjon av søte og stivpyntede barn som nok feiret sin første kommunion.
20180506_1014156390941726936686944.jpgMozart

Det var ikke hele koret i aksjon i dag, “Vokalensemblet” talte 36 medlemmer. Det var stas å høre på.

Vi bodde aldeles fortreffelig på Smart Apart i Wien, det skal vi huske til en annen gang. I Salzburg har vi brukt bonusen fra hotels.com til luksushotell, vi er spent på det.
Nå duver vi gjennom vakre landskaper og ser fram til å hilse på Mozart, skjønt han er jo ikke borte fra Wien heller – hvor han vel tilbrakte en stor del av sin karriere.