Torsk med lever og rogn

Burde jo vært en nydelig klassiker, men ble ikke fornøyd. Fiskebiten min hadde ikke god konsistens, i stedet for fast og flakete var den sleip og vassen. Hva har jeg gjort feil? Jeg mistenker at den rett og slett fikk for lang trekketid – jeg tok den minste biten. Mannfolkets bit var langt mer slik den skal være.

Kjapp lørdagskos

Varmrøkt peppermakrell fra Knutstad og Holen, med kremet purreløk og eggetoast. Veldig lettvinn mat. Makrellen settes i ovn på 100 grader for å lunkes litt. Purren skjæres opp og stekes på svak varme til myk, tilsett et beger rømme eller creme fraiche. Loffskiver vendes i egg og stekes pent gyllenbrune. Nam nam.

Eksklusiv fisk i dag

Siden mannfolket hadde et ærend på Hamar, er det jo alltid fristende å besøke Knutstad & Holen. Breiflabb ble middagen i dag, og siden det var så eksklusiv fisk, gikk jeg til innkjøp av en flaske Chablis. Så vi har flotta oss. Breiflabb – bakt i ovn, med krydder fra fiskebutikken (for mye anis etter min smak) Servert med en saus av fløte, hvitvin og parmesan. Asparges og sukkererter som også fikk en liten stund i ovnen, poteter i airfryer , masse kokte poteter på kjølerommet. Dette var god middag.

Æljkarbonader, og dårlig med bilde før det var for seint

I går ble det ingen bloggpost, mannfolket kjøpte sushi. Det er godt, og kjerringa gadd ikke lage mat. I dag har jeg vært flink, da – og vi inviterte til og med naboen på søndagsmiddag, men jeg glemte å ta bilde før det var for seint. Dette er resterende karbonader med saus – som går til min fader til lettvinn middag.

Elgkarbonader, takk til svigerinne og svoger for oppmalt elgkjøtt – servert med mandelpotet, ostegratinert brokkoli, løk og brun saus. Klassisk søndagsmiddag.

Quiche med spinat og ricotta

Mannfolket kjøper alltid inn rikelig når har blir bedt om å handle noe. Nå hadde jeg kjøleskapet fullt av spinat, så middagen måtte bli noe med spinat. Siden jeg akkurat har lært meg å lage ricotta, var jo det også en selvskreve ingrediens.

Paideig lages av like deler smør og mel, en skvett kaldt vann til slutt. Kan med fordel lages i hurtigmikser. Vil man ha mindre fett, kan også en del av smøret erstattes med kesam. La deigen hvile litt før den kjevles ut og legges i paiform. Prikk med gaffel, legg i folie eller matpapir og fyll med tørre erter, bøenner eller ris, for å hindre at den hever seg. Forstekes i ovn på 180 grader i 10-15 minutter.

Et lag med spinat i bunnen, deretter ricotta og noe mozzarella. Hell over vispet egg tilsatt rikelig med revet parmesan. Halve sherrytomater på toppen og enda litt mer revet ost.

Det ble ganske godt. Man kan også tilsette pølsebiter, bacon, skinke eller kylling hvis man ikke går for veggis slik jeg gjorde i dag.

Laksekarbonader

Utsett ikke til i morgen det du kan gjøre i dag? Etter utallige (les to) forespørsler fra fans, har jeg satt meg fore å blogge en måned med mat, og det er ingen lov mot å starte på en onsdag? Laksekarbonader er kjapp og enkel mat. Jeg pleier å servere det med hjemmelagd potetmos, revne gulrøtter og hjemmelaget remoulade. 

Kjøpte 4 biter økologisk laksefilet fra frysedisken på Rema 1000 og en bunt med vårløk, resten hadde jeg i skapet. Hvor mye bedre den økologiske laksen er enn vanlig oppdrett vet jeg ikke, men jeg setter min lit til at noen med mer forstand på det enn meg i det minste har formulert noen krav til hvordan dette skal foregå i forhold til både dyrevelferd og miljø.

På bildet over er alle ingrediensene oppi kjøkkenmaskinen – det er lurt å skjære dem i mindre biter enn det jeg har gjort her – ellers får du fort store biter av laks eller brødskive i karbonadene dine.

Det som er oppi der er:

4 biter laksefilet

2 egg

2 skiver halvtørr loff

2 stilker oppklipt vårløk

krydder etter smak, jeg bruker Jacobs lakse- eller fiskekrydder, de er gode.

matfløte til passe konsistens.

Det går også an å ha i kokt potet, i stedet for, eller i tillegg til brød.

Stekes i smør, på forholdsvis svak varme, hold varme i stekeovnen til alle er stekt.

Hjemmelagd potetmos er det vel unødvendig med oppskrift på? 

Det man måtte ha av rester av kokte poteter. Skrell hvis du vil, men det gjør ikke noe med litt skall. Varmes forsiktig med litt vann, smør og matfløte. Krydre med muskatnøtt, salt og pepper. Mos med gammeldags potetmoser, blir fort lim hvis man bruker stavmikser. Kan tilsettes vårløk (det gjorde jeg), selleri, søtpotet eller andre rotgrønnsaker for variasjon.

Ingen remoulade denne gangen, jeg hadde ikke kapers, derimot hadde jeg mye rømme som måtte brukes opp etter jula.

I morgen må jeg få brukt opp all spinaten mannfolket kjøpte… Vi får se hva det blir. 

Livets gang

Som jeg skrev i årets nyttårsbetraktning har vi hatt mange dødsfall i familien på slutten av året. I dag tok vi farvel med min onkel Walter. Det var en fin og rørende og svært vemodig stund.

Walter var en nordnorsk naturkraft, jeg har kjent ham hele livet. Han kunne kunsten å bli forarget med et glimt i øyet, og det gjorde han ofte. Jeg glemmer ikke da han i ungdommen brakk tåa i en improvisert turnoppvisning på familietur- foreviget på film av en annen onkel, og alle lo og trodde han bare hadde ramla på en dum måte. Det likte han dårlig.

Eller da han flytta til Ringsaker og spurte etter tørrfisk på butikken, og de lurte på hva slags hund han hadde. Eller da jeg kom i tenåra og begynte med sminke og festing – denslags gikk jo ikke an, og det fikk mine foreldre høre. Men jeg tror han hadde svært få uvenner til tross for forargelsen – det er ikke mange som gjør ham det etter.

Han var usedvanlig barnekjær for en mann av hans generasjon. Han var alltid den som gikk og bysset på de minste skrikerungene så foreldrene skulle få seg en matbit og en prat i familieselskaper. Ikke mindre omsorgsfull ettersom de vokste til, noe dagens bisettelse gav et sterkt vitnesbyrd om . Varme og personlige taler fra datter og barnebarn, vakker sang fra et annet barnebarn, som åpenbart har både gehør og en dybde i stemmen som man sjelden hører hos en tenåring. Likevel synger hun sopran i skolekoret fortalte hun. Hva tenker sangpedagogene på Stange på?

Min medfølelse til de som har mistet en perle av en mann, far, svigerfar og bestefar – oldefar rakk han ikke å bli. Han etterlater seg et tomrom i familien også for oss i den litt videre krets.

Fred med hans gode minne.