Blomkålfrittata med bønnestuing

Det be veldig godt, men en annen gang skal jeg gå for litt mindre egg og steke små lapper i stedet for å fylle panna.

Blomkållapper:

Rasp et lite blomkålhode
Hakk en halv rødløk
Jeg tilsatte tre egg, to tror jeg hadde klart seg.
Ca 3 ss chevre småhakket
Rør godt

Stekes i panne, antagelig lurere med små lapper enn å fylle opp panna som jeg gjorde.

Bønnestuing

Den andre halvdelen av løken hakkes
2 hvitløksbåter finhakkes
en tomat
Freses på lav varme til mykt.
Tilsett en kartong hakkede økologiske tomater
1 ss tomatpure
1 ts honning
1 ts balsamico
litt stjerneanis
litt cayennepepper
litt salt
smak og juster krydderet når det har kokt litt
1 pk store, hvite bønner
1 pk svarte bønner
bønnene skylles godt og has oppi

Det smakte godt

20160413_173110.jpg

Kyllingruller med dadler og chevre

Leste jo en del oppskrifter og ikke minst ble tipset om chevre av Åsne – men i dag gikk jeg for en helt nyoppfunnet middagsrett.
20160411_174735.jpg
Startet med å dele og flatbanke to kyllingbryst (Stange)
og pille steinene ut av 8 dadler
20160411_174732.jpg
Som fylles med chevre
20160411_175159.jpg
To dadler rullet inn i hver kyllingbit, og to baconskiver surra rundt hver rull.
Legges i en form, hvor det er rødløk og eple i bunnen.
Tre medium rødløk, skivet og brunet. Strø over 1 ss brunt sukker og 1 ts salt. Litt vann og balsamico kokes inn. Tilsett to sure epler i terninger.
I ovnen på 180 grader ca 35 minutter. Baconet ble ikke sprøtt i ovnen min på denne måten, gikk løs med flammekasteren.
20160411_175923.jpg
Annet tilbehør var småpoteter i airfryer.

Dette ble godt.
20160411_185848.jpg

Blomkål- og kyllingpanne

blomkålpanne

Leste en oppskrift på internett – så godt ut. Sprøstekt bacon i airfryer. Rester av stangekylling freses i panna, sammen med et opphakket blomkålhode og to hvitløksbåter. Freses litt, rasp over en halv norzola og hell i litt fløte. Krydre med litt salt og cayennepepper. Sett på lokk, la surre i 8-10 min til blomkålen er såvidt mør. Strø over finhakket, sprøstekt bacon, og ristede pinjekjerner.
Litt hakket persille hadde nok også gjort seg.
Nydelig mat, og kan gjøres helt veggis om man vil ved å bytte ut kyllingen med kikerter, bønner eller tofu og droppe bacon. Bacon kan evt. erstattes med sprøstekt løk for å få litt av samme crunch

Tusen takk

En litt svimmel uke…
Fredag 1. april trommet mannfolket og døtrene sammen til stort lag i Spritbua. Familie og venner møtte glade opp og etterlot seg anselige mengder vin og andre koselige presanger.
jubileum
(bilde knabbet fra kusine Sølvi)
Jeg satte stor pris på det – kjempetakk til Ingvild, Kjetil og Åsne for stor innsats på kjøkkenet, også til de som bidro med kunstneriske innslag, og alle som var der og lot til å kose seg. De siste gikk hjem klokka tre – så det må ha vært vellykket.
På selve dagen ble jeg skremt ut av dusjen av tre morgenfriske Cantareller. Flerstemt sang i purkotten er de vel vant med etter nokså mange julemorgenkonserter. Imponerende! Tusen takk for kake og ferskentre som jeg skal prøve å holde liv i. Har forsøkt en gang før – men det treet tror jeg hadde noe slags sykdom – det var neppe kulda alene som tok knekken på det. Det råtna “innenfra” på en måte. Om det blir fersken gjenstår å se – denne ferskentypen dyrkes visst mest for vakre blomster. Men jeg skal prøve meg som pollineringsbie. Visstnok er hovedproblemet med fersken i vårt klima ikke kulda i seg selv, men at treet blomstrer så tidlig at det er lite insekter ute. Hvis gartnersken må ut med pensel på hver enkelt blomst sier det seg selv at ferskendyrking i stor og kommersiell skala er utelukket.
På jobb på demensavdelingen ventet enda mer kake, kaffe, presanger og klemmer…
20160407_103915.jpg

Fine sokker i postkassa…
20160407_162951.jpg

Kvelden ble avsluttet på domkorøvelse med bursdagssang og påfølgende hyggelig stund på vinbar. Fikk til og med et ekstra glass vin av den hyggelige barverten.

Jeg er i sannhet en heldig og privilegert person, det er det viktig å ikke glemme.

Harry Potter

Mine døtre – særlig de to yngste – har vokst opp med ham. Jeg har hatt et litt ambivalent forhold – med SÅ mye hype og kommersiell suksess, er det sikkert noe søppel? Begynte pliktskyldig (etter mange oppfordringer fra døtre) på bok nr 1, oversatt til norsk – for flere år siden. Ga opp – kjedelige greier, skjønte ikke bæret.
Men på Mauritius i fjor lot jeg meg overtale – alle bøkene kunne lastes ned til Kindle, helt gratis (hvis du har Amazon Prime) – så da var reiselektyren sikret. Jeg leste alle, på de 12 dagene vi var der – og tar i meg hvert ord. Så mye kommersiell suksess har nok talt litt negativt ift tildeling av snobbete litteraturpriser – men dette er god litteratur, i alle fall etter mine begreper. Rowling har en fantastisk evne til å beskrive hvordan det er å vokse opp. Barndom er alltid magisk (på godt eller vondt) – det begynner ganske uskyldig, men blir jo etter hvert så tøft som det kan bli. Det er aldri noen spøk å vokse opp, det vet alle som har prøvd.
Her beskrives oppvekst, vennskap, utvikling, læring, familie og kjærlighet, og ondskap, samvittighetskvaler og veivalg – med fantasi, humor og innsikt. Har du vært like fordomsfull som meg, slutt med det og les bøkene. Jeg holder nå på med andre runde.
Filmene er også bra 🙂
Den norske oversettelsen skal jeg ikke si noe om – fikk inntrykk av at det var litt hastverksarbeid. Leser du engelsk, er det uansett bedre å lese originalen – dette er jo også en klassisk kostskoleroman, og noe tilsvarende har vi ikke i Norge. Stompa til tross…

Cooked – matlaging er roten til sivilisasjonen

sier Michael Pollan. Han har allerede skrevet min yndlingshagebok – Second Nature.
Aper, som er tilnærmet like store som oss – har et ganske mye større fordøyelsessystem enn oss – og bruker halvparten av sin våkne tid på å tygge – for å gjøre maten fordøyelig. Da våre forfedre oppdaget at det gikk an å varmebehandle maten for å gjøre den lettere fordøyelig, gi den bedre smak -var det et vannskille. Sivilisasjonen var grunnlagt. I stedet for å spise det man kunne finne, fange, eller drepe, hver for seg – var måltider planlagt og delt i flokken. Sitt ned ved bordet (bålet…), se på hverandre og snakk sammen.
I likhet med Michael liker jeg å se ting i en større sammenheng. Men de neste bøkene han skrev fant ikke samme klangbunn hos meg – inntil nå. I likhet med meg er mat også en av hans store interesser – og han ser de store sammenhengene. Se denne: Cooked (krever tilgang til Netflix). Eller aller helst les boka – som jeg nettopp har begynt på.