Operatur til Oslo

Takk til døtrene for gavekort til jul. Vi brukte det til billetter til La Cenerentola, som vi også så i Wien i 2015. Vi var kjempeimponerte over den russiske alten Margarita Gritskova som sang tittelrollen, og siden hun også skulle synge siste forestilling i Oslo, var vi ikke vonde å be. Hun imponerte ikke like mye som i Wien (kanskje var forventningene for skyhøye), men for all del, både hun og hele ensemblet – og ikke minst dirigenten imponerte stort. Han spilte en langt større rolle enn dirigenter pleier å gjøre – i første akt grep han direkte inn i handlingen, i begynnelsen av andre akt befant han seg på scenen (!) og etter å ha kommet ned i orkestergraven igjen sang han til og med en strofe. Bra baryton!  Også selve iscenesettelsen imponerte, dette var morsomt og fantasifullt så det holdt. En stor aften!

Den ble innledet med middag hos Mr. India

wp-image-1806220535jpg.jpg wp-image-446547211jpg.jpg

Ertesuppe (!) til begge, fasanbryst til meg, dåhjort til mannfolket. Nammenam! Gå hit hvis du liker indisk mat. Dette var aldeles nydelig.

Vi bodde på Thon Hotel Terminus, og kommer nok til å foretrekke dette framfor Byporten heretter. Noen skritt lengre å gå, men bedre seng, kjøleskap på rommet, bedre frokost og kveldsmat er også inkludert, selv om vi ikke fikk spist den denne gangen. Skal jeg på kurs i Oslo, skal jeg bo her. Eneste innvendingen var at rommet var ganske trangt, og sengen ganske smal for to personer. Men man kan få større rom og seng for et par hundrelapper ekstra, eller rom med to enkeltsenger om man vil.

Tredje organistgilde.

Nesten to år siden sist – men det baller på seg. 8 gjester første gang, 10 den neste – denne gangen skulle det vært 14, men formedelst noen forfall kom det 11. Tyder på at ingen har tatt skrekken i alle fall. Årets meny :

Hummersuppe

wp-image-1884420318jpg.jpg wp-image-741949832jpg.jpg wp-image-1145173367jpg.jpg

Dette er en vidunderlig suppe, men ufattelig arbeidskrevende – det er sånn bortimot et dagsverk. Vi trodde ikke det ble noe av heller – lette fylket rundt etter hummer, inntil jeg i går fant 8 canadiske hummer i fryseren på obs – som de ikke visste at de hadde og derfor gav meg en meget god pris på. Oppskriften er fra kokeboka til Julia Childs, og så mange arbeidsoperasjoner for en suppe har jeg aldri vært borti. Rensing og pilling av 8 hummer er jo bare forbokstaven. Men smaken er noe for seg selv…

Deretter var det vitello tonnato, som jeg er blitt veldig begeistret for etter å ha smakt det for første gang på interrail i fjor. Tok ikke noe bilde av det. En av gjestene innrømmet at han gren på nesen da han leste dette (jeg sendte ut menyen på forhånd, for gjestene forutsettes å ta med drikke selv), men ble forbløffet over hvor godt det var. Det er det . Veldig godt.

I år som sist satset vi på å bli av med restene av julens pinnekjøtt, men både pinnekjøttet og tilhørende pølser måtte suppleres en smule. Neste gang får vi beregne bedre i jula og servere noe annet – får være måte på pinnekjøtt…

wp-image-1707921330jpg.jpg wp-image-982962912jpg.jpg

Pølsekoking kvelden før og pinnekjøttkasserolle i misjonskjøkkenstørrelse 😀

Desserten var pære amaretto. Det er godt. Kok pærer i sukkerlake, legg ned på glass med rikelig tilsetting av amaretto di saronno, la dem kose seg der en ukes tid. Kok vaniljekrem etter Brimis oppskrift og server pærene med noen friske bær, litt lake fra krukken, en god klatt vaniljekrem og litt sjokolade til pynt

wp-image-1163254090jpg.jpg

Nå koser de seg med ostekake og kaffe – og kransekake som en av gjestene kom med (jeg har fått masse milde gaver og komplimenter for maten, hva mer kan kokka forlange…), og jeg har trukket meg tilbake og lagt beina på skrivebordet.

Disse kara sitter jo mye på hver sin krakk, men synes åpenbart det er trivelig å treffes og snakke orgel over en lav sko 😀

Slutten på ferien…

Lørdag hadde vi billetter til Martyriet, en ganske nyskrevet opera, framført på Takkelloftet i Operaen. En ganske liten scene, inngangen var ikke lett å finne. Før dette hadde jeg tusset litt rundt i byen, og kommet over Magasin du Nords lille museum – interessant.

wp-image-1441560981jpg.jpg wp-image-747810145jpg.jpg

Martyriet handler om Kaj Munks siste dager. Jeg skjønte ikke veldig mye av verken tekst eller musikk, men det var et par flinke, unge sangere som framførte det, og danskene var begeistret. Dette er deres nære historie, jeg vet for lite om Kaj Munk.

Deretter hadde jeg klart å trygle meg til et bord på Den Lille Fede. Mannfolket måtte jo få en skikkelig bursdagsmiddag. Dette var i sannhet en strålende restaurant. Vi fikk et bord med utsikt til kjøkkenet, og kunne følge med på tilberedningen. Fire konsentrerte kokker, et lokale som langsomt fyltes opp. Vi kom litt før de åpnet, og gikk rundt hjørnet for en aperitif

wp-image-1779420494jpg.jpg

Deretter ble vi vist inn. Her er mannfolket som sitter forventningsfull foran et helt batteri med vinglass 🙂

wp-image-582986458jpg.jpg

Konseptet her er en fast meny – du kan velge mellom 5 eller 7 retter. 7 til mannfolket, 5 til meg. Det betydde en pause på to retter for meg – jeg fikk ekstra vin (vi bestilte begge vinpakke til), er det noen sak. Dette var I sannhet nydelig, veltillaget og interessant mat. Her er noen av rettene avbildet – men vi var veldig opptatt med å spise, sjekk menyen deres for beskrivelse av hva det er.

wp-image-1370878761jpg.jpg wp-image-1123533597jpg.jpg wp-image-2088757984jpg.jpg

Neste gang bestiller jeg før jeg drar hjemmefra – det var som sagt fullt, men som de skrev på nettsiden – om du ikke finner noe bord, send oss en epost. Det funka, jeg fikk hyggelig svar og beskjed om at vi kunne få et bord for 2 fra halv seks til åtte. Vi rakk fint å spise alle rettene på denne tiden. Hyggelig og effektiv betjening, nydelig mat, koselig lokale uten plagsom akustikk og prisen var slett ikke urimelig. Anbefales på det varmeste.

Søndagen var hjemreisedag, men ikke før utpå kvelden. Vi pakket sammen, fikk innvilget en halvtime ekstra så vi rakk å lage en gedigen frokost og spise opp eggene vi hadde kjøpt. pakke og slepe bagasjen til Hovedbanegården, hvor den ble deponert på hittegodskontoret. Vi ruslet til Domkirken, hvor mannfolket lokket med musikkgudstjeneste. Vi spiste Vitello tonnato på en italiensk restaurant rett bak kirken, den var god og hvitvinen generøst sjenket, men jeg tror ikke det var det som gjorde at vi følte oss hensatt til himmeriket i Domkirken. Mannfolket fikk hilse på sin heltinne Hanne Kuhlmann (jeg hører det hver morgen – hør! det er Hanne Kuhlmann som spiller! – når det er det. Jeg hører ikke forskjell, det er vel ingen dårlige organister i denne kirken)og kjøpt opptil flere CD’er hvor hun demonstrerer orgelet i kirken. Vor Frue Kantori (profesjonelle sangere) sang vakkert i gudstjenesten. Og for et musikkvalg! Det var virkelig en salig stund.

wp-image-905061346jpg.jpg wp-image-1179685449jpg.jpg

Skal ta med programmet til vår lokale Domkantor – kanskje vi også klarer å synge noe av dette? Vaaren av Grieg har vi nok sunget før, men særlig det finske verket i starten var ukjent for meg og særdeles vakkert.

Deretter hadde vi egentlig ikke så mye mer å gjøre – jeg argumenterte for tidlig avreise til flyplassen i den hensikt å spandere østers eller hummer på mannfolket – siden dette egentlig var dagen. Han lot seg overtale, og vi pressa oss inn som sardiner i boks på toget til Kastrup. Det er heldigvis ikke langt. Der fant vi den beste restauranten, og de gjorde ikke skam på seg

wp-image-1488299433jpg.jpg wp-image-1018081309jpg.jpg

Østers med kaviar til mannfolket, hummer med chilimajones til meg. Og en flaske musiserende vin. Flyet var forsinket.

wp-image-1015242903jpg.jpg

Gin og snobbete tonic. Whisky til mannfolket – gjemt bak tonicflasken. Da kan man ikke klage over 25 minutters forsinkelse. Toget var i rute, vi kom hjem før midnatt. Men lite ante vi at vi skulle bli besteforeldre for tredje gang få timer seinere….

Første dag i København

Mannfolket serverte frokost

wp-image-1733183238jpg.jpg

Her er både bakeri og supermarked rett rundt hjørnet, ingen sak. Noen interiørbilder av leiligheten er kanskje også på sin plass.

wp-image-1292217441jpg.jpgwp-1486053115586.jpg

 

Her har vi det som nevnt veldig fint. Deretter tok vi en tur til Musikmuseet, som ligger i gamle Radiohusets koncertsal. Det var særdeles interessant med mange gamle instrumenter.

 

Du kan også se et hjerte av gull og lavasten som har tilhørt Mozart. Hans enke giftet seg med en dansk diplomat og flyttet til København etter Mozarts død. Hun ga siden hjertet til en god venninne, som senere igjen ga det til komponisten Niels W Gade. Hans familie ga det til museet.

Deretter besøkte vi Torvhallene, da mannfolket i flere år har hatt en kulinarisk fantasi om gåserillette. Her fikk han kjøpt det, og vi fikk oss også noen gode smørbrød, før turen gikk videre til Carlsbergmuseet. Det var en interessant utstilling. Det ligger visstnok en god serie på DR Bonanza om “Bryggeren” – får se om det er noe å få med seg etterhvert.

Nå har vi smakt på gåseriletten (skal se om jeg får lastet opp bilde etterhvert. ) før vi skal på konsert med Schostakovitsj og Saint-Säens i DR Koncerthuset.

Mannfolket likte den, jeg kunne egentlig styre meg og synes det var nok med en liten bit. Tunge og heftige saker. (altså riletten 😀 – ikke konserten)

wp-1486070091817.jpg

Tur til København

Mannfolkets bursdagsønske. Hjemme hos oss starter hver dag med Morgenandagten fra Københavns domkirke – hørt på radio. Danmark er nok yndlingsreisemålet. Så da legger fruen planer for tur. Danskebåten er alltid en avslappende start på turen (til tross for noe luguber omtale i det siste, men sånt får dem vel til å skjerpe seg, tenkte jeg.) Denne gangen var det ingen tilgjengelige Commodore-lugarer den dagen vi skulle dra (merkelig, for båten virket ikke veldig full, og vi møtte knapt nok et menneske i korridoren), så vi gikk opp et hakk til Commodore de  Luxe, og var spent på hva forskjellen var. Vi ble vist inn i samme korridor som sist – og tenkte lugaren var lik, men den var langt større, med en komfortabel sittegruppe, og for ikke å snakke om panoramavinduet med retning mot baugen. Fantastisk utsikt – selv om det var mørkt og overskyet på det meste av overfarten denne gangen. I tillegg har man adgang til Commodore-lounge på dekk 11, hvor det er internett, aviser, tv, snacks og drikke tilgjengelig til enhver tid.

musserende vin i kjøleskapet var det og… Det som gjør Commodore verd prisen er at frokosten er inkludert og vidunderlig – og langt mindre kø enn i buffeten. Om de Luxe var verd prisen er jeg mer usikker på, men fint var det.

Og siden vi nå først var i luksushjørnet, spiste vi på Marco Polo og ble servert av en hyggelig og pratsom dansk tjener fra Sønderjylland. Han anbefalte å skifte ut forretten på spisekartet med hummer og champagne… det smakte ikke vondt.

hovedretten var også både vakker og velsmakende, men den ble det ikke noe bilde av. Desserten var fantasifull og blomstrende

Vel framme etter en litt urolig natt (gamle kjerringer sover nå engang best i egen seng – men senga var god og havet rolig, ingen grunn til å sove dårlig egentlig), tok vi det med ro over frokosten til køen var avviklet, og ruslet av båten. Vi hadde bestilt Adina Apartment Hotel, og kan hjertelig anbefale dette. Det ligger 450 m fra fergekaien, så det er perfekt om man kommer med båt. Det vil si at det er 2-3 km fra sentrum, men bussen stopper rett utenfor døren, og man kan leie sykler på hotellet. Vi er nå installert i en velutstyrt leilighet i 6 etasje, kjøkken/oppholdsrom med spisebord og sittegruppe, velutstyrt kjøkken, nydelig bad med vaskemaskin og tørketrommel og separat soverom. Vi bad om et rom mot bakgården og fikk det – det går en trafikkert vei like forbi, men her oppe er det tyst som graven. Rimelig var det og, i forhold til hotell – så herved anbefalt på det hjerteligste.

Men vi fikk ikke sjekket inn før klokken to, så vi deponerte bagasjen og ruslet inn til byen. Der spiste vi frokost på Peder Oxe – altså dansk frokost 🙂 – lekre smørrebrød med tilhørende øl og øquavit.

 

 

 

 

Nå har jeg tatt en siesta i sengen (som er god), og vi planlegger å spise på en mye anbefalt italiensk restaurant i nabolaget og ellers ha en rolig kveld med bøker og evt tv (her er det tv både på soverommet og stua…), de neste kveldene skal vi på konserter og opera. Kan ikke stresse rundt hver kveld heller.