Fjortende og femtende feriedag – hjemvei via München og Hamburg

Da vi planla turen, var det ganske intens jobbing med dette en stund – da vi var kommet til Bratislava, ga jeg på en måte opp, var lut lei av googlinga, og sa til mannfolket: Vi tar det en annen gang. Om ikke annet kan vi jo fly hjem med Norwegian.

Det kunne vi ikke – ruten var nedlagt. Vi hadde også drøyd det såpass lenge at de få alternative flyene som gikk fra nærliggende flyplasser var dyre og upraktiske. Dermed ble det en tur til München, og ny togtur München-Hamburg neste dag. Vi brukte mest mulig av formiddagen i München, det ble sent før vi kom til Hamburg – som vi følgelig ikke har sett noe av. Vi satte oss direkte fra toget over på S-bahn (som interrailbilletten også gjelder på) til flyplassen – vi hadde booket nok et Ibis-hotell rett ved flyplassen, for i dag flyr vi hjem fra Hamburg.

Togturen gjennom det meste av Tyskland på langs var komfortabel og interessant – mye vakkert landskap å se, god plass og god oppvartning på første klasse. Men hvorfor de stadig går rundt og deler ut små poser med gummybears begriper jeg ikke… sponsor?

Ibis-hotellkjeden har tre typer hoteller – «budget», «style» og bare Ibis. Dette er sistnevnte. Vi har et godt inntrykk av kjeden, selv om «budget»-varianten kan virke litt vel nødtørftig. Neste gang vi drar til Dresden bor vi ikke der.

For vi har allerede begynt å fable om neste års tur – dette ga mersmak, men nå gleder jeg meg til å sove i egen seng i kveld, og ikke minst til å se igjen Idefix og Tuselatten.

Tusen takk til alle som har lest og kommentert underveis!

Interrail – 41 år seinere.

Det er 41 år siden første gang jeg dro på interrail – verden har forandret seg et langt stykke siden da. Den gangen satt man sannelig ikke på første klasse og blogga på sin lille Mac på under 1 kg, med gratis trådløst nett som en selvfølgelig service.

Vi er nå på nest siste etappe, og jeg må si meg strålende fornøyd med denne type ferie. Vi har vært heldige med været, vi har ikke hatt noen uhell eller større problemer utover det som må kalles rene bagateller – og det er vi takknemlige for. I tillegg tror jeg en del av suksessen kan tilskrives god planlegging.

For 41 år siden var dette i liten grad mulig, og noe av sjarmen var å dra ut på lykke og fromme. Men min erfaring med lykke og fromme er at da går en god del av ferietiden med til logistikk – hvor skal vi sove, hvor skal vi spise, hva skal vi finne på nå? De basale behov kommer alltid først – også på ferie. Og da er det mye bedre å kose seg med dette på forhånd – å se fram til en glede er også en glede – og å sitte i april og bruke tid på å finne de beste og gunstigste overnattingstilbudene, sjekke repertoar og programmer i opera- og konserthus kommende september, og gjerne også google noen gode restauranter er jo bare trivelig. Men det er klart at rigorøst program kan også bli en tvangstrøye. Litt plass til improvisasjon bør det være. Jeg tror vi traff en bra balanse her.

Denne gangen hadde vi booket alle overnattinger på forhånd. Jeg brukte litt forskjellige metoder. Man kan booke direkte på hotellenes hjemmesider i mange tilfeller, eller booke gjennom hotels.com eller andre nett-tjenester. Jeg har brukt litt av hvert, alt har fungert knirkefritt. Hos hotels.com får du den desidert beste dealen hvis du bestiller og betaler på forhånd – da har du ikke mulighet til å ombestemme deg. Andre steder bestiller du bare – og kan endre eller avbestille helt gratis inntil få dager før oppholdet.

Vi hadde også forhåndsbestilt 2 konserter og 3 operaforestillinger. Det fungerte også knirkefritt, men her gjelder det å se seg for. Noen konsert- og operahus tilbyr «print at home» billetter – da er det viktig at man  skriver ut selve billetten, ikke bare epostbekreftelsen. Men de redda oss i DR koncerthuset da vi oppdaget at vi kun hadde kvitteringen og ikke billetten. I Praha tilbyr alle operaene å levere billetten på ditt hotell – mot et lite gebyr. Det fungerer veldig bra. I Dresden bestilte vi billetter vi selv hentet i billettkontoret. Jeg vil tro det funker like greit om din greie er rockekonserter, jazz eller fotballkamper.

Noen flere erfaringer:

Man bør ikke være dårlig til beins, og man bør pakke forholdsvis beskjedent – og ha koffert med 4 hjul. Vi har nå bytta ut våre 30 år gamle slepbare dinosaurkofferter. Et av mine viktigste kriterier ved hotellbestilling var gangavstand til jernbanestasjonen – men 900 m kan være langt hvis du sleper tungt. Mao – dette er ikke egnet for shoppingferie. Det fins selvsagt også taxi. Mitt yndlingshotell Marrol’s ligger godt over gangavstand fra jernbanen, men det er det verd.

Jeg er også strålende fornøyd med mine to andre innkjøp før turen – en ryggsekk ved navn «Troll» tror jeg – kjøpte en til skolesekk til min kjære datter, og syns den var så fin at jeg kjøpte en til meg selv også. Den har utallige lommer, og ikke minst en glidelåslomme inn mot ryggen din, til trygg oppbevaring av PPP – pass, penger og pilletter. I våre dager også mobiltelefon og visakort, naturligvis.

Og min nye Bergans ulljakke, med to store glidelåslommer – som jeg la igjen i taxien i Praha, men heldigvis fikk tilbake – takk til taxisjåføren og resepsjonisten på Hotell Roma. Det har vært mye varmt sommervær, men kjøligere om kveldene, og nå som vi er på vei nordover igjen blir det kaldere. Perfekt yttertøy – til både penkjole og jeans.

Vær obs på at når du bestiller interrailbilletter, kan du ikke skrive dem ut selv. Du kan heller ikke kjøpe dem der du kjøper andre togbilletter slik man kunne i min ungdom. Du bestiller på nett og får dem tilsendt fra England – med snailmail. Gratis forsendelse hvis du bestiller minst 11 dager før du drar. Det gjorde ikke jeg, så jeg måtte punge ut med 6 pund for ekspressforsendelse. Da kom det to fine plastomslag med billetter, kvittering og kart over jernbanenettet. Det finnes også en egen interrail-app for mobil. Den hadde vi svært mye glede av, anbefales på det varmeste.

Tripadvisor er jeg også en svoren tilhenger av – ikke minst ute i felten når man er sulten og vil finne en god restaurant. Den samarbeider også med google maps, slik at du finner fram dit du skal. Men bestill feriesurf for mobil – jeg har brukt en del penger på nett-tilgang på mobilen denne ferien, men det var det verd, synes jeg. Bare husk å slå av dataroaming innimellom, slik at du ikke bruker opp kvoten på at mobilen sjekker eposten din og facebook hele tiden (eller slå av slike automatiske oppdateringer)

Interrail er topp. Miljøvennlig, trivelig og avstressende. Om du ikke rekker toget, går det som regel ett til. I motsetning til fly hvor det er veldig mye stress, venting og køståing. Og første klasse var en god investering, ikke minst i disse flyktningetider. Selv om det gir mange tanker om hvor ufortjent godt vi har det, vi som har en trygg jobb, papirene i orden og bor i en fredelig avkrok av verden. Ellers er erfaringen at i Tyskland er første klasse som regel lite belagt – plassbestilling er stort sett ikke nødvendig. I Tsjekkia, Slovakia og Østerrike var det fullere – det hendte vi ikke fikk plass om vi ikke hadde bestilt.

Trettende feriedag – transportetappe til Munchen

Vi startet dagen med Hotel Marrols nydelige frokost, før vi ble kjørt til stasjonen av en usedvanlig pratsom taxisjåfør. Han påstod at han ikke snakket engelsk (men flytende ungarsk og russisk), men til tross for dette klarte han å informere oss om sin livshistorie og Slovakias historie i et nøtteskall på den korte turen. Litt av en fyr. Han fortalte oss at han er 65 år gammel, titter fortsatt på damene (men skjønner ikke hvorfor), har en ungarsk bestemor, men er likevel lutheraner, måtte pugge russisk en time hver dag på skolen takket være 48 år med kommuniststyre. Presidenten er fortsatt en gammel kommunist (i det vi passerte presidentpalasset)  – same guy, new jacket. Yesterday red, today blue – eh?

Vi var i alle fall skjønt enige om at Bratislava er en fantastisk by. Vakker og trygg. No skinheads, no bombs, no terrorists – just me (stryker seg over sin blanke skalle…)

Vi tok City Shuttle til Wien og der startet problemene. Stadig opplysninger på nett og elektroniske tavler om at alle tog fra Salzburg og videre til Tyskland var innstilt etter oppfordring fra tysk politi. Kjempekø utenfor billettkontoret, politi og håndskrevne plakater på flere språk.

I tillegg til politiet var det flere folk med gule refleksvester merket informasjon fra jernbanen – så en hyggelig ung dame henviste oss til eget kontor for folk på første klasse (sjelden opplevd et så markant klasseskille… men vi var tross alt glade for å kunne få informasjon uten å stå to timer i kø). Ingen plassreservasjon å oppdrive, vi ble anbefalt å likevel forsøke å hoppe på toget til Salzburg, gå av i Linz og bytte til tog i retning Passau.

Vi gikk på i restaurantvognen – (med en plan om å sette oss der, siden reservasjon ikke var å få), men den var stappfull. Det stod folk alle steder. Men en liten rekognoseringstur avslørte at det var plasser på første klasse, så vi fikk sitte. I Passau møtte vi også politi, flyktningemottak og lange køer.

Men vi kom oss til Munchen, med noen tanker om hvor heldige vi er som har papirene i orden og penger nok til om nødvendig å ha kjøpt oss en flybillett fra Linz til Munchen.

Her er oktoberfesten i full gang – da vi kom fram (noe forsinket), lempet vi bagasjen inn på hotellet (stort fint rom, men litt sjøsyke farger, burgunder og syregrønn er gjennomgangstemaet) og gikk og spiste bayersk mat. Gatene er fulle av folk med lederhosen og dirndl, den gjennomsnittlige promille virket temmelig høy, men stemningen god. Tripadvisor fant et sted i nærheten med lokal mat – vi fikk et kjempefat med stekt and, stekt pattegris og et annet stykke svinekjøtt, dandert med to typer knødel og en riktig aromatisk rødkål. Lokalet var støyende, men hyggelig.  Og vi ble jo VELDIG mette.

Hotellet er dyrt og har sære farger

wpid-20150921_193805.jpg

Tolvte feriedag – Bratislava

Å komme til Hotel Marrol er noe av det beste som fins. Du blir tatt i mot i resepsjonen som en etterlengtet gjest, servert kaffe, vin eller hva du ønsker, mens du får informasjon om hotellet og byen. En stram kar bærer bagasjen opp til ditt meget velutstyrte rom. God seng, lekkert bad, fri minibar – til og med badekåpe og tøfler. Dette er helt klart mitt yndlingshotell 🙂

Morgenkjerring…
image

Vet ikke helt hva som foregikk i Bratislava i dag, men det var speidere, nonner og prester hvor man snudde seg, og stands og boder på alle plasser. Tror det var noe slags katolsk familiedag?

Kirkesøkningen i St Martin var i alle fall formidabel – kun ståplass til oss og ganske mange andre.

 

image

 

image

 

Bratislava har eget museum for barnekunst 🙂

image

 

Hotellet har en nydelig takterrasse. Kaldt vann ligger på is, bare å hente.

image

Bratislava by night. Dette er UFO-restauranten på SND-broen. Vi snakket om å gå og spise her, mange skryter av hvor fantastisk det er å sitte her og se kvelden falle på over Bratislava. Maten anføres som god, men svinedyr. Det ble til at vi gikk et annet sted, det blåste en del i kveld, og det merkes visst der oppe. Dumt å bli sjøsyk over et eksklusivt måltid? Noe skal man ha til gode.

image

image

Gamle-operaen i Bratislava både over og under. Gedigent hus, men tekstemaskinen deres snakker bare slovakisk, så gå ikke hit med mindre du kjenner operaen godt eller har med eget partitur. Den nye (og også fantastisk flotte) operaen deres har ingen slike problemer.

 

image

Bilde tatt fra plassen foran operaen i andre retningen – St.Martin-katedralens spir i bakgrunnen, og bak der skimtes byborgen såvidt.

image

Bratislava er en fantastisk by. Håper det ikke var mitt siste besøk her.

Ellevte feriedag – Brno, Bratislava, Wien, Bratislava

Som jeg skrev – Brno rakk vi heller ikke denne gangen å se så mye av som vi kanskje hadde tenkt. Men en natt er for lite på et sted dersom man har mye sightseeing på planen. Vi var slitne da vi ankom Hotel Cyro, og orket ikke stort annet enn å gå ut og spise på en ganske folkelig pub med veldig god mat, – og ellers flate ut. Hotel Cyro kan anbefales. Gangavstand fra jernbanestasjonen og gode senger. Rolig beliggenhet også. Vi fikk et rom i femte etasje oppunder skråtaket, og heisen gikk bare til fjerde. Be om et rom lenger ned, så slipper du å slepe kofferten en etasje. Frokosten var helt grei og vertinnen hyggelig.

Vi rakk en rusletur i den meget sjarmerende byen før vi satte kursen for Bratislava.

image

image

image

image

De unge damene på bildet under bedriver ingen fruktbarhetsdyrkelse – de venter på at klokka skal bli elleve. Dette er nemlig en klokke (tro det eller ei), og hver dag klokka elleve, faller det en glasskule ned gjennom urverket, og denne er populær å slå kloa i for turister og suvenirjegere. Dette er til minne om en krigersk svenske som var i ferd med å innta byen på sekstenhundretallet en gang. Han sa til sin kommandant at hvis jeg ikke har erobret byen innen klokka tolv, så kan det være det samme. En av byens kirker hadde et ur som gikk feil – det slo til høgstdags allerede klokka elleve, og svensk som han var, pakka krigeren sammen og dro hjem. Folk i Brno trakk et lettelsens sukk og har nå reist dette minnesmerket som enhver kan tenke seg hva kalles på folkemunne.

image

image

image

image

image

Så satte vi oss på toget og hadde planer om  spise lunsj på toget på veien til Bratislava, men den gang ei. Speisewagen kaputt…

Så vi var rimelig sultne da vi ankom Bratislava, tok i døra til restauranten i praktfulle Hotell Marrol idet den stengte klokka tre – og måtte gå til naboen.  Det gjorde ikke noe, maten var nydelig. Jeg var så sulten at jeg helt glemte å ta bilder før jeg kom til kaffen…

image

Deretter var det bare å hive seg på toget til Wien, hvor vi hadde bestilt turens siste operaforestilling. Dette er praktfulle Staatsoper, dessverre et nokså grautete bilde, men det eneste jeg tok.

 

 

image

Ingen av oss hadde vært i Staatsoper før, ingen av oss hadde hørt Rossinis opera La Cenerentola. Ingen av oss hadde en gang tenkt over at på norsk kaller vi denne operaen for Askepott :-). En komedie i to akter, hvor heltinnen for en gangs skyld er alt. Og FOR en stemme. Russisk sangerinne, Margarita Gritskova. Født i St. Petersburg, for tiden ansatt ved Staatsoper Wien. Resten av ensemblet var også kjempedyktige, og filharmonikerne spilte vidunderlig – alt i alt toppen på kransekaken av operaforestillinger vi har fått med oss på turen, akkurat som seg hør og bør 🙂

 

image

Vi var litt bekymret for om vi kom til å sulte ihjel, da vi ikke regnet med å være tilbake på hotellet før ved midnatt. Så jeg sendte en epost til resepsjonen med en forsiktig bønn om at kanskje de kunne sende opp noe mat og en flaske sekt til rommet før room service stengte klokka tolv. Og fikk et prompte og hyggelig svar om at det skulle de naturligvis ordne. Så vi sultet ikke ihjel. Vi rakk til og med et tidligere tog enn vi hadde regnet med, da det var litt forsinket. Vi var meget glade for det, for det stopper på hovedstasjonen, det seneste toget stopper på Petrzalka som er på helt andre kanten av byen. Det er bare å finne en taxi, selvsagt, men mer heft.

 

image

 

Norwegian har lagt ned ruten sin til Bratislava. Det er dumt. Bratislava er en fantastisk trivelig by, og mer sentral plassering i Europa skal du lete lenge etter. Da vi var her i april/mai 2013 besøkte vi fire land på en uke uten at det føltes det aller minste stressende. Og vi bodde da som nå på fantastiske Marrol’s. Reis hit, bo her. Du kan fly til Wien – flyplassen deres ligger nesten like nær som Bratislava-flyplassen. Og det er MYE billiger og mye triveligere å bo her enn i Wien.

Tiende feriedag – Brno

Dette blir nok feriens korteste bloggpost, vi kan bare konstatere at Brno også denne gangen blir forfordelt. Eneste vi har gjort er å rusle en tur i byen og konstatere at den er sjarmerende og verd et lengre besøk. Vi var litt slitne og la oss tidlig.
Gode senger på hotel Cyro. Selv om vi har fått et ørlite rom oppunder skråtaket – og måtte slepe kofferten den siste etasjen. Gangavstand fra jernbanen,men likevel rolig. I dag har vi plassbillett på toget til Bratislava.

Niende feriedag – Praha

fantastisk sommerdag i en nydelig by. 32 grader på det varmeste – en smule i overkant, i alle fall for min feriekoffert. Men man får ikke klage. Det hjalp med et par nyinnkjøpte t-skjorter.

Vi bor på Hotel Roma, som absolutt kan anbefales. Store og fine rom, god service, kjøleskap på rommet og gangdistanse til det meste. Trikkestopp utenfor døra, utmerket frokost og rimelig pris. I alle fall for oss oljesjeiker – men uansett betydelig rimeligere enn hotellene som ligger 100 m nærmere Karlsbroen som du ser på bildet. Og tro meg, etter noen runder med tsjekkisk mat og øl, har du bare godt av å gå 100 meter ekstra.

Vi startet dagen med noe jeg ikke har fått med meg ennå til tross for at dette var mitt syvende besøk i Praha, nemlig Kafka-museet. Jeg leste «Metamorfose» under mitt første besøk i Praha, men det er så langt det eneste jeg har lest av denne mannen. Museet var veldig fint, vi lærte masse. Og skulpturen utenfor er vel ett av Prahas mer kjente landemerker…

Det øverste bildet er tatt fra baren nedenfor museet, hvor man kan se folk kose seg på elva i det fine sommerværet. 

Vi spiste deretter lunsj på Pod Vezi. Det har jeg gjort mange ganger før, og de skuffet ikke denne gangen heller. Dette er utrolig nok en restaurant rett i turistfelleområdet – med rimelige priser, god service og god mat. Ligger rett ved brotårnet på Mala Strana-siden av Karlsbroen. Anbefales på det varmeste. 

Dette er desserten. Gulrotkake. Den var veldig god, og jeg liker ikke gulrotkake engang. 

Deretter var vi rimelig klare for en siesta i varmen. Så ettermiddagen ble ikke brukt til noe fornuftig. Men vi hadde planlagt tre retters middag på Bellevue forut for aftenens forestilling på Nàrodní divadlo – La traviata.

Maten på Bellevue er gedigen – men etter tsjekkisk standard nokså dyr. Vi valgte to retter med husets vinanbefalinger, og spiste gåseleverpostei (til mannfolket), braiserte kamskjell (til meg) til forrett og havabbor og rådyrfilet med gåseleverpostei til hovedretter.


Maten her er jo de rene kunstverk, og du får informasjon om både mat og vin av kunnskapsrik betjening. Vi fikk også en liten ravioli i safransaus som ekstra godbit.

Sånn i forbifarten…

Jeg ble helt svimmel av å se på disse kara – jeg ser ingen sikring, gjør du? Og det er enda en etasje over bakken enn det jeg har fått med på bildet. 

La Traviata var en gedigen opplevelse. Orkesteret var kanskje ikke på høyde med det vi hørte i Semperoper, men jeg hadde langt mer sans for oppsetningen, som her var helt tradisjonell – ingen krumspring eller regissørfakter av noe slag – med noen ytterst få og svært vellykte unntak. 

Og Violetta bar hele forestillingen. Hva som gjør at ikke denne sopranen er internasjonalt kjent begriper ikke jeg – men jeg er nå bare en skarve amatør. Bedre tror jeg ikke det kan gjøres. Jeg hadde gåsehud i nakken og tårer i øynene. Bravo!

Åttende feriedag – til Praha

Ikke veldig mye å blogge om, egentlig. Pakket, tuslet ned til Hauptbahnhof og fant toget til Praha. Adskillig mer folk (og mindre komfort) på første klasse her enn på tidligere tog, men helt greit. Vakre landskap suste forbi, dette er en fin måte å reise på, adskillig mindre stressende enn å fly – og jernbanestasjonen ligger som regel midt i byen, til forskjell fra flyplasser. 

I Praha er det knallvarmt, og vi gikk ut feil utgang på stasjonen, kom ikke på taxiholdeplassen, men midt i krysset på Wilsonova utenfor Operaen, og bilene suste forbi. Heldigvis klarte vi å praie en drosje etter forholdsvis kort tid, og kom oss velberget til Hotell Roma med en hyggelig sjåfør som ikke prøvde å snyte oss i det hele tatt. Det er ellers en anerkjent turistfare i Praha. 

Her ligger vi i fine senger

Jeg har sovet godt, mannfolket blir litt støl. Forrige seng var motsatt. Rart med egen seng, i alle fall når man er kommet over den grønne ungdom. Vi har ellers lata oss, shoppa litt og gått rundt og glodd. Stort mer trenger man egentlig ikke gjøre i Praha, så vakker som denne byen er – men i kveld skal vi i oeraen, og det gleder vi oss til. 

Sjette og sjuende feriedag – Dresden

Dresden er et av de stedene som gjør et så overveldende inntrykk, og er så myteomspunnet, at det er vanskelig å vite hvilken ende man skal begynne å blogge i. En svært gammel kulturby, sentrum for musikk og kunst i hundrevis av år, obligatorisk stoppested på overklassens dannelsesreiser på atten- og nittenhundretallet. I mer moderne tid mer kjent for bombingen under annen verdenskrig, før byen forsvant bak jernteppet fram til murens fall og gjenforeningen på slutten av forrige årtusen.

Særlig bombingen i februar 1945 er omdiskutert og brukt i politisk propaganda fra alle hold. Den er fordømt som ren terrorbombing og hevn, «krigen var jo slutt likevel». Den var jo ikke det. Vi vet nå at krigen sluttet i mai samme år, men det er ikke sikkert den hadde tatt slutt så fort dersom de allierte hadde satt seg med hendene i fanget og ventet på at Hitler skulle gi opp. Hensikten med bomberaidet var å hjelpe russernes framrykking ved å ødelegge infrastruktur og industri, for å hindre tyskerne i å sende forsterkninger til østfronten. Om de britiske soldatene som bombet selve sentrum 13. februar – eller deres ledere – også tenkte på hevn for terrorbombingen av britiske byer noen år før, vet ikke jeg. Det er ikke utenkelig. Det er i alle fall ingen tvil om at det førte til tap av mange sivile liv på en særdeles grusom måte, og tap av mange historiske bygninger i en by som var regnet blant verdens vakreste. Hevn er uansett ikke bra, two wrongs does not make one right. Engelsk Wikipedia har en god og balansert artikkel om saken.

Byen har reist – og reiser seg fortsatt fra asken. Semperoper ble gjenoppbygd under kommunistene, og ble gjenåpnet 13. februar 1985, på dagen førti år etter at den ble bombet sønder og sammen. Kun det ytre skallet stod igjen. Vi fikk en interessant guidet tur gjennom operaen før vi skulle på symfonikonsert på vår 6. feriedag. Igjen på tysk, men denne guiden snakket tydelig og ikke fortere enn at jeg fikk med meg 90 prosent av det han sa. Blant annet at Semperoper allerede var gjenoppbygd en gang. Den brant ned i 1869. Da var arkitekten, Gottfried Semper, drevet i eksil fordi han hadde deltatt i oppstanden i 1849. Sønnen ble satt til å gjøre jobben, og dronningen (dette var dronningens teater), ansatte en egen kureer som red i skytteltrafikk mellom far i Sveits og sønn i Dresden. Takket være dette eksilet, eksisterer det 3000 brev, med nitid beskrivelse av gjenoppbyggingen. Og de befant seg i Sveits. En uvurderlig kilde for gjenoppbyggingen som ble gjort etter annen verdenskrig. En annen interessant ting er at i dette usannsynlig vakre huset er det lite som er det det ser ut som. Klok av skade, ble eikeveggene som omkranset eikedørene med innfelte glasspartier erstattet med gips – malt slik at det ser til forveksling ut som eik. Selve dørene er fortsatt eik. Marmorsøylene i vestibylene er blanke og skinnende, perfekte i fargen. Men ikke av marmor. De er også utført i gips, med forskjellige intrikate teknikker for innlegg av steinpartikler og overflatebehandling, slik at det ser ut som grønn marmor. Dette var ikke for å spare penger, som guiden fortalte. Det gikk med så mange arbeidstimer av kvalifiserte kunsthåndverkere, at det ville være billigere å bestille ekte marmor. Men da ville jo ikke søylene bli like og perfekte. Her ser vi guiden vår, og til høyre noen av de grønne «marmorsøylene». Neste bilde en detalj av en teatermaske på en stolpe.

Vi hørte årets første symfonikonsert med Dresden Staatskapelle. En fantastisk pianokonsert av Beethoven, deretter en Brucknersymfoni som jeg ikke skjønte bæret av – men orkesteret spilte flott. Og jeg er i alle fall veldig fornøyd med å ha karra til meg de to siste billettene til denne helt utsolgte konserten. Jeg kjøpte dem i april(!), og ble høylig forbauset da jeg gikk inn på nettsiden og så det var to hele billetter igjen. Jeg trykte på «kjøp» fortere enn svint, og da jeg var ferdig stod det ganske riktig «ausverkauft» på nettsiden. Fine plasser på 6. rad i parkett også. Deretter spiste vi nok en gang på Sophienkeller, de har god mat, ligger lagelig til og er en særpreget restaurant med hyggelig personale.

Neste dag var vi på orgelandakt i Frauenkirche. Denne ble også ødelagt under bombeangrepet. 300 mennesker hadde gjemt seg i krypten, kirken hadde ord på seg for å være umulig å ødelegge. Den ble nemlig også angrepet under sjuårskrigen. Jeg har glemt av hvem, men da han så kanonkulene prelle av på den runde kuppelen, sa han til sin kommandant: La det feite hodet stå – og kirken forble uskadd. Det samme skjedde under bombingen – bombene traff den runde kuppelen og endret kurs. Selve bombingen ødela ikke kirken, men den forårsaket en ildstorm i sentrum av byen, som gjorde at alle vinduene sprakk, temperaturen inne i kirken steg til 1000 grader, og sandstein – som kirken er bygd av – tåler opptil 600, før den blir porøs og smuldrer opp. Kirken sank i grus 15. februar 1945, to dager etter bombingen. Hvordan det gikk med stakkarne som gjemte seg i krypten orker jeg nesten ikke tenke på.

Kommunistene syntes nok det var viktigere å bygge opp igjen sitt prestisjetunge operahus og opprettholde sitt verdensberømte Staatskapelle enn å bygge opp igjen en kirke. (selv om Kreutzkirche ble gjenoppbygd på femtitallet). Frauenkirche lot de ligge, som et krigsminnesmerke og et symbol på vestmaktenes – og særlig britenes – grusomhet.
Tukten var streng i de dager. Mannfolket forteller meg at en gang Berlinfilharmonien og Staatskapelle Dresden begge var på turne i New York, ville berlinerne invitere sine kolleger og landsmenn på en hyggelig sammenkomst. Dette ble høflig avslått som noe som ikke kunne la seg gjøre.

Etter at Semperoper ble gjenoppbygd, oppstod et økende press for å også gjenoppbygge Frauenkriche. Foretagendet skjøt fart etter murens fall, og en lokal gruppe entusiaster ledet av trompeteren Ludwig Güttler samlet bred, internasjonal støtte. Den gjenoppbygde kirken stod ferdig i all sin prakt og ble innviet i 2005. Jeg kan huske at jeg leste en nokså nedlatende avisartikkel den gangen. Det gikk ut på at alle årene med kommunisme hadde vel fått folk til å slutte å gå i kirken og endelig innse at religion er opium for folket. Så man kunne spørre seg om vitsen ved å bruke så mye penger på å bygge opp igjen en kirke. Men den kunne vel alltids brukes til konserter.

Jeg tror ikke det er noen fare. Det var fullt hus på orgelandakt i går. Det var en meget sterk opplevelse. Først ringte fredsklokken, som de har døpt den største kirkeklokken, og all prat forstummet. Orgelmusikk, skriftlesning, bønn om fred og forsoning en salme, og mer orgelmusikk. Det gjorde inntrykk. Særlig i disse flyktningetider, og særlig etter at vi fra vinduene i Semperoper dagen før så et demonstrasjonstog av nynazister passere. Med slagord mot innvandrere og flyktninger. Noen av dem med det vi trodde var norske flagg (selv om de så litt gusjne ut) Men en tysker vi pratet med forklarte at dette var flagget til en eller annen tysk, usæl rasistorganisasjon. Jeg fikk ikke med meg hva den het – men kan de uten videre misbruke nasjonalflagget vårt på denne måten? Erna – du må protestere.

Men nå mister jeg tråden. Etter andakten fikk vi en kort innføring i kirkens historie og symbolikken i kirkerommet. Særdeles interessant – få med deg dette om du reiser til Dresden. Kirken har syv innganger – her kan du komme fra øst og fra vest, fra syd og fra nord – alle dørene er like. På alteret står et naglekors. Dette er fra Coventry Cathedral. Den ble ødelagt av tyske bomber i 1940. Denne er ikke gjenoppbygd – der har man valgt å bygge en moderne katedral i tilknytning til ruinene, som er beholdt som et minne. Noen av naglene i taket ble brukt til å danne et symbolsk kors, som siden er spredd rundt til ca 200 «forsoningssteder» over hele verden – deriblant Dresden og ruinkirken i Berlin. Ved den ene utgangen står også det korset som i sin tid stod øverst på spiret i den gamle kirken. Det ble funnet i ruinene da man startet en arkeologisk utgravning av disse i 1993. Det var forvridd og svidd – men ikke ødelagt. Det forgylte korset som kroner spiret i dag – en tro kopi av det gamle – er en gave fra det britiske folk til innvielsen. 80 % av skulpturene og materialet til alterpartiet ble også funnet i ruinene i såpass god stand at de kunne restaureres.

Veldig dårlig bilde. Det sentrale motiv er Jesus i Getsemane, disiplene som sover i bakgrunnen og Judas og yppersteprestene som toger inn enda lenger bak.

og her er Luther på sin sokkel foran kirken.

Etter andakten ruslet vi en tur over til den andre siden av elven. Her møtte vi et selsomt syn.

Denne rytterstatuen (av Ferdinand August, som konverterte til katolisismen for å bli konge i Polen, noe som ikke var så populært):

vokter over en plass som kunne minne om den flotte plassen i Bratislava, hvor operaen ligger øverst – men her så det sånn ut:

Verneverdig kommunistisk arkitektur? I alle fall en del av byens historie og et ganske talende bilde.

Ellers er det jo store deler av byen som ser ut som dette:

Vi fikk kjøpt nye sko på den lille rundturen – mannfolket trengte sko, jeg fant et par perfekte Gabor-sko til 49 EUR, hallo, sånt kan man ikke gå fra uansett om man trenger sko eller ei…

Og spiste lunsj Am Thur

I anledning kantarellsesongen kunne man få stekte kantareller med eggerøre, med kalkunfilet eller med schnitzel. Det var godt.

Vi rakk en siesta før det nok en gang var tid for å benke seg i Semperoper. Denne gangen oppe på en hylle, og vi overvar Figaros bryllup. Mine forventninger var skyhøye, det er aldri lurt. I starten syntes jeg orkesteret overdøvet sangerne til de grader, men det kom seg etter hvert. Kan hende det hadde noe å gjøre med vår plassering rett over orkestergraven, kan tenke meg at lydbildet blir annerledes i parkett. Men det ble som sagt bedre etterhvert – flotte, og svært jevne sangprestasjoner av et ganske ungt ensemble.

Scenografien hadde jeg mindre sans for. Hva som var tanken bak denne produksjonen forstår jeg ikke helt. Sangerne var utkledd dels som karnevalsfigurer, dels i tilnærmet tidsriktige kostymer og til slutt i pysjamas. Figaros bryllup kan framstilles som en ren forviklingskomedie, eller man kan forsøke å betone det som var budskapet i sin tid – en harselas med adel og privilegier som var såvidt risikabel at boken den er tuftet på ble forbudt. Eller man kan gjøre noe som ingen begriper – som her.

Nå har vi en rolig morgen før vi tar toget til Praha. Vi diskuterte om vi skulle ta en avstikker til Wittenberg og hilse på Luther og Melanchton, men det får bli neste gang. Det viste seg å bli logistisk komplisert. Så Praha – here we come.

Femte feriedag – Leipzig

Det viste seg å ikke være fullt så lett som vi trodde å komme av gårde i purkotten. Til å begynne med – frokostserveringen begynte ikke før klokka sju på en søndag – vi hadde satset på å spise senest halv sju. Gå uten mat er ikke noe som frister, særlig ikke i ferien, så vi bestemte oss for å satse på et senere tog. Frokost på man ha. Frokostsalen på California var fin, og frokosten god. Det var bare oss og et par høylytte trøndere (som dempet seg raskt når de skjønte at vi forstod trøndersk) som var oppe så tidlig uansett. Jeg tok et bilde av den fine frokostsalen, men har litt trøbbel med fotoopplastingen her vi er nå.

Vi tok en taxi til Hauptbahnhof. Det gikk radig tidlig en søndag, men det var likevel kø på taxiholdeplassen. Sjåføren var temmelig ironisk over det faktum at denne holdeplassen har tre plasser. Kommer det fler, må man vente i kø. «Berlin ist ja so klein!» Tør ikke tenke på hvordan det hadde vært å ankomme og ha det travelt. Deretter venta vi på toget til Leipzig.

Det var særdeles komfortabelt og nokså ensomt på første klasse. Jeg vurderte å bruke 9 EUR på å reservere sete (vi opplevde en del overfylte tog i fjor…). Det er jeg fornøyd med at jeg ikke kastet bort penger på 😀

Vi kom fram til Leipzig og fant Nikolaikirche

Hvor vi fikk med oss siste del av gudstjenesten og fikk se orgelet. Neppe det Bach spilte på, men lell

Leipzig er en sjarmerende by. Vi tusla rundt og glodde på fasader med rare dyrehoder, nye og gamle bygninger.

Men til slutt var det tid for litt limonade.

Deretter hadde jeg det geniale forslaget at vi kunne dra på en sånn hop on, hop off busstur – noe vi har gjort i mange byer og hatt stor glede av. Da er det enkelt å få med seg de viktigste severdighetene, man får en god del informasjon og kan velge selv hva man vil bruke tid på. Men denne gangen ble vi grundig tatt ved nesen. Vi forventet en del musikalske severdigheter, og fikk ingen. Men det merkeligste av alt var at det var en levende guide (det er jo egentlig bra), men han snakket utelukkende tysk, og i mitraljøsefart. Det sier seg selv at det var begrenset hva vi fikk med oss. Men det verste var jo egentlig at hver gang han kom til det som var markert på kartet som en stopp, så sa guiden erdetnoensomskalavhernei?dettenktejegnokvikjørervidere. Vi hadde jo absolutt tenkt å gå av i «Musikviertel» og muligens ikke komme tilbake, for dette fikk vi lite ut av – men det rakk vi jo aldri, bussen stoppet ikke. Den ene gangen vi faktisk stoppet og ble jagd ut av bussen var ved dette minnesmerket (for gudene må vite hva)

Hermed advart. Dra ikke på denne turen med mindre du behersker tysk som en innfødt og ikke er det minste tunghørt.

Deretter spiste vi en utmerket, om enn noe sen lunsj, før vi gikk i Bachs fotspor. VI besøkte Thomaskirche og Bachmuseet. Sistnevnte kan anbefales på det aller sterkeste. Veldig interessant, pedagogisk lagt opp og absolutt verd et besøk.

Bachs familietre var samlet på veggen:

Her er begynnelsen:

Og videre:

Man kan høre musikk av de enkelte personer i treet ettersom hvem av dem som er opplyst.

Det er jo to ting som er verd å merke seg. For det første er det ingen kvinner her. Var vel ikke annet å vente på den tiden. For det andre. I de første to registrerte slektsledd er kara bakere, møllere og teppemakere. Plutselig er alle musikere. Mon tro hvor de musikalske genene kom fra?

Jeg tenker mitt.

Deretter satte vi oss igjen på toget, og var igjen ganske alene på første klasse som bare hadde en halv vogn på dette ganske fulle toget. Vi ankom Dresden i kveldingen, sjekket inn på Ibis budget Dresden city, spiste middag i Sophienkeller:

og ruslet en tur for å gjøre oss kjent.
semperoper

Ibis er nettopp som navnet sier «budget». Det koster ganske lite, vi valgte det først og fremst fordi det er veldig sentralt, og det får generelt gode omtaler på tripadvisor. Det er helt greit, men ikke mer. Ikke særlig gode senger, men stille og rolig. Ingen luksus noe sted, men helt grei frokost. Gratis internett (men treig, jeg har investert i ekstra båndbredde for å blogge og se valgsendiger i kveld). Men beliggenheten er uovertruffen. Må likevel si at jeg ser fram til hotellene vi har bestilt i Praha og Bratislava – som jeg kjenner godt fra før.