Moro med ny leke – panert kyllingfilet med fylt paprika

 

Aperitiffen – smoothie av restefrukt etter laget i helga.

image

 

Akkurat plass til to panerte kyllingfileter og to fylte paprika. De er fylt med couscous iblandet hakket oliven og løk. Litt ost på toppen…

Jeg sprayet litt formfett på risten, klok av skade etter fisken som satte seg fast så det suste. Ellers er dette laget helt uten fett.

 

image

 

Fløtesaus med rosepepper

image

 

 

Namnam. Kyllingen ble riktig saftig og god. Og det står ikke i Grunnloven at paprika må fylles med kjøttdeig og ris. Det var paprika på tilbud i butikken her i går, så jeg kjøpte mange 🙂

image

Vidunderlig vegetarmiddag

Mannfolket ønsket seg vegetarmat. Jeg hadde lyst på fersk pasta, etter å ha lest denne inspirerende bloggen. Jeg kjøpte meg akkurat en sånn pastamaskin for mange Herrens år siden, men ble aldri fornøyd med resultatet. Siden CC Gjøvik har begynt å selge italiensk durumhvetemel, har jeg gravd den fram igjen og gjorde et nytt forsøk. Det gjorde virkelig susen. Halvparten av hvert – durum og vanlig hvetemel gjorde underverker for konsistensen. Jeg synes pasta laget av utelukkende norsk hvetemel ble litt slapp i fisken. Du ser det på fargen også, ikke sant? Det er sånn som dette den skal se ut. Ikke gråbleik og stusslig.

image

 

Grønnsakene ble tilberedt i min nye vidundermaskin. Paprika, babygulrøtter (fy skam, burde kjøpt ferske og snittet selv…), sukkererter og vårløk. Slenges rundt i en bolle med ørlite olivenolje og de urtene man liker. Jeg hadde i en sitronskive også. 15 min på 200 grader i Airfryer sier oppskriften. Jeg tror det hadde holdt med litt mindre etter min smak, men duverden, det ble kjempegodt, da…

image

image

 

Kjøpte et glass med trøfler heromdagen, og brukte mesteparten av den ene til omelett. Resten ble revet grovt, og sausen laget av resterende fløte etter helgas femtiårslag, litt kesam, mye hvitløk – og revne trøfler. Jevnet med litt maisenna.  Helles over den ferske pastaen, strø over ristede pinjekjerner og høvlet parmesan.

image

 

Med fare for overdose av selvskryt – dette var virkelig noe av det beste jeg har spist på lenge. Så det skal jeg nok lage igjen.

Sous-vide. Oppskrytt eller er det jeg som er klønete?

 

Har lest mye både i blogger og andre steder om denne fantastiske teknikken.

http://heiamat.no/2011/03/17/sous-vide/

eller denne:

 

http://www.dinside.no/891343/sous-vide-det-kokkene-ikke-vil-fortelle-deg

 

Utstyret er ganske dyrt, selv om det er mulig å mekke selv ved hjelp av riskoker og termostat. Det er også mulig å gjøre det selv med termometer i stekeovnen – det blir ikke arbeidsbesparende, men prosessen er den samme. Så jeg tenkte å teste det ut – før eventuell investering i dyr sous-vide-maskin. Kjøpte ytrefilet som i utgangspunktet skulle være mør og god. Vakumeringsmaskin trenger man heller ikke. Det holder med zip-lock. Trøkker man kjøttet sammen og dypper posen i vann, er det lett å klemme lufta ut.

image

 

Brukte litt tid i går på å finne ut når min komfyr holdt 56 grader… og stilte inn deretter. Fløy og passa på hvert kvarter under stekinga i dag også. To og en halv time ved tilnærmet 56 grader

 

image

 

Tilbehør ute…

image

 

tilbehør inne..

image

image

 

 

Men resultatet ble ytterst skuffende. Bearnaisen ble god, aspargesen perfekt i folie på grillen, og opphøgde pottiter fra Toten er godt (styr unna rifla med grillkrydder…). Men kjøttet? Det ble bare svakt rosa. Det kan man skylde på unøyaktig temperaturkontroll – men det var SEIGT. Jeg trodde poenget ved denne teknikken var at kjøttet ble mørere, også for de som foretrekker biffen tilnærmet gjennomstekt. Men den biffen jeg kjøpte tror jeg var ganske mør i utgangspunktet, og jeg tror jeg hadde fått et langt bedre resultat om jeg hadde stekt den på vanlig måte.

Men jeg skulle gjerne hørt fra noen som kan denne teknikken. Hva galt har jeg gjort for å få et uspiselig resultat?

Nå også som vaskemaskinreparatør…

De fleste vaskemaskiner har en liten luke som kan åpnes for å fjerne ting som setter seg fast i pumpa. Småmynter, binders, hårspenner, bh-spiler, q-tips, kulepenner og alt annet rusk som folk ikke tømmer lommene sine for før de legger klærne sine på vask. På min er det deretter en plastsylinder som må skrus ut, og inni denne finnes rusket og rasket.

Nå har vaskemaskinen lekket en stund, og jeg har vært forsømmelig med å tømme denne mekanismen åpenbart. For plutselig stoppet hele maskinen og displayet blinket kryptiske feilmeldinger. Error er greit – men resten???

Og plastsylinderen var ikke til å rikke – lot seg ikke skru ut selv med så mye kraft jeg vågde å bruke for ikke å ødelegge den. Så da er gode råd dyre – bokstavelig talt. Reparatøren skal jo ha en tusenlapp bare for å forlate verkstedet, og vaskemaskiner er tunge og lite fraktbare.

Skrudde av bakdekselet på maskina, bare for å oppdage at den er åpen under, så den beste måten å få tilgang til pumpa og den fastsittende dingsen fra “andre siden” var å legge maskina på siden. Det er tungt, pass tærne.

Fra selve vaskesylinderen til pumpa går det en grov plastslange, festet med digre slangeklemmer. Heldigvis fant jeg rørtanga, for  når jeg beveget litt på denne slangen, skranglet det mistenkelig. Fikk den av med litt plunder og heft, samt banning og sverting (det var mørkt og abrakslig inni der. Jeg skal ikke bli vaskemaskinreparatør i mitt neste liv).

Ut raste en liten formue, og nå var det lettere å stikke fingrene inn i pumpa og dra ut 6 bortkomne bh-spiler. Ikke rart den satt fast. Og da gikk det greit å ta den ut fra utsiden også. Få slangene på plass igjen var enda mer plundrete enn å få dem av, men det gikk.

Det er lov å prøve seg – ikke bare kan du spare flere tusen, men du kan faktisk tjene 238 kr, pluss noen euro, tsjekkiske og danske småmynter 😀

Og nå virker den!

 

 

image

Men er det sikkert at det er flere skjemaer som er løsningen?

 

Leste denne på nett I dag:

http://www.f-b.no/nyheter/trearing-glemt-i-barnehagen-de-ansatte-laste-dorene-og-gikk-hjem-1.8027527

Selvsagt en opprivende opplevelse for alle involverte, ikke minst den ansatte som ved en feil krysset av for at ungen var hentet. Så for å markere at dette er noe man tar alvorlig, innfører ledelsen et skjema til. Hallo? Hjelper det? Det er ingen tvil om at den ansatte som en gang har gjort en slik feil som dette vil være dobbelt oppmerksom i framtida. Eller – hvis ikke – bør vedkommende faktisk jobbe i barnehage?

Det bør kanskje holde med ett skjema – og det er vel den som henter ungen som bør krysse av for at h*n faktisk har overtatt ansvaret for ungen, og signere med navn – på noen som er kjent for barnehagen. Eller hur? Er det vanskelig?

Men dette er jo en velkjent politisk reaksjon – går noe feil, innfør flere skjemaer og mer kontroll. Som om det hjelper? De som ikke gidder, kommer heller ikke til å bry seg om å fylle ut skjemaet riktig. Eller i det hele tatt. Det vi trenger er flere folk som faktisk tør å ta ansvar når noe uforutsett skjer.

http://www.youtube.com/watch?v=ixUbdeXCp0M

Litt om bøker

I sommer har jeg lest Ken Follett. Har prøvd før, for mange år siden – en oversatt bok som jeg la vekk. Men nå leser jeg originalene. Først “Eye of the Needle”, som vel var Folletts debut. Imponerende! Veldig spennende, og sikkert en bra film. Jeg hadde i alle fall film i hodet mens jeg leste den… Fortsatte med “Pillars of the Earth” – som vel var nesten enda mer imponerende. Follett er en av de særdeles få mannlige forfattere jeg har støtt på som faktisk klarer å beskrive troverdige kvinner. “World without end” var ikke like imponerende, men lesverdig nok. Og DIGER. Nå har jeg begynt på “Fall of Giants”. Det er vel første bind i en hundreårstrilogi hvor siste bind ikke er skrevet. Men denne er også særdeles imponerende, og han må ha gjort en uendelighet av historisk research. Noe har han vel fått hjelp til. Første verdenskrig – i all sin gru, beskrives fra flere synsvinkler. Forskjellige nasjonaliteter og forskjellige sosiale lag. Jeg er imponert.

 

 

Krig er meningsløst.

Det er lett å si, her vi sitter i trygge og velfødde Norge. Men det er som regel ikke krigshisserne som blir kanonføde, er det vel? Hvilke syke mekanismer er det som får denne type vanvidd til å fortsette?

Moro med wok

 

image

Her er’n

image

image

Det mest slitsomme er jo all skjærngen, og bære alt ut på terrassen (og inn igjen)

image

Men det ble veldig godt, da. Kylling med bambusskudd, bønnespirer, vannkastanjer, gultrot, paprika, løk. gulrøtter og hvitløk. Og noen cashewnøtter. Serveres med ris. Grillen er jo suveren også som varmeskap når man woker så mye at ikke alt kan være i panna på en gang. Kjapp middag! Sausen så enkel som den kan bli. Helte en kopp vann i den glovarme woken, en god dash soyasaus og litt ørstessaus. Litt akasiehonning og et godt dryss med cayennepepper. Jevnes med maisenna. nam.

Fast food?

Dette må være årets langsomste fast-Food middag. Hehe.

image

Start med å bake hamburgerbrød. De blir kjempegode og hever seg fint i dampen…

image

image

sørg for gode råvarer…

image

Kvernes på kjøttkvern og krydres passelig. Spedde med litt geriljamel og det som var igjen av egget jeg pensla brødene med…

image

 

image

Grilles på fancy grill

 

image

Hjemmelagd, bamixet hamburgerdressing

 

 

 

image

Opphøgde pottiter fra Toten. Nei – jeg har ikke fritert dem selv. Kun varma dem i ovnen.

Det var godt, da. Og ganske mektig.