En litt annerledes mandag

Stod opp litt for seint, men mannfolket var snill og kjørte meg helt til døra på Hamar Tinghus. Et nytt, flott og moderne bygg.

Ikke vanskelig å finne veien til rettssal 9, hvor jeg og 17 andre ble mottatt av en hyggelig rettsbetjent. Alle ble trøkka inn i et rom beregnet på 10, så det var litt trangt. Rettsbetjenten konstaterte at hele 13 av disse – i likhet med meg – var nye, og at vi hadde hatt uflaks med vår første sak. 

En alvorlig sedelighetssak om voldtekt og mishandling, som skal gå over 4 uker. Flere ga uttrykk for at de grudde seg, både for saken og varslet bevismateriale. Nettopp på grunn av sakens varighet, var det kalt inn hele 18 personer. Lagretten skal til syvede og sist bestå av 10 personer, men man valgte i dette tilfelle å ha 2 reserver med hele veien i tilfelle forfall – slik at ikke hele saken måtte kjøres om igjen.

Av de innkalte kan så aktor og forsvarer “skyte ut” 3 personer hver, selv om kjønnsbalanse er påkrevd. Det skal sitte 5 kvinner og 5 menn i lagretten til slutt. Flere har fortalt meg at folk med akademisk utdannelse – og spesielt kvinner – som regel blir skutt ut. En av de tilstedeværende, som jobber i “trøste og bærebransjen” som Britt Åse kaller det, fortalte at hun som regel ble skutt ut når hun ble innkalt til jurytjeneste. Men ikke i dag. Det ble imidlertid jeg og to andre. Forsvareren likte åpenbart ikke trynet på oss – eller yrket vårt.

Jeg lurer egentlig litt på hva dette kommer av. Vi som har holdt på i nevnte bransje en stund, vet i alle fall med sikkerhet at alle saker har to sider. MINST. Så jeg kan ikke helt skjønne at vi skulle være de mest fordomsfulle i forhold til en tiltalt med belastet bakgrunn, snarere tvert om.

Men vi er kanskje ikke så lette å føre bak lyset med billige advokattriks? Hva vet jeg. Jeg ble stemt ut, og er veldig glad for det.

Aktor ville ikke stemme ut noen, så de resterende tre ble fjernet ved loddtrekning. Forsvareren prøvde seg med at han gjerne kunne stryke enda fler, men det fikk han ikke lov til.

Mysteriet er løst!

Med hjelp fra en hyggelig person på Statsarkivet i Oslo, er Nils Oskar funnet.

http://arkivverket.no/URN:sk_read/27363/201/

Han døde 29.10.04 av lungetuberkulose, i Nicolaysens villa på Grefsen. Dødsattesten er utstedt av dr Mjøen, som drev Grefsen Folkesanatorium for tuberkuløse på denne tida, så jeg antar denne villaen var en del av sanatoriet.

http://no.wikipedia.org/wiki/Grefsen_Folkesanatorium

Mjøen var jo forøvrig litt av en type

http://no.wikipedia.org/wiki/Jon_Alfred_Mj%C3%B8en

Fred med Nils Oskars minne, han kunne jo ikke noe for at han ble syk, men tuberkulose var nok forbundet med en god del frykt og fordommer.

Han ble begravet fra Vestre Aker kirke – middelskoleelev Nils Oskar. Her står det også at han ble begravet på Sofienberg kirkegård ved Paulus kirke. Den kirkegården er vel nå nedlagt – og er blitt til Sofienbergparken?

Kildeinformasjon: Oslo fylke, Vestre Aker, Ministerialbok nr. 11 (1886-1904), Døde og begravede 1904, side 199.
Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=4873&idx_id=4873&uid=ny&idx_side=-195
Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060629090513.jpg

Kjøtt i mørke

image

 

Takk til Gunda for inspirasjon:

http://networkedblogs.com/I1KzG

Det passa jo aldeles strålende, for jeg hadde både rotgrønnsaker og rester av kokte poteter som burde brukes opp. Gunda fikk pepper på facebook for å legge ut gode oppskrifter på kjøttmat. Jeg har alltid hørt at mennesket er som grisen: altetende… Det er vel ingen tvil om at vi i rike land burde redusere kjøttforbruket noe, men jeg tror ikke det ville være hensiktsmessig om alle i Norge ble vegetarianere. Det er liksom så mye greiere å drive med fiske og husdyrhold er oppe i nord enn å dyrke fancy grønnsaker. Skulle vi alle spise bare grøntfor, ville vi måtte spise veldig mye langreist mat for ikke å krepere av kjedsomhet i matfatet. Og det er heller ikke så bra for planeten vår.

Og denne retten er jo bare helt suveren på alle måter. Man trenger ikke MYE kjøtt. Hoveddelen av måltidet kan godt være grønnsaker og potet. Begge deler kan vi grave opp av jorda her i Norge 🙂 Jeg hadde kålrot, gulrøtter og løk. Hadde purre – i motsetning til Gunda – men droppa den likevel til fordel for en rødløk.  Og siden jeg bare lager mat til 3 personer, lagde jeg hele sulamitten i panne med lokk.

Hadde ca 250 gram mørbrad, 1 rødløk, noen gulrøtter og en halv kålrot. HJemmelaget potetmos ved siden av. Kokte mandelpoteter, skrella, kokte opp med melk, smør, litt salt og muskatnøtt, litt matfløte til slutt, bamixet til riktig konsistens. Veldig fornøyd med dagens middag.

Planlegger tur til Bratislava

utpå våren. Og da er det kanskje lurt å blogge litt om det allerede nå, i fall noen jeg kjenner har vært der og kan komme med gode tips.

Jeg har jo vært der selv også. Vi stoppa i Bratislava da mannfolket og jeg var på Donaucruise for noen år siden, og lovet hverandre at dit skulle vi tilbake. Den gangen var det ingen direkte flyruter dit fra Norge, men det gikk an å fly til Wien og ta hydrofoilbåten på Donau som bruker en time til Bratislava.

Bratislava er mindre og annerledes enn Praha, som jeg nå har besøkt ikke mindre enn fire ganger de siste par årene. Men har noe av det samme preget, med en trivelig gamleby og en dominerende elv som renner gjennom byen. Selvsagt har jeg tatt TripAdvisor til hjelp, og bestilt rom på dette hotellet:

http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g274924-d276296-Reviews-Marrol_s_Boutique_Hotel_Bratislava-Bratislava_Bratislava_Region.html

Vi har allerede bestemt oss for å se to operaforestillinger – Janufa, som er en tsjekkisk/slovakisk opera og ikke så kjent internasjonalt, og Macbeth, som jeg aldri har hør i levende live heller.

Har funnet ut at den botaniske hagen i Bratislava er verd et besøk.

Men vi skal være der en hel uke. Forslag, anyone?