Juletur til Praha – dag 3

I dag lagde jeg frokosten selv. Rusla til bakeren i purkotten etter croissanter og brød. Noe må vi jo bruke det fine kjøkkenet til. Oppdaget at det mangler visp og bakebolle, men det gikk greit med gaffel så lenge man ikke skal lage noe mer vidløftig enn eggerøre. Stekepanna funka ikke på induksjonstopp – det var verre. Den store panna funka da, så det ble eggerøre.

frokostbord i leiligheten

Deretter tok vi det litt med ro, spilte spill, sydde dåpslue og så ut på det fine været…

Vi fant etter hvert ut at det går ikke an å bli sittende inne, så vi tok taubanen opp på Petrinåsen, og rusla ned igjen. Det var en fin tur. Strålende sol, strålende utsikt, nydelige høstfarger og fortsatt roseblomstring i hagen på toppen.

Lunsjen ble inntatt på Pod Vezi, nydelig som alltid – og Kjersti raida godtebutikken på vei hjem

Vi rakk en siesta før kveldens operaforestilling – Jakobin – av Dvorak. En opera jeg aldri har hørt om, langt mindre i det hele tatt hørt. Noe som er synd og skam, den var fantastisk! Melodisk og iørefallende, gode solister og masse flotte korinnslag. Må være språket som gjør den utilgjengelig utenfor Tsjekkia – men det burde da være mulig å hoste opp en oversettelse?

Absolutt en strålende avslutning på en veldig fin dag. I dag har vi så langt null program – men vi finner vel på noe. Jentene vil på kommunistmuseum. Vi hørte jo en del om kommunisttiden – ikke minst hvor stusslig maten var – av guiden på Food Tour. Hun fortalte også at Praha – en by med 1,6 millioner innbyggere – i fjor hadde 31 millioner besøkende turister. Det er ikke få. Antagelig noe pga dette, har restaurantbransjen kommet seg betraktelig. Nå er det god mat å få de aller fleste steder, ikke nødvendig med intensiv googling for å finne noe spiselig, åpningstidene er utvidet – tidligere var du ille ute hvis du var sulten etter operabesøk, nå går det fint.

Nå får jeg rusle til bakeren igjen. De har kjempegode croissanter.

Rosestikking–huskelapp til meg selv

Som jeg har skrevet om, var jeg på besøk hos Dag for litt siden. Fikk et lynkurs i rosestikking. Så på vei hjem kjøpte jeg stiklingsjord og root-trainers. Nå har jeg stukket i den ene bakken: moyesii (av den skikkelig røde), Great Western, Dronningen af Danmark og Frühlingsduft. Vi får se om noen av dem setter røtter – og ikke minst: om de klarer vinteren. De får stå på kjølerommet.

Hvorfor grave opp nye bed når man kan grave opp gamle?

image

Jeg begynner å dra på åra og kommer i farten IKKE på navnet på den stauden jeg graver opp her. Lav, brokete blad, lilla blomster. Danner et svært tett teppe som kveler det meste av ugras. Sånn sett veldig praktisk. Den har ganske grunne røtter også, så den kan fint vokse rundt roser for eksempel. Og den er ikke veldig vanskelig å spa opp. Her har jeg et felt på et par kvadratmeter hvor det ikke vokser NOE annet – bortsett fra en stakkars billespist martagonlilje som synes så vidt i gravefeltet der. Her skal det bli plass til masse nytt og spennende! Og jorda er jo nå ugrasfri som lite annet er i min hage.  *veldig fornøyd*

 

image

Her har jeg også spadd fram flere kvadratmeter med nye plantemuligheter. Dersom du har sett videoen min fra juni, så krabber jeg inn her for å vise fram den fine klematisen “I am Red Robin” (som for øvrig fortsatt blomstrer!), og vasset gjennom massevis av polemonium og prestekrager (og en del annet ugras…). Det er nå fjernet. Her kan det bli plass til mye fint 🙂

Og så må jeg jo bare te fram noen generelle skrytebilder av rosehagen i dag og. Det er så FINT ute nå! I alle fall om man ikke ser så nøye etter ugras og roser som er brune av regn.

 

image

image

 

image

image

image

image

 

image

image

image

image

image

image

image

image

Endelig kom jeg også på besøk til Dag :-)

Forsøkte en gang for mange Herrens år siden, så lenge siden at jeg enda hadde kranglete unger i baksetet. Etter noen forgjeves runder på Kapp på jakt etter Soplimroa, var stressnivået i baksetet så høyt at til tross for at Dags fag er vanskelige barn, fant jeg det ikke tilrådelig å ta dem med bort 😀
Nå var det bare jeg selv som var litt ugrei formedelst vakt i natt, men jeg sov jo litt utover formiddagen, og jeg tenkte det var best å smi mens jernet er varmt. Og ikke minst mens det er et gløtt av sol.
Denne gangen hadde jeg GPS både på TomTOm og mobilen til hjelp – men ingen av disse hadde hørt om Soplimroa. Fant det imidlertid på telefonkatalogens kart, og da lot det seg løse med bare en liten omvei denne gangen. Og bare pass deg, Dag – nå vet jeg hvor du bor 😀

Soplimroa er en idyllisk plass med nydelig utsikt til den riktige sia, og pilgrimsleden rett forbi. Og Dags hage er et vidunder av sjeldne roser, de fleste av dem på egen rot. Mange av rosene hans finnes ikke i vanlig salg, så jeg begynner å lure på om kanskje jeg burde være litt flinkere til å ta imot besøk i hagen – i min hage finnes tross alt for det meste roser som man kan få kjøpt uten alt for mye besvær.Slik at folk kan se roser for både nybegynnere og viderekomne her i distriktet, mener jeg 🙂 Nina Weibull og Europeana glimrer riktignok med sitt fravær også i min hage, men alle mine roser har jeg bestilt fra vanlige forhandlere.
Jeg fikk også et lite lynkurs i stiklingsformering, så jeg stoppa på plantasjen og kjøpte “root trainers” på veien hjem. Vi får nå se om det blir til noe.
Kaffe og nydelig hjemmebakst fra hagelaget på Dovre fikk jeg også, på den idylliske uteplassen det er bilde av under her – og selv pusen hans likte meg 🙂
Takk for en koselig ettermiddag!

image

image

image

image

image

Dagens duftende

Elendig vær, men inspirert av Dag har jeg gått en liten tur i hagen og luktet på mine mest duftende roser (og andre). Har kjøpt ny gressklipper også, men det ser dårlig ut for å få slått noe mer gras de nærmeste dagene.

image

Chianti

image

Litt usikker på hva dette er for en…

image

Rose de Rescht

image

Falstaff

image

Celestial

image

Great Western

image

Hmmm, lurer på om dette også er Celestial?

image

William Shakespeare

image

duftskjærsmin

 

image

Rhapsody in Blue

image

Apotekerrosen

image

Prairie Dawn

image

hesperis matronalis

Regnvåte roser – disse blomstrer hos meg i dag.

Det er vått i hagen. Og jeg som hadde så store hageplaner for helga! Håper på bedre vær i morgen. Men svært mange roser blomstrer ufortrødent – og takk for det!

image

Dette er Rosa Sancta

image

Suzanne

image

Dette er Red Nelly

image

JP Connell har knupper

 

image

Den røde rosa moyesii. Er jeg for seint ute med å prøve meg med stiklinger av denne?

image

Rose de Rescht har knupper….

image

Finlands vita ros

image

Jeanne d’Arc

image

Dette er Blanc Double de Coubert – tro det eller ei 😉

image

Paula Vapelle

image

Rosa moyesii, rosa type

image

Prairie Dawn

image

Dette er Arilds pimpinille

image

Dette er en nusselig pimpinille jeg har bak huset. Er litt usikker på hvilken det er – men mulig det er Staffa?

image

Rosa dupontii

image

Denne er jeg litt usikker på. Kan det være Stanwell Perpetual?

image

Parkfeuer

image

Queen Mary

image

image

Rosarie de l’Hay

image

Fylt jomfrurose

image

Riitausma

image

Robusta

image

Lirosen

image

Falkland

image

Rosa pendulina

image

Aïcha

image

Louise Bugnet klarer seg fint

Masse snacks på Nordåsvegen

image
Dette har vært en i overkant stressende dag. Det er utrolig travelt på jobben om dagen, men sånn er det jo bare. Forsøkte likevel å bli ferdig i noenlunde gudelig tid, siden jeg hadde lovet å kjøre yngste englebarn til jobbintervju i Brumunddal i dag (hun har ligget til sengs med feber og virus, et par dager, ellers kunne hun vel tatt offentlig transport). Men jeg hadde jo en baktanke også – om å oppsøke Nordåsvegen plantesenter mens englebarnet ble grilla. Og du store allverden så mye flott de har der i år! Jeg gikk jo dit egentlig for å se om de hadde hatt vett til å bestille Morten Korch. Det hadde de ikke, men de hadde et uvanlig stort utvalg av andre roser, så alle roseentusiaster i nærområdet bør sjekke her. Jeg kjøpte riktignok ingen roser (selv om det var et par jeg hadde lyst på…), men fant både Sambucus Nigra “Black lace” og en magnolia sieboldii (sistnevnte til 199 kr, og den var stor og fin). Begge burde egenlig klare seg her, men magnoliaen fikk nok noe virus – og black lace bukket under på grunn av dårlig vinter og ekspansive naboer. Nå prøver jeg igjen 🙂 Og da jeg kom til kassa, nevnte jeg for den blonde (hehe) og svært unge damen som stod der at jeg var lei meg for at jeg ikke fant Morten Korch. Hvoretter hun øyeblikkelig dro opp et notatblokk og sa at den kunne de selvsagt bestille. Sånn service liker vi. De noterte hva jeg ønsket og mitt telefonnummer. Nå er jeg spent 🙂
(PS, nei – jeg verken ble forespeilet eller spurte om noe prisavslag eller andre fordeler for å skrive dette – jeg har lenge hatt et svært godt inntrykk av dette hagesenteret, og i år tror jeg de har overgått seg selv. De har vunnet en pris for gjenoppbyggingen etter brannen også – stå på!)

Skam den som gir seg…

I 2003 plantet jeg det som skulle vise seg å bli en yndlingsrose. Souvenir du dr. Jamain. Den fylte den skyggefulle plassen ved inngangen med lekre, duftende roser med en helt spesiell dyprød farge. Ikke frøs den særlig ned om vinteren heller. Holdt koken til sommeren 2009, da vokste den seg veldig strantete, og jeg klipte den betydelig ned utpå sommeren. Det skulle jeg ikke gjort, den påfølgende vinter ble den verste i manns minne, nesten alle klatrerosene mine døde. Også denne. Snufs… Forsøkte å plante ny, men den påfølgende vinter ble omtrent like fæl, så den kom heller ikke opp igjen. Mistet en diger, lekker lykkefund også.

Men nå har jeg vært ute og planta nye av begge. Flotte, friske planter fra Rosa Røyse. Og jeg har gjort det jeg antagelig burde gjort i utgangspunktet – skiftet ut en god del jord der de skal stå, og erstattet med kugjødselkompost og egenprodusert kompost. Sistnevnte etter tips på hagegal. Når du luker ekstra gjenstridig ugras, legg det i en svart sekk og la det ligge et par år. Dette gjorde jeg for mer enn et par år siden, og har nå et lite lager av svarte sekker med kompostjord. Forhåpentlig kommer det ikke opp altfor mye grusomt ugras fra dem. Det er jo uansett i så fall mitt eget ugras, jeg risikerer neppe å tilføre noe jeg ikke har fra før. Luka litt har jeg og, samt gravd opp noe snadder til HHV. Nå er jeg sliten – gamle kjerringer som har lata seg hele vinteren blir fort støle….