Piggsopp i dag

image

Fant en kurv full med piggsopper, både gulrøde og hvite.

image

Og så lurer jeg på om dette er en melsopp? Den skulle jeg gjerne lært meg. Når skal jeg lære å ta med poser ut i skogen til å legge tvilsomme sopper i? Skulle gjerne tatt denne med hjem for nærmere studier.

Svart trompetsopp

image

Trøsten for en miserabel sommer er en formidabel soppsesong. Jeg fant enda to steder med svart trompetsopp!!!
Nå ligger det en haug i stekeovnen og tørker på 40 grader 🙂
Og nede på badegolvet ligger en kjempehaug av disse her:

spredd utover på håndkle og papir, med golvvarmen på…

Og i kurven er det forstatt kantareller, piggsopp en steinsopp og faktisk for en gangs skyld noen matrisker uten mark.
Jeg vet at svenskene kaller steinsoppen for Karl Johan, men har ikke visst grunnen til dette før jeg leste det et sted på nettet her om dagen. Den er naturligvis oppkalt etter Karl JOhan – eller Bernadotte, den franske generalen. Siden han kom fra Frankrike, var han vant til å plukke sopp. Steinsoppen er ettertraktet i hele Europa, og Karl Johan ble henrykt da han fant disse i slottsparken. De ble servert ved kongens bord – og det kongen serverte, var naturligvis gjevt.
Blant vanlige folk i Skandinavia, var nok sopp mest ansett for kufor, og er det vel stort sett fortsatt. Folk vet ikke hva de går glipp av 🙂

GPS er ikke alltid redningen–eller vellykket sopptur i dag og :-)

Gikk en sopptur alene i dag. Hadde en svært dårlig natt, og våkna med tidenes hodepine. Etter noen timers søvn på morgenkvisten, tenkte jeg at frisk luft og fysisk aktivitet må være tingen. Kjørte til et område i nærheten hvor jeg vet det er mye sopp, med kurv, kniv, mobiltelefon og pågangsmot.

Fant først bakveien til et soppsted vi har fra før – slipper å gå gjennom garden til noen. Bra. Men da jeg kom til et av fjorårets kantarellsteder, ble jeg en smule forbanna. En god del sopp var for gammel – min feil, skulle vært der for en uke siden. Men en god del sopp var også sparket løs og slengt utover. Hør, vennen min: hvis du er ute og trener og ikke liker/er interessert i/skjønner deg på sopp – la den stå? Jeg kan skjønne at du kan komme til å tråkke på en som står midt i stien – men sparke til en hel klynge som står godt til siden for stien og ikke gjør noen fortred? Skal tilgi deg om du er ei ku – men det er ikke dyr i dette området, og kua ville hatt vett til å spise kantarellene. Så en annen gang – ikke gjør det. Jeg kommer ikke og sparker middagen din veggimellom, gjør jeg vel? Og du ville ikke likt det noe særlig om jeg gjorde det.

Men det var da en god del igjen, på litt mer ubesparkelige steder, så jeg planlegger Kulajda til middag i dag. nammenammm.

Deretter gikk jeg inn i et for meg ukjent område. Tassa et godt stykke – og fant ganske mange Steinsopp. Dette er visstnok i europeisk sammenheng den aller mest ettertraktede soppen. Jeg har ikke helt blitt kjent med denne, for den er som regel markspist – noe som fører til at jeg får lite av den i kurven, og den havner som regel i poser med “skogsopp” og brukes til saus på vinterens steker. Men nå har jeg mange. Forslag til hva man kan bruke steinsoppen til sånn helt for seg selv? Jeg lagde risotto med steinsopp her om dagen – det var godt…

Det var også rikelig med piggsopp. Særlig de gulrøde. Dette er en av mine absolutte favoritter. Den er veldig god og det er som regel ganske mye av den her omkring – så sant det ikke er et helt elendig soppår.

Men etter at jeg hadde gått ganske langt, kom jeg over et nytt område med kantareller (det var da jeg ringte mannfolket og forevarslet Kulajda…). Jeg plukket og plukket – og ikke før hadde jeg avsluttet telefonsamtalen, så så jeg at det faktisk også stod en klynge med godt utviklede traktkantareller i kanten av stien. De måtte i kurven selvsagt – og DER! litt oppi bakken under lyngen fant jeg nok et sted med Svart trompetsopp! Hurra!

Men om jeg finner igjen dette stedet en annen gang, er en annen sak. Da jeg skulle hjem, forsøkte jeg først en egenoppfunnet snarvei – og havna til knes i gjørme. Deretter tok jeg fram mobilen og Google Maps.

Det burde jeg ikke gjort. Satelitten klarte nok ikke å peile meg helt riktig, og sendte meg i feil retning. Og dumme meg stolte mer på teknikken enn på egen intuisjon og stedsans. Det ble noen kilometer i feil retning…. men trim er sunt sies det. Får få med mannfolket og gå tilbake til stedet ganske snart. Jeg merker at selv om jeg er rimelig flink til å lese kart, så har jeg en typisk kvinnelig stedsans – jeg kjenner igjen smådetaljer, sopp, planter og bær som jeg vet jeg har gått forbi før. I tillegg til at jeg faktisk kjente på meg at retningen var feil – selv om GPS’en sa noe annet Smilefjes

 

Her er stedet – men jeg sier ikke hvor det befinner seg Smilefjes som blunker

traktkantarellstedet

Dagens sopp

image

Korallsopp av noe slag? Pen, men ikke spiselig.

image
Spis ikke sånne. Brun fluesopp. Spis ikke fluesopp med mindre du er såpass avansert at du vet hva rødmende fluesopp og/eller ringløse fluesopper er…

image
Steinsopp. Lekker, men dessverre markspist.

image
Sleipsopp. God matsopp, men den fikk stå denne gangen.

image
Granklubbesopp? Snål sak. Jeg vet ikke noe om denne?

image
Spiss giftslørsopp. Ikke spis den. Hvordan er det mulig å forveksle denne med kantareller? Det er masse av den i år.

image
Butt giftslørsopp. Ikke spis denne heller.

Storfangst av sopp i dag

Mannfolket og jeg gikk en sopptur i formiddag. Og vi fant MASSE sopp 🙂 Hovedsaklig kantareller, så vinterens Kulajda er sikret. Men i år igjen fant vi noen av disse:

image

Svart trompetsopp. Sjelden og veldig god. Dette blir vinterens mest eksklusive suppe…

image

Også noen piggsopper. Disse er sikre. Alle lyse sopper med pigger under hatten er spiselige og gode 🙂

image

Og en stor, fin Steinsopp. Denne er vel ikke regnet blant de idiotsikre, men den er lett å lære. Lyst nettingmønster på stilken (ikke så svært tydelig på dette eksemplaret), lyst rørlag under hatten, og den karakteristiske rødlilla fargen under hatteskinnet som kommer fram når du deler soppen. Og det bør du, for den er ofte markspist. Har vel ingen livsfarlige dobbeltgjengere her i landet. Kan forveksles med gallerørsopp, men den er vel mer vond enn farlig.

En liten tur i Moskogen

image

Nå er det tid for sopp igjen. Mannfolket og jeg gikk en liten tur i Moskogen og plukket litt sopp. Ikke veldig store mengder, men nok til at jeg fikk et par poser i fryseren. En pose kantareller til vinterens Kulajda, og en pose assortert sopp til en eller annen saus 🙂

Hvis du ikke plukker sopp, bør du begynne. Men begynn ikke på egen hånd, få med deg noen som har erfaring. Du kan selvsagt oppsøke soppkontrollen etter å ha plukka rått og røti, men jeg har snakket med noen folk som har stått igjen med EN spiselig sopp etter en lang sopptur – så det finnes bedre metoder. Det er masse god sopp i år også, men selvsagt også mye giftig og uspiselig sopp. Man må vite hva som er hva.

Morten Korch

image
Hadde en perfekt, ny rose i dag da jeg kom hjem. Jeg dedikerer denne til min nabo som ble stedt til hvile i dag – og på grunn av dette ble min arbeidsdag kortere enn vanlig. Hun ville fylt 90 i år, så hun fikk et langt liv. En klok og interessant dame, som slett ikke hadde noe lett liv. Hun var også svært glad i hagen sin.
Fred med hennes minne.

Jakten på syndebukker…

Etterpåklokskap er visstnok en temmelig eksakt vitenskap. Jeg må tilstå at jeg blir litt hissig når jeg leser diverse utspill fra media og pr-kåte politikere om hvordan den forferdelige situasjonen 22.07 BURDE vært håndtert. Det er vel ingen som helst tvil om at alle som jobbet i politiet, helsevesenet eller andre involverte etater trådte til, reiste hjem fra ferie, ble på jobb selv om vakten var over – eller reiste til arbeidsplassen uten formell innkalling -  og gjorde absolutt alt som stod i deres makt for å redde liv og finne ut av en nokså kaotisk situasjon. Det samme gjorde en lang rekke frivillige og tilfeldig forbipasserende. Det er ikke det aller minste rart at de som  overlevde massakren på Utøya – og de som er pårørende til de som ikke gjorde det stiller spørsmål om hvorvidt noe kunne vært gjort annerledes og bedre – kanskje akkurat min unge kunne overlevd hvis politiet hadde vært der ti minutter før? Det skal oppnevnes en kommisjon for å gå gjennom beredskapen og hva vi eventuelt kan lære av dette. Det er veldig bra – for det er helt sikkert noe. Vi får håpe dette ikke drukner i mediastøy og posisjoneringsforsøk. Jeg håper det blir oppnevnt en troverdig kommisjon, og at det resultatet de kommer til blir respektert og brukt til å lære av. Men vi må alle huske at dette var en helt ekstrem situasjon – som ingen hadde forutsett, eller en gang forestilt seg i sine villeste fantasier. Og vi får håpe at det blir feil å regne med at sånt blir dagligdags heretter også.

For de utspillene vi har sett i media så langt – av PR-kåte folk som ønsker å posisjonere seg selv og stille andre til veggs gjør meg bare trist.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/oslobomben/artikkel.php?artid=10097712

http://www.dagsavisen.no/innenriks/article519047.ece

 

Og det finnes mange andre.

Altfor mange. Hva er det som gjør at noen føler seg kallet til å stille opp som bedrevitere i denne situasjonen, hvor det fortsatt ligger ofre på sykehus og vi ikke en gang har gravlagt alle de døde?