Dagens middag – pasta med kjøttsaus

image

 

Sånn nesten fra bunnen. Kvernet kjøttet selv. Stekes i panna med løk, sopp, hvitløk og chili. Hjemmelagd tomatsaus – tilsett ekstra krydder.

image

 

Men jeg jobber fortsatt med å spise opp pastaen fra Barillo. Eventuelle homofile lesere av bloggen får ha meg unnskyldt, jeg kaster ikke mat. Og det vil være synd å gjøre en hel arbeidsstokk arbeidsløse fordi de har ETT suppehue av en talsperson?

image

 

Reven parmesan.

Det burde vært en frisk salat ved siden av, men jeg er ikke veldig opplagt i dag. Sov elendig i natt.

 

Og da – folkens – var en måneds matblogging til ende. Jeg har hatt god nytte av det selv, det har gjort at jeg har tenkt meg mer om fra dag til dag, lite mat er blitt kastet her i heimen denne  måneden. Og det bør være et mål i seg selv. Jeg tror menyen har vært rimelig sunn og variert.

[poll id=”6″]

Dagens middag – kjapp kyllingwok

image

 

Denne middagen hadde jeg nok ikke blogga om jeg ikke hadde lovet med selv og mine utallige fans (hohoho), å blogge ALLE middagene denne måneden. Dette er rester av Hestons kylling . Sånt er veldig kjekt å ha i fryseren. Jeg var også spent på om wokpanna funka på induksjon – det stod bare noe kryptisk om at den kunne funke dårlig på noen induksjonstopper. Funka så det suste, nesten enda bedre enn ute på gassen. Og nå er det for mørkt og kaldt til å stå ute og lage middag. Pizza er en ting, men woken må man jo passe.

image

 

Veldig dårlig med ferske grønnsaker i nærbutikken min i dag (i alle fall som passa til wok) – så jeg gikk for en pose frosne wokgrønnsaker. Classic liker jeg best.

image

 

Tilsett woknudler

image

 

Og litt sweet chili saus, litt soyasaus og litt østerssaus. Og noen cashewnøtter. Lettvint middag på under ti minutter.

 

Nå er det snart slutt. Jeg kommer ikke til å fortsette å blogge alle middagene mine, nei….

Noen forslag til månedens siste middag i morgen? Da har jeg faktisk god tid til å lage mat også.

Dagens middag – fish’n chips

Når det gjelder mat, er britene bedre enn sitt rykte. Nå føler jeg nesten for å gjenta min gamle EU-vits fra hine haarde EU-avstemningsdage:

“Den entusiastiske EU-tilhengeren: Men tenk, så bra det blir! Når alle kokker er franske, alle ingeniører er tyskere, alle politifolk er britiske, alle byråkrater er sveitsere og alle elskere er italienere!!
Den mer molefonkne motstanderen: Jo da. Men det er jo ikke sikkert det blir sånn – tenk om det heller blir sånn at alle politifolk er tyskere, alle ingeniører er franske, alle kokker er britiske, alle byråkrater er italienere og alle elskere er sveitsere?”

Fordommer på sitt beste 🙂
Fish and chips er godt. Roast beef and yorkshire pudding er godt. Shepherd’s pie er godt. Jamie Oliver, Nigella og Gordon Ramsay er britiske. Du skal ikke gå langt etter nydelig mat i London.

Men i sin klassiske utgave, kan man ikke kalle dette sunn mat, så hadde jeg ikke “juksa litt”, hadde jeg nok ikke turt å blogge om det.

 

image

 

Torskeloin i biter, vendes i mel og dyppes deretter i en røre av mørkt øl, mel og gjær. Stekes i airfryer. Legg et bakepapir under, ellers setter de seg fast i rista.

 

image

 

Grønnsaker er nesten det som blir best i airfryer…

image

 

Men pommes frites er heller ikke dumt. Disse er fra Toten, så jeg tør ikke påstå at jeg har lagd alt fra bunnen her. Men majonesen/remuladen er hjemmelaget. Nam.

image

Dagens middag – løksuppe

image

Mine stakkars døtre har traumatiske barndomsminner om løksuppe. Tror ikke jeg har laget det siden, det var en dårlig middag for hele familien. Som min mormor pleide å si : “Konversasjonen ved bordet skal være lett og behagelig, slik at det fremmer appetitten”. Det gjorde den definitivt ikke over løksuppen. Men det er jo så godt! Enkelt og billig også, sikkert oppfunnet av en fransk husmor som ikke hadde noe annet enn løk og noen tørre brød- og osteskorper å servere familien. Hakk løk og hvitløk fint. Jeg brukte to løk og to hvitløksbåter. Brunes til fin farge, hell over 1 l vann eller kraft. 1 laurbærblad, litt frisk timian. Putrer en stund.

image

image

Brød ristes på tørr panne og strø over nyrevet ost (Jarlsberg og parmesan her). Jeg gratinerte i gryta – kan også gjøres i individuelle suppeskåler.

image

Dagens middag – dampet laks med potetmos og tzatziki

image

 

Laks i form med fiskekrydder og dill. Dampes på 180 grader. Økologisk laks fra Rema 1000, så jeg har god samvittighet for ikke å ha satt til livs altfor mye miljøgift.

image

 

Smeltet smør til hollandaisen

image

 

Litt sellerirot til potetmosen

image

image

 

Poteter i biter, litt smør, fløte og muskat. Salt og pepper etter smak. Bamixes

image

 

Hollandaise. Flekkene er grov sennep. Jeg lager hollandaise på denne måten: Smelt smør. (100 g smør pr egg, sånn bortimot…). Knekk et egg i bamixkoppen, tilsett en ts sennep, og 1-2 spiseskjeer sitronsaft eller hvitvinseddik. Mikse. Tilsett smøret litt etter litt under iherdig miksing. Helles tilbake i kasserollen og settes på SVAK varme. Den skiller seg hvis eggene blir for varme.

image

 

Det ble ganske godt, men litt fargeløst? En tradisjonell agurksalat eller en frisk salat med flere typer grønnsaker hadde satt mer farge på saken. Trimbach riesling til. Det var ikke dumt.

Dagens middag – blir oppvarmet fårikål, så denne bloggposten handler om noe annet.

image

 

I dag har nemlig Solveig og jeg vært på vår halvårlige (eller sånn bortimot) utflukt til antikvitetsmarkedet i Vikingskipet. Dette har vi gjort i mange år nå. I begynnelsen var vi tre, men noen flytter på seg. Her er det mye rart å se, og vi har kommet hjem med mangt et kupp, såre bein og tom lommebok. I begynnelsen solgte de også noen fantastiske rekebaguetter der – som vi nå har savna i flere år og spist stusslig ost og skinke – men i år hadde de ciabatta med reker og egg. Ferske og fine! Nammenam! Får ikke hjelpe om de er dyre – og Solveig spanderte – siden jeg kjørte, sa hun. Men jeg hadde jo kjørt uansett… I år gjorde jeg enda flere kupp enn vanlig.

image

 

Hellstrøms bok – 80 kr må da være et kupp.

 

image

 

Disse emaljerte grytene fra syttitallet er nå på full fart inn i antikkmarkedet. Jeg kjøpte en nydelig en i fjor, som jeg mener å huske at jeg betalte 250 kroner for – med nydelig soppdekor. Den har jeg servert mye soppsuppe i. I år var det vanskelig å finne noen til mindre enn 300 kr, selv om de var små og med skår i emaljen. Jeg kjøpte denne, som er temmelig stor. Tenker den er fin til gryteretter. Og disse gamle kjelene er jo helt fine på induksjon. Den er ikke knallrød, den er mer vinrød  – og står helt i stil med de malte flatene på kjøkkenet mitt.

Ellers kjøpte jeg 20 farrisglass til 2 kr stykket – restlager fra Braathen flyselskap. Fant en bod som nok hadde kjøpt opp restlageret av glass og porselen fra første klasse. En liten diskret vinge gjør ingenting 🙂 Kjøpte også noe sølvtøy – det er svindyrt selv når det er brukt. Og oppdaget til min skrekk da jeg kom hjem at fyren hadde sendt med meg feil kniv. Mannfolket har dratt for å klage/bytte. Antar det ikke er noen vits for selgeren å selge feil mønster? Han hadde nok ikke sortert godt nok.

Og et kakefat til mitt håndmalte Egersund- mokkaservise. Som jeg kjøpte samme sted for noen år siden – kakefatet var det eneste som manglet 🙂

 

Dagens middag – pizza igjen

image

 

Denne gangen den klassiske fredagsvarianten. Pepperoni, ananas, oliven, soltørket tomat og hjemmelaget tomatsaus.

image

image

 

Og det er fortsatt vær til å steke den på pizzasteinen på grillen 🙂 Der blir den sprø og god. Regner med å ta inn pizzasteinen og legge den i ovnen når det begynner å snø-.

Dagens middag – hot stuff…

image

 

Indiske krydder varmes i panna til det begynner å lukte godt. Karri, koriander, kanel, gurkemeie, og tandoorimix (det siste er sikkert juks…) Tilsett smør, og rør evt inn litt karripasta, og fres hvitløk (3 fedd i dag) og fersk chili. Tilsett kjøtt – rester fra helgas kylling. Blir fire middager av den til oss to…

image

 

løk…

image

 

paprika

image

 

sukkererter…

image

image

 

En boks økologisk kokosmelk. Matyoghurt funker også. Kok opp. Smak. Er den for tam, tilsett mer chili og karri. Står det stikkflammer ut gjennom øra på deg, forsøk med litt honning eller fløte. Rett før servering tilsetter jeg et eple eller annen frukt i biter. Jeg liker det bedre enn chutney ved siden av. Er det for tynt, tilsett litt maisenna. Heller det enn å la det stå og koke. Grønnsakene skal være sprø.

image

 

Kokt ris til. Nam. Naanbrødet er ferdigkjøpt, men det er egentlig ingen sak å lage dem selv.

image