Teknologisk frustrert…

Det er utrolig hvor avhengig man blir av dingser og duppeditter. Det er ikke lenge siden jeg kjøpte meg ny mobil. Var storlig fornøyd med min SE C905 – den tok flotte bilder og akseptabel video. I tillegg til at den er helt grei å snakke i. Men nå har jeg mista den 🙁
Siste dagen i København beregna vi god tid til å sykle til kaia, men ikke god nok viste det seg. Store Kongensgade var enveiskjørt – det gikk ikke an å sykle samme veien som vi kom inn til byen. Og da var vi ille ute. Og skiltingen var mildt sagt dårlig. Jeg savna TomTOm. Vi syklet rundt som gale, og endte med å trille inn på kaia med ti minutters klaring til båten gikk, svette og andpustne. Da jeg kom inn på båten oppdaget jeg at mobilen var vekk. Tenkte at jeg hadde mista den i blomsterrabatten på kaia, hvor jeg hadde slengt fra meg sykkelen for å løpe fram og brøle til kaimannskapet at de ikke måtte la båten seile uten oss. Da kan den ha ramla ut av veska eller sykkelkurven. På båten var de hjelpsomme og sendte ut letemannskaper to ganger, uten at mobilen ble funnet. Så enten har en uærlig person funnet den først og stappa den i lomma, eller så har jeg på noe sett eller vis klart å miste den mellom kaia og hotellet (som jeg forlot mens jeg snakket i mobilen på vei ut døra…) – da er den nok overkjørt av en dansk trailer.

Så nå får ingen tak i meg. Det er jo på en måte litt deilig, men jeg savner den gitt – og har bestilt denne:

Dagens rose

Bildet har jeg lånt på Flickr, men denne er svært lik den som står på mitt skrivebord. Denne rosen ble jeg oppmerksom på etter at Cristina gjorde det så skarpt med den i Freiaparken. Den er ganske spesiell med de røde sjatteringene på knuppen og på utsiden av de utsprungne rosene. Denne er en nydelig og robust damascenerrose, skulle man klage på noe måtte det være at den ikke dufter så mye.
Jeg har forresten presentert bloggen min på Bloggurat.
Jeg har plassert min blogg i Moelvnorske bloggkart!

Åååhh, orkidé

De to første er frøplanter som begge kommer fra Inger Karin. Dactylorhiza – maculata og majalis, tror jeg?  Den siste er en cypripedium som jeg har fått av Ståle på forumstreffet i Asker – Ulla Silkens.  Første gang  jeg har hatt en blomstrende cyp, så jeg ser på den med åpen munn…. Marihand har blomstret før her, IK har veldig fine og livskraftige frøplanter 🙂 Jeg har en cypripedium til, som jeg har kjøpt for mange år siden, men som fortsatt lar vente på seg når det gjelder blomstring. Men den venter ikke for lenge etc….

Lang og innholdsrik dag…

… som startet tidlig. Hjemme hos oss starter alle dager med morgenandagten fra Københavns Domkirke, og i dag var intet unntak, sånn rent bortsett fra at i dag hørtes den ikke over nettradio, vi stod opp i purkotten, fikk med oss en trendy kaffe i krus som vi inntok på Vor Frue plass mens vi ventet på at klokkene skulle begynne å ringe. Denne andakten overføres direkte i radio, noe den har blitt siden tidlig på tjuetallet. Dette er verdens lengste serie av direkte radiosendinger, noe som er behørig bemerket i Guinness rekordbok. Men intet menneskelig varer evig, nå er P2 på Danmarks Radio besluttet nedlagt og slått sammen med P1, og siden det programmet som går på P1 har dobbelt så mange lyttere, frykter morgenandagtens ihuga tilhengere for at det blir slutt på morgenandagten. (Den har ca 35 000 registrerte lyttere. Folk som hører på nettradioen teller angagelig ikke med?) For mannfolkets (og mitt..) vedkommende,  blir det neppe så stor forskjell, for det skal vel mye til at de slutter å legge den ut på nettradioen (håper jeg), men det blir vel ikke helt det samme. Ihuga tilhengere har laget støttegruppe på facebook, men den trenger utvilsomt flere medlemmer… Mulig at morgenandagtens tilhengerskare ikke er de ivrigste facebookbrukerne, skjønt de tilstedeværende under andagten (ca 20) så ut til å være stort sett folk som jobber i sentrum. Sikkert en utmerket begynnelse på dagen før en stressa dag på jobb.

Og for de som har kommet i skade for å høre norske morgenandakter i radio og lurer på hva som går av meg- dette er noget ganske andet. Der hvor man i Norge hører noe vås fra en eller annen prest, og noen dårlige kvasipoplåter i et krampaktig forsøk på å være moderne, er den danske andakten den samme som den har vært siden begynnelsen. Musikk, tekstlesninger, sang av 8 utmerkede (profesjonelle) korsangere, en kort bønn og 2 menighetssalmer. That’s it. Ingen forsøk på åndfullheter fra presten så tidlig på morran.

Hvis du vil ha en stunds sjelefred før du starter en stressa dag, kan du høre den her. Klikk link ute til høyre for “seneste morgenadagt” – ikke sikker på om denne linken funker hver dag. Andagten ligger på nett til den neste starter og sendes dirkete i radio.

Danmarkjuni2010 011 Danmarkjuni2010 012

Her kan du se mannfolket på en benk utenfor kirken før det begynte. Bak ham ser du Moses på en sokkel. På det andre bildet, kan du se en tilsvarende, tom sokkel på andre siden av søylegangen. En eller annen frekking stjal statuen som stod her for noen år siden. Hvem er det som stjeler svære statuer midt i en by? Og hvordan i aller huleste er det mulig? Jaja, Den lille Havfrue blir jo stjålet og halshugd med jevne mellomrom, så muligens er det en særdansk hobby?

Danmarkjuni2010 015 Sånn ser det ut inne i kirken. De som liker kongebryllup husker  kansje at Mary og Frederik giftet seg her for noen år siden? Danske tronfølgere gifter seg her, men begraves i Roskilde når den tid kommer…

Jeg tok med meg menighetsbladet også. Her var det noen fine kakeoppskrifter av  en dansk, kakeinteressert prest som blogger her. Trinitatismuffins og Himmelfartsfødder av marengs hadde jeg sans for…

Deretter var det hjem til frokost – eller morgenmad – frokost er noe ganske annet her i landet. Frokosten på hotellet var ok, og tenåringene var ikke aller verst vanskelige å få ut av dynene. Vi avtalte en formiddag hver for oss, og mannfolket og jeg inspiserte Hellgaandskirken på Strøget hvor Cantarelle skal synge Aftengudstjeneste til høsten. Det blir spennende. Kirken er stor og flott, og mer sentralt kan det ikke bli. Vi rakk også en tur i Dan Fogs antikvariat, og spiste vår frokost hos Peder Oxe på Graabrødretorv. Der reklamerte de med et glass Lanson Champagne til start, og vi slo naturligvis til . Da vi bestilte dette, sa servitrisen: Jamen, det skal man da have, det er jo onsdag! Der hadde hun sannelig et poeng. Jeg fortsatte med sild, hønsesalat og jordbærterte, mannfolket spiste sild, rødspætte og noe speket fårekjøtt. Nammenam. Danskene kan dette med mat, vi har ikke akkurat slanket oss under oppholdet, nei….

Ungdommene hadde ikke klart å få i seg noe mat, så det ble medbragte bagetter i pose på dem, på vei ut til Zoo. Det var en vellykket utflukt, Vi koste oss, og dyrene så ut til å gjøre det samme, med unntak av brunbjørnen som viste typisk, stereotyp zoo-adferd. Han bør nok få større plass. De holder på å bygge nytt hus til isbjørnene (som så ut til å¨leke og kose seg…), og da håper jeg bamsefar får overta territoriet…

Vi ble veldig slitne i beina av all travingen, og måtte ha en strekk på hotellet før aftenen igjen ble tilbragt i Tivoli. Tivoli er et magisk sted etter mørkets frambrudd, med musikk, blomster og lys overalt. En flott sankthansaften, som ble avsluttet med Tivolis spektakulære lysshow.

Lurblæserne som var annonsert var det ingen av oss som fant, men det får nå ikke hjelpe. Vi får nøye oss med de som står på sokkel på Rådhuspladsen.

Danmarkstur

Årets foreløpig eneste planlagte ferieuke tilbringes stort sett i Danmark, nærmere bestemt i Dronningens by. Været bedret seg heldigvis markant til mandag, med den vinden som var i helga, hadde det nok blitt en tvilsom fornøyelse å krysse Skagerrak.

Først med toget til Oslo S – og her er  turtelduene på toget…

 DSC00284 DSC00285

Tiil tross for Kjerstis uttalte betenkeligheter kom både vi og syklene trygt til kaia og ombord på båten. Det var perfekt vær for å være på bøljan blå…

DSC00286

Og buffeten falt i smak…

Danmarkjuni2010 010

Det er faktisk slett ikke verst mat på DFDS. Og passasjerene er gjennomgående siviliserte, i forhold til hva man hører om ( og opplever, ser jeg må reparere bildelenkene på denne…) på andre “Danskebåter”. Sengene på lugaren får jeg vondt i ryggen av (og det er likedan på Commodore class – ikke verd pengene…), men det går da greit. Som syklister kom vi først av båten Dancing, og sykkelturen inn til sentrum gikk greit, selv om vi treige turister fikk et par irriterte bemerkninger fra danske råsyklere… Det er en annen sykkelkultur her i landet, gitt. Både bestemor med grå permanent og menn i dress sykla forbi oss så det suste. Men de visste jo hvor de skulle, vi måtte klø oss litt i huggu og se på kartet et par ganger. Men vi fant hotellet – Best Western Mercur – som vi så langt er meget fornøyd med. Et steinkast fra Tivoli, rimelig pris, og omtale på nettet sier at morgenmaden er god. Badet er rent, senga ok, gratis internett. Eneste innvendingen måtte være at det ikke er kjøleskap på rommet. Jeg kjøpte en flaske champagne på båten. Men man kan få isbiter, og til alt hell kjøpte jeg en flaske champagne som hadde medfødt blikkboks – som kan fylles med vann og is – voilá – champagnekjøler… hehe.

Mens vi ventet på at rommet skulle bli klart, gikk vi en tur i Tivoli.  Som også er en nydelig have. Rosene er bare så vidt på vei, Ingrid Bergman lå foran de andre:

 

Carstensens gamle have er også et yndet sted for pensjonister….

 

 

Danmarkjuni2010 003

som denne rullatoren låst fast til Færgekroens menyskilt vitner om Laughing

Vi inntok derimot vår danske frokost på Påfuglen, etter at ungdommene hadde fått vrengt magene i diverse kørende forlystelser. Dagens platte var sild med kapers, stegt rødspætte og flæskesteg med rødkål. Namnam. Kjersti syntes nok ikke at Eskild skulle studere snapsekartet, men det må da være lov å orientere seg litt. Veldig greie og skikkelige ungdommer å ha med på tur  Big Grin

DSC00287

Tapte trær

Når jeg leser om hvor mye som har daua for folk i nordligere landsdeler burde jeg IKKE beklage meg, men jeg er lei meg fordi ferskentreet mitt ser ut til å ha bukket under i vinter, Kalopanax septemlobus har også daua – og cercis canadensis. Sistnevnte lurer jeg på om jeg har noen overlevende frøplanter av i barnehagen. Der eer det lite som har strøket med heldigvis. Problemet er at de fleste trespirene der ser ut til å ha mistet merkelappene sine.

Valnøttreet, som jeg var så fortvilt for i fjor ser imidlertid ut til å ha klart både mishandlingen, flyttingen og den forferdelige vinteren. Tempeltreet likedan – det står i barnehagen ennå.

I går begynte jeg på den triste jobben med å skjære ned rosehekken. Det er definitivt ikke håp for en del av de rosene. Tuscany Superb later til å komme seg  bra, selv om den så tvilsom ut i starten. Den later også til å være en av dem som sender opp edle skudd rundt omkring, så det ligger an til å bli et kratt av denne.  2  av 3 Aïcha har strøket med, og jeg lurer på  om jeg skal gjøre kort prosess med den tredje også. Det står igjen kun 2 greiner, de er gamle, tykke og forvridde – og den har massevis med villskudd. Alle 3 Chianti har krepert. Spørs om jeg får kjøpe noen nye Aïcha og så grave opp noen skudd av Tuscany og sette nedenfor. Hekken har vært fin med sin kombinasjon av de lysegule og de mørkelilla rosene… Men Chianti har aldri vært noe særlig her, masse svartflekk har den fått også, så den er nok for sart for denne utsatte plassen på ganske skrinn jord.

Offisiell klage på ferieværet

Dette går da ikke an. Nå har jeg ferie en skarve uke. Har vært ute og jobba masse i hagen i dag, men det var så kaldt at jeg måtte ha på meg den hagegale fleecejakka. Jeg hadde jo bestilt sol og behagelig temperatur? Ugraset later til å trives aldeles uovertruffent uansett vær. Trodde jeg hadde kommet rundt i forrige uke, men sannelig er det vokst opp meterhøye ugras både her og der. Fjerna masse brennenesle… usj….

og nå regner det 🙁

Planen var å ha varme sommerkvelder og kunne sitte ute og nyte duften av disse:

Utfordringer tas selvsagt på strak arm…

Jeg har fått denne fra Anita. Jeg er selvsagt smigret over at hun tror at jeg lever et kult liv, hehe…
Min dag

Morgenens nedtur:
siden dette var siste arbeidsdag før jeg skal ha en ukes ferie, syns jeg det ikke var noen særlig nedtur å stå opp i dag. Selv om jeg heller ikke er av de mest morgenfriske sånn til vanlig. I motsetning til Anita er jeg morgengretten så det holder også. Mannfolket har løst dette problemet med at han står først opp, serverer meg en kopp kaffe, og ber meg holde meg i ro i senga til det går over….
Utenfor mitt vindu:
sitter det hver morgen to bråkete skjærer og terger livet av stakkars Tuselatten
På mitt fjernsyn:
Fjernsyn?? Tror det er flere uker siden jeg så på det. Men skal vurdere å se på det store bryllupet på lørdag. Det blir jo så søtt og rørende…
Jeg vil gjerne høre:
Vakker musikk, gode nyheter 🙂
Jeg har på meg:
T-skjorte, knebukser eccosandaler, tante Tussiks gullarmbånd, det koptiske korset fra Egypt, undertøy… (skal spare dere for beskrivelsen av sistnevnte)
I dag skal jeg:
slappe av resten av dagen og nyte første feriedag
Men jeg vil heller:
huh? måtte være om jeg kunne se fram til fire ukers ferie på et eksotisk sted i stedet for bare en uke i denne omgangen. Men man er da ikke kravstor…
I min vinduskarm:
Har min mors fantastiske epiphyllum akkurat blomstret av. En av de få inneplantene jeg klarer å holde liv i. Har satt noen stiklinger som jeg gleder meg til blir større. Den digre jeg har er nok på min alder…
I helgen skal jeg:
slappe av og feire min datter nr 2, som ikke bare har bursdag, har fått A på sin bachelor og anbefaling om å sende et sammendrag til publisering, men i dag også har fått jobb i sommer og leilighet i Oslo fra høsten. Det må bli en familiemiddag 🙂
Morgenens lykke:
Se over? Ellers alt som blomstrer i hagen for tida – det er jo noe nytt hver dag nå.
Dette bildet har dere aldri sett før:

n730445602_5000
har bladd i fotoalbumene etter noen morsomme bilder, men det er jo som regel jeg som er bak kamera. Dette er et fint bilde av tre av mine fire vakre døtre – må være lov for en skikkelig myrsnipe?

Sender den videre til Gundad og Rita – hvis de har lyst til å fortelle?