Lang og innholdsrik dag…

… som startet tidlig. Hjemme hos oss starter alle dager med morgenandagten fra Københavns Domkirke, og i dag var intet unntak, sånn rent bortsett fra at i dag hørtes den ikke over nettradio, vi stod opp i purkotten, fikk med oss en trendy kaffe i krus som vi inntok på Vor Frue plass mens vi ventet på at klokkene skulle begynne å ringe. Denne andakten overføres direkte i radio, noe den har blitt siden tidlig på tjuetallet. Dette er verdens lengste serie av direkte radiosendinger, noe som er behørig bemerket i Guinness rekordbok. Men intet menneskelig varer evig, nå er P2 på Danmarks Radio besluttet nedlagt og slått sammen med P1, og siden det programmet som går på P1 har dobbelt så mange lyttere, frykter morgenandagtens ihuga tilhengere for at det blir slutt på morgenandagten. (Den har ca 35 000 registrerte lyttere. Folk som hører på nettradioen teller angagelig ikke med?) For mannfolkets (og mitt..) vedkommende,  blir det neppe så stor forskjell, for det skal vel mye til at de slutter å legge den ut på nettradioen (håper jeg), men det blir vel ikke helt det samme. Ihuga tilhengere har laget støttegruppe på facebook, men den trenger utvilsomt flere medlemmer… Mulig at morgenandagtens tilhengerskare ikke er de ivrigste facebookbrukerne, skjønt de tilstedeværende under andagten (ca 20) så ut til å være stort sett folk som jobber i sentrum. Sikkert en utmerket begynnelse på dagen før en stressa dag på jobb.

Og for de som har kommet i skade for å høre norske morgenandakter i radio og lurer på hva som går av meg- dette er noget ganske andet. Der hvor man i Norge hører noe vås fra en eller annen prest, og noen dårlige kvasipoplåter i et krampaktig forsøk på å være moderne, er den danske andakten den samme som den har vært siden begynnelsen. Musikk, tekstlesninger, sang av 8 utmerkede (profesjonelle) korsangere, en kort bønn og 2 menighetssalmer. That’s it. Ingen forsøk på åndfullheter fra presten så tidlig på morran.

Hvis du vil ha en stunds sjelefred før du starter en stressa dag, kan du høre den her. Klikk link ute til høyre for “seneste morgenadagt” – ikke sikker på om denne linken funker hver dag. Andagten ligger på nett til den neste starter og sendes dirkete i radio.

Danmarkjuni2010 011 Danmarkjuni2010 012

Her kan du se mannfolket på en benk utenfor kirken før det begynte. Bak ham ser du Moses på en sokkel. På det andre bildet, kan du se en tilsvarende, tom sokkel på andre siden av søylegangen. En eller annen frekking stjal statuen som stod her for noen år siden. Hvem er det som stjeler svære statuer midt i en by? Og hvordan i aller huleste er det mulig? Jaja, Den lille Havfrue blir jo stjålet og halshugd med jevne mellomrom, så muligens er det en særdansk hobby?

Danmarkjuni2010 015 Sånn ser det ut inne i kirken. De som liker kongebryllup husker  kansje at Mary og Frederik giftet seg her for noen år siden? Danske tronfølgere gifter seg her, men begraves i Roskilde når den tid kommer…

Jeg tok med meg menighetsbladet også. Her var det noen fine kakeoppskrifter av  en dansk, kakeinteressert prest som blogger her. Trinitatismuffins og Himmelfartsfødder av marengs hadde jeg sans for…

Deretter var det hjem til frokost – eller morgenmad – frokost er noe ganske annet her i landet. Frokosten på hotellet var ok, og tenåringene var ikke aller verst vanskelige å få ut av dynene. Vi avtalte en formiddag hver for oss, og mannfolket og jeg inspiserte Hellgaandskirken på Strøget hvor Cantarelle skal synge Aftengudstjeneste til høsten. Det blir spennende. Kirken er stor og flott, og mer sentralt kan det ikke bli. Vi rakk også en tur i Dan Fogs antikvariat, og spiste vår frokost hos Peder Oxe på Graabrødretorv. Der reklamerte de med et glass Lanson Champagne til start, og vi slo naturligvis til . Da vi bestilte dette, sa servitrisen: Jamen, det skal man da have, det er jo onsdag! Der hadde hun sannelig et poeng. Jeg fortsatte med sild, hønsesalat og jordbærterte, mannfolket spiste sild, rødspætte og noe speket fårekjøtt. Nammenam. Danskene kan dette med mat, vi har ikke akkurat slanket oss under oppholdet, nei….

Ungdommene hadde ikke klart å få i seg noe mat, så det ble medbragte bagetter i pose på dem, på vei ut til Zoo. Det var en vellykket utflukt, Vi koste oss, og dyrene så ut til å gjøre det samme, med unntak av brunbjørnen som viste typisk, stereotyp zoo-adferd. Han bør nok få større plass. De holder på å bygge nytt hus til isbjørnene (som så ut til å¨leke og kose seg…), og da håper jeg bamsefar får overta territoriet…

Vi ble veldig slitne i beina av all travingen, og måtte ha en strekk på hotellet før aftenen igjen ble tilbragt i Tivoli. Tivoli er et magisk sted etter mørkets frambrudd, med musikk, blomster og lys overalt. En flott sankthansaften, som ble avsluttet med Tivolis spektakulære lysshow.

Lurblæserne som var annonsert var det ingen av oss som fant, men det får nå ikke hjelpe. Vi får nøye oss med de som står på sokkel på Rådhuspladsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *