En terrorist er en terrorist er en terrorist…

Jeg fikk rett i det jeg skrev i mitt forrige innlegg – dette var en høyreekstremist. Det er ingen glede i å få rett om noe som helst i denne sammenhengen – dette er bare tragisk uansett. Men tross alt er det bra at vi kan stå sammen om å ta avstand fra en slik avskyelig handling, og slippe en vanskelig og uhåndterlig debatt om innvandrere på toppen av det hele.

Som jeg har skrevet her og der. Det var opptil flere “islamistiske grupper” som spratt fram og påtok seg “ansvaret” for disse terroranslagene. Som en kommentator fra BBC sa: “Various idiots come out of the woodwork as usual. They are not at all credible”.

Jeg håper de sitter igjen med vondt i magen i forhold til at de har påtatt seg ansvaret for handlingene til en islamfiendtlig rasist. Det viser i min bok med all ønskelig tydelighet at en terrorist er en terrorist er en terrorist. Uansett om slike grusomme handlinger begås av jihadgrupper eller ariske riddere er de avskyelige, og det har vi nå fått merke til gagns.

Noen hatgrupper er lansert på Facebook og andre steder, men i det store og hele har folk i Norge så langt taklet denne grusomme hendelsen med verdighet, kjærlighet og omsorg. Ullevål blir nedrent av folk som vil gi blod. Folk står i kø for å melde seg som frivillige på Sundvollen eller delta i søket etter de siste savnede.

All ære også til statsministeren og de andre involverte i regjeringen, kongehuset, politiet og andre som har frontet dette i media så langt. Kanskje spesielt til AUF-leder Eskil Pedersen som selv ble beskutt og tok omsorg for de evakuerte fra Utøya. Media har også stort sett oppført seg pent i denne saken, selv om mange som lå i dekning og desperat gjemte seg for drapsmannen opplevde å bli oppringt av media, med den fare det medførte – og media var der i helikoptere før politiet kom til stedet. Det sier vel noe om hvor ressursene er i dette landet. Politikammeret som fikk meldingen om skytingen hadde en patrulje – dvs. to personer – tilgjengelig. Neppe noen båt.  Likevel har de fått en del pes for at det gikk “altfor lang” tid før politiet var på stedet. Det viser seg at det gikk en time, og at beredskapstroppen var der samtidig som de lokale. Mer kan man neppe forlange.

Nå leter vi alle etter forklaringer. Hvordan kunne noe slikt skje i dette lille, fredelige landet? Her er vi tross alt glad i hverandre alle sammen, ikke sant?

Det har vært mange kommentatorer både på TV og internett, som har analysert gjerningsmannens såkalte “manifest” det er åpenbart i stor ustrekning kopiert fra andre høyreekstreme voldsmenns tanker og ideer. Det er ingen tvil om at dette er en politisk handling – selv om det framstår som utrolig amatørmessig å bombe regjeringskvartalet etter kontortid i fellesferien – da må man da utelukkende ramme vaskehjelper og ferievikarer?

Eller AUFs ungdomsleir – ingen av disse har noen politisk makt – ennå. Men hvis man ønsker å gi et bidrag til Arbeiderpartiets valgkamp til høsten – så kan man vel ikke gjøre det bedre enn dette, så  makabert det enn er. Selv Siv Jensen er AUF’er nå… Å skyte barn med kaldt blod – selv om man er uenig i deres politiske standpunkt – hvor motbydelig er det mulig å bli? Jeg spår et sterkt oppsving for AP i neste meningsmåling. I så måte har drapsmannen oppnådd nøyaktig det motsatte av det han ønsket.

Men hvordan kan slikt skje?

 

Det er allerede mange bloggere som har skrevet mye vettugt om dette. Jeg begynner med VamPus: Han var en av oss.  Han var det. En nordmann, født og oppvokst i vårt trygge land, uten spesielle traumer i barndommen eller seinere. Likevel ender han med et livssyn som gjør at han ser det som nødvendig å skyte tenåringer på sommerleir med kaldt blod.

Hvordan kunne det skje?

Det er vel dessverre ikke så vanskelig som vi skulle ønske. Det er mange – inkludert forsvareren hans – som mener at han er psykisk syk. Dette må vurderes av sakkyndige, men mange års nitid planlegging og så strukturert oppførsel som denne gjerningsmannen har vist, tyder absolutt ikke på at han er psykotisk. Andre beskriver ham som helt vanlig. Mye av det han kommer med i sitt såkalte manifest er tanker som er ganske vanlige – i alle fall inntil han begynner på beskrivelsen av hvordan man framstiller bomber. Magnhilds antiblogg påpeker i et meget lesverdig innlegg en klar parallell til en kronikk skrevet av  Christian Tybring-Gjedde og Kent Andersen temmelig nylig. Man skulle tro at de siste dagers hendelser ville få noen hver – og kanskje særlig Frp-ere – til å tenke seg litt om og ta sine holdninger opp til vurdering. Men nei. Siv Jensen uttaler at det å assosiere drapsmannen med Frp – til tross for at han var medlem i flere år – er like uhyrlig som drapshandlingene. Det har hun visst senere trukket tilbake, hun skjønte vel at det ikke var særlig smart sagt. Men hun står visst ved at drapsmannen knapt var medlem av Frp i det hele tatt, bare i en bagatellmessig periode på 7-8 år, og han hadde flere tillitsverv i denne perioden.

 

 

“Fremskrittspartiet…

– En nasjonal tragedie

– Vi står sammen med alle i sorgen. I dag er vi alle AUFere, sier Siv Jensen.

– Dette er en nasjonal tragedie. Nå er det viktig at vi står sammen i sorgen, over tapet av så mange menneskeliv. Denne dagen går mine tanker først og fremst til de pårørende. Dette er en dag for samhold og omsorg. Jeg sender mine varmeste kondolanser til alle de berørte.

– De horrible og feige angrepene vi har sett er i strid med prinsippene og verdiene til hele det norske samfunnet. Dette er et angrep mot regjeringen og Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, men også et angrep mot hele det norske demokratiet og hele vår nasjon, sier Siv Jensen.

Tidligere medlem i FrP
Det ble lørdag morgen bekreftet at den siktede tidligere har vært medlem av FrP og FpU.

Han meldte seg inn i FrP i 1999, og betalte sin siste medlemskontingent for året 2004. Han ble fjernet fra medlemsregisteret i 2006. Han var medlem av lokallaget på St.Hanshaugen i perioden 2001 – 2003. Og en kort periode i lokallaget på Frogner i 2003.

Vedkommende var medlem i FpU fra 1997 til 2006/7. Han betalte sin siste medlemskontingent i 2006, og meldte seg ut i 2007. Han hadde i perioden to verv i ungdomsorganisasjonen, som nestformann i lokallaget Oslo Vest FpU fra januar 2002 til oktober 2002. Og deretter styremedlem i samme lokallag fra oktober 2002 til november 2004.

– Det gjør meg ekstra trist at denne personen har vært medlem hos oss, sier Jensen.

De som kjente siktede da han var medlem i organisasjonen sier han var en litt beskjeden gutt som sjelden ble med i diskusjoner. Han ble med tiden inaktiv inntil han sluttet å betale kontingent og meldte seg ut.

 

Da han meldte seg ut av Frp, meldte han seg heller inn i Frimurerordenen, hvor han var medlem i flere år – inntil han ble ekskludert her om dagen. Heller ikke der later det til å være noen som ser grunn til å ransake sine holdninger eller spørre seg om deres ideelle organisasjon av hvite, utvalgte menn med en hierarkisk og lukket oppbygging er egnet til å utvikle slike holdninger som denne morderen viste. Tvert om.

Den Norske Frimurerorden uttrykker medfølelse og omsorg

Fra Den Norske Frimurerorden

– Jeg er rystet over den grusomme ugjerningen som har blitt begått i regjeringskvartalet og på Utøya, uttaler Den Norske Frimurerordens Stormester, Ivar A. Skar.

Vi tenker med sorg og medfølelse på de som er blitt rammet og på deres pårørende.

Det har kommet fram i media at den siktede har vært medlem av Den Norske Frimurerorden. Han er nå ekskludert med umiddelbar virkning.

Eksklusjonen er et uttrykk for at de handlinger han er siktet for å ha utført og de verdier som synes å ha motivert dem er fullstendig uforenlig med hva vi står for som orden.

Vi bygger vår virksomhet på de kristne og humanistiske verdier og ønsker at våre medlemmer skal bidra til å fremme nestekjærlighet, fred og godhet blant mennesker.

Politiet vil selvsagt få all den hjelp og informasjon vi kan bidra med.”

 

 

Begge organisasjoner føler åpenbart sterkt behov for å ta avstand og uttrykke at mannen knapt nok har vært innom deres organisasjoner, og i alle fall ikke har vært noe toneangivende medlem. Det er antagelig ikke så rart. Verken FRP’ere eller frimurere i sin alminnelighet vil støtte slike handlinger som denne mannen har begått. Men det ville kanskje vært til hjelp om de stilte seg et spørsmål om hvorfor denne mannen søkte seg til deres organisasjoner? Eller stilte seg noen spørsmål omkring sine egne ideer?

abb    220px-Anders_Behring_Breivik_in_diving_suit_with_gun_(self_portrait)

Han var jo åpenbart selv stolt av sitt frimureri, og lærte av symbolbruken – dette er hans egne internettbilder.

Kanskje vi faktisk alle burde ta en titt på våre holdninger og fordommer. Hvem er “vi” og hvem er “de”? For det tror jeg er kjernepunktet. Denne mannen dyrket et sterkt fiendebilde befolket av visse grupper av andre mennesker. Det samme gjør Frp og Frimurerlosjen. Men gjør vi ikke alle det til en viss grad?

Det er der faren ligger ved å demonisere denne mannen. Han har gjort noe de færreste av oss kunne funnet på, i alle fall i Norge i fredstid. Men vi må ikke glemme at Hitler ble valgt i et demokratisk valg, og svært mange journalister bemerket under Nurnbergprosessen at det mest bemerkelsesverdige ved de tiltalte var hvor vanlige de var. De var som deg og meg.

Vi har på mange måter tatt fram det beste i oss som mennesker og nasjon i de dagene som er gått etter de grusomme hendelsene. Våre ledere har en stor del av æren for dette, som jeg skrev i begynnelsen. Jens Stoltenberg, Eskil Pedersen, Kronprins Haakon, Kongen og Fabian Stang har alle opptrådt imponerende. Vi får håpe at resten av oss lærer noe. Noe annet enn å bli enda mer selvgode og spre falske sitater av Barack Obama på nettet. Fred Ut har også skrevet noe veldig bra om disse dagene. Jeg låner konklusjonen, men for all del – klikk og les hele posten.

 

“Instead we will continue trying to make everyone understand that the Us and Them isn’t about religion, color, country. It’s about those who seek death and those who seek life.”

Ord blir fattige

Det var vel ingen av oss som trodde noe slikt kunne skje i Norge? Ufattelige bilder har rullet over TV-skjermen i hele dag, og i likhet med de fleste andre her i landet sitter vi med klump i magen og tårer i øynene. Jeg er glad for at alle mine er i sikkerhet – men det er ikke alle her i landet som er så heldige i dag.

Norge blir nok aldri det samme etter i dag.

Stoltenberg, Fabian Stang og nå sist Lars Weiseth har sagt kloke ord om samhold og verdighet.  Den offisielle kommentaren fra USA gikk ut på at dette er en ynkelig voldshandling. Jeg kunne ikke vært mer enig. Etter hvert som omfanget av tragedien på Utøya har blitt mer og mer forferdelig åpenbar, er disse ordene blitt sannere og sannere. Ynkelig.

I tillegg til fortvilelse og sorg, kjenner jeg at jeg blir mer og mer sint. Hva ER dette for noe? Hva slags folk er det som får seg til å gjøre noe sånt? Det snakkes om Al Quaida på nyhetene. I så fall er de sannelig mer amatørmessige enn jeg trodde. Smelle en bombe i regjeringskvartalet oppfatter jo alle som rettet mot statsministeren, regjeringen og “hjertet av det politiske Norge”. Men de (?) gjør det en fredag ettermiddag i fellesferien – etter kontortid. Hvem er det som er i bygget da? Rengjøringspersonalet, en og annen etterslenger av en ferievikar som sorterer arkivet? I alle fall ikke statsministeren og regjeringen.

Og hva slags ynkelig krek er det som drar ut til en politisk ungdomsleir og gir seg til å plaffe ned tenåringer?

I følge politiet så langt, er det en nordisk utseende mann med østlandsdialekt. Selv om vi ikke vet noe ennå, tenker i alle fall jeg at det kanskje er en høyreekstremist?

I tillegg har flere islamistiske grupperinger hyllet/tatt på seg ansvaret for dette groteske blodbadet.

Dersom denne forferdelige hendelsen  skal ha noen slags mening, kan det kanskje vise at en terrorist er en terrorist, uansett farge, religion, “politisk overvbevisning” eller andre idiotiske påskudd. Det er samma ulla, ikke sant?

Jeg må tross alt smile litt av den britiske kommentatoren til at to forskjellige islamistgrupper nå har “påtatt seg asvaret”. “Various idiots are coming out of the woodwork as usual. They are not at all credible.”

Det er kanskje for mye forlangt at de islamske terroristene skal stoppe opp og tenke seg om dersom det nå faktisk skulle vise seg at de applauderer gjerningene til en høyreekstrem rasist.

Terrorhandlinger som dette er forkastelige uansett.

 

Jeg kan ikke gi blod på Ullevål, men er du registrert blodgiver, og særlig type 0 –   meld deg.

Vi som bor for langt unna eller har feil type kan bare sørge, heise flagget på halv stang i morgen og forsøke å bidra til å bekjempe eskalering av hat, vold og slike holdninger.

En ganske rolig dag…

Med litt feriefølelse, selv om jeg ikke egentlig har ferie. Rehab-avdelingen er stengt i tre uker, men jeg har ikke ferie. Har derfor som onsdagsoppgave å gå en runde på resten av sykehjemmet for å ta meg av eventuelle medisinske problemer. I forrige uke var det mye å gjøre, denne uka var det rolig Smilefjes Så jeg kom tidlig hjem, og kunne glede meg til besøk av verdens søteste

jonasoganna

…på toget på vei til mormor og morfar…

Og jeg kunne gå meg en sopptur innimellom regnbygene og plukke årets første

kantareller

Som ble til risotto, severt ved siden av grillmat. Kylling, laks eller pølse – alt etter preferanse og allergier.

Risottoen laget jeg på sushiris- i det jeg har fått med meg at den ikke skal lages på langkornet ris. Den ble god om jeg skal si det selv. Kantareller og løk. Ris som varmes forsiktig, tilsettes buljong litt etter litt inntil risen er mør. Helte i litt fløte til slutt, det var ikke så dumt nei…

Etterpå tok vi en aldri så liten blåbærtur. Jonas husket at han og jeg hadde vært på blåbærtur i skogen i fjor. Imponerende Smilefjes

Aldri mer tom for lesestoff

Jeg har flere ganger tidligere blogga om min fantastiske Kindle. Kindle er en dings, et lesebrett, hvor man kan laste ned elektroniske bøker.

Kindle selges av Amazon, og selvsagt er det aller enklest å laste ned bøkene deres til lesebrettet. Dette gjøres med et tastetrykk fra PC’n, eller like enkelt fra selve lesebrettet. Jeg foretrekker dog å shoppe på PC så sant det er mulig, fordi nettleseren på Kindle er nokså primitiv. Bøkene lastes ned via Wifi eller 3G. Ingen av delene koster noe hvis man har kjøpt en Kindle med inkludert 3G. Da kan man laste ned bøker over det aller meste av verden uten ekstra kostnad. Det er også mulig å laste ned et “sample”, dvs noen kapitler fra begynnelsen av boka helt gratis, slik at man kan vurdere om dette er noe man faktisk ønsker å lese. Dette er veldig lurt å gjøre før man f.eks. reiser på ferie og vet at det vil gå med mye lektyre – for å kjøpe resten av slike prøvesmaker er svært enkelt også fra selve Kindle-brettet. Det finnes også SVÆRT mange gratis eller nesten gratis bøker å laste ned fra Amazon, svært mye som ikke lenger er kopibeskyttet (for eksempel mine favoritter Jane Austen og Anthony Trollope). Alt dette gjorde valget enkelt for meg, siden jeg allerede kjøpte de fleste av bøkene mine der. Jeg har også lastet ned noen få ting fra andre steder – egne pdf-filer og ett og annet fra bokhylla.no. Pdf går greit – selv om lesbarheten kan bli litt ymse. Kindle er ikke et nettbrett. Den er i svart/hvitt – så hagebøker egner seg dårlig. Til gjengjeld er lesbarheten suveren – også ute i sola hvor Ipad og de fleste mobiltelefoner kommer til kort. Dette er som å lese på papir. Jeg har spandert læromslag med innebygd leselys og angrer ikke. Kan lese om natta uten å forstyrre sengefellen.

Kindle er også en programvare – man kan laste den ned til pc, mac, ipad, iphone eller android, så nå leser jeg bøkene mine både på Kindle og på telefon. De synkroniserer til og med seg i mellom, slik at jeg alltid vet hvor langt jeg var kommet, enten jeg leser her eller der.

DSCF2732 DSCF2736DSCF2733

Men, er det mange som spør – er det mulig å laste ned norske bøker til Kindle? Svaret er – ikke direkte. Jeg har plundra en times tid nå med å få til dette. Men det går. Vil du ha norske bøker på din Kindle når du skal på strandferie i Mexico eller lignende steder, må du gjøre litt forberedelser på forhånd.

Norske ebokhandler bruker stort sett EPUB-formatet.  Dette kan du ikke lese på Kindle direkte, men det er mulig du kan laste ned, sende til Amazon for konvertering og få det inn på den måten. Dette koster litt. (et par dollar…)

Jeg har i ettermiddag forsøkt gjør-det-selv metoden og klarte det til slutt. Jeg lasta ned Calibre, et program som konverterer e-bøker fra et format til et annet. Ebøker er som regel beskyttet mot slikt, da forleggerne ikke ønsker at folk skal laste opp bøkene på gratis fildelere. Det finnes imidlertid plugins som klarer å fjerne beskyttelsen. For eksempel her. Du må også ha Adobe Digital Editions (gratis). Denne bruker du til å laste ned bokfila fra nettbokhandelen med nøkkelen du har fått. Deretter konverterer du den med Calibre til det formatet du ønsker. For Kindle er dette .mobi. Til slutt sender du den til Kindle-brettet via kabel, epost eller trådløst nett. En god del mer krøkkete enn å laste ned direkte fra Amazon med ett klikk, men det går.

Jeg antar også, som denne bloggeren skriver – at det er greit å fjerne beskyttelsen på den boka du ærlig og redelig har kjøpt, for å lese den på den dingsen du foretrekker. Det er fildelingen som er forbudt.  Så nå leser jeg Ebba Haslund på Kindle. Og skal vurdere flere norske bøker etter hvert – når jeg nå endelig har fått det til, antar jeg det ikke blir like mye plundring neste gang. 

Ingen grunn til å slepe rundt på paperbacks på ferie heretter. Og er man plutselig strandet et sted hvor man får en kjedelig og urforutsett periode med venting (innestengt i heisen eller noe…) – så er det å håpe at man har Kindle på mobil Smilefjes

 

Og nei – ingen har betalt meg for å skrive noe om dette…

Regn – lite fristende å grave noe særlig.

image

Riddersporene og Maiden’s Blush er lekre. Savner Lykkefund som dekket rosebuen, men ny er plantet, så jeg lever i håpet.

image

Dette er Catalpa. Uvisst om det er ovata eller speciosa, men skitt au. Sådd som frø og har vokst i barnehagen fram til nå. Nå er den en snau meter og har fått egen plass. Lurer på hva jeg skal gjøre med de to andre i barnehagen?

image
Tuscany superb. Har ennå ikke klart å fange den riktige fargen på bilde…
image

Arabella og salvia hians. Lekre begge 🙂

image

Askrot og clematis recta

image
virrvarr?
 

image
Måneskinnslønnen er fin.

image

Og dette er Duchesse de Montebello. Lekker rose. Litt lite duft, kanskje…

Har også gravd et hull hvor jeg planlegger å plante en Cladrastis kentuckea. Den har også blitt stor nok til å få egen plass. Jeg har en som jeg har kjøpt – som rådyra forsøker å gjøre kål på hver vinter. De har heldigvis ikke klart det ennå.

Strever videre…

Skulle gjerne fått til å vise noen bilder på framsida… Dette ser jo dørgende kjedelig ut. … Sånn er det når mor skaffer seg altfor avanserte greier.

Edit: Juhu, jeg klarte det. Det går an å merke en post i kategorien “image”. Men det hadde vært fint med en liten “thumbnail” der hvor man f.eks. har en lengre post med flere bilder? Det fins noe som heter “featured image” også, må sjekke det seinere.

Beklager..

hvordan det ser ut her akkurat nå. Men jeg planlegger en større oppussing, og håper på en endring til det bedre når jeg har skjønt hvordan alt dette virker. Eventuelt kobler jeg bare inn gode gamle Atahualpa mens jeg klør meg i hue her…