Nok en varm dag i København

For mitt vedkommende startet dagen med litt shopping, mannfolket besøkte kirker. Jeg var ganske fortvilt på vegen fra båten til hotellet. Selv om Danmark er flatt, var det stekende sol og jeg hadde en tung sekk på ryggen. Gjennomsvett og vondt i nakken var jo bare forbokstaven. Men nå er problemet løst for turen tilbake:

Deretter hadde vi avtalt å møtes på Torvehallerne til lunsj, men det viste seg å være en dårlig ide. Der var det en trengsel uten like. Selv om vi er fullvaksinerte, syntes vi ikke det var så trivelig. Ikke rart at smittetallene stiger i Danmark. Vi dro derfor til Gråbrødretorv i stedet, og inntok våre smørrebrød på vår gamle favoritt Peder Oxe.

Deretter var det tid for nok en tur i Tivoli. Der er det vakkert. Det er også det eneste stedet vi har måttet vise koronasertifikat for å slippe inn, bortsett fra på båten.

Så var det tid for en siesta før kveldens høydepukt – middag på Den Lille Fede. Dette har vært en lat storspiserferie. Det er mye god mat i Danmark.

Den Lille Fede er en restaurant med ungdommelig betjening og høyt tempo. Dvs. betjeningen har høyt tempo. Gjestene koser seg og spiser så fort eller sakte de vil. Menyen er fast, fem eller sju retter, med eller uten vin til. Vi har gått herfra to ganger før, mette og fornøyde.

Vi startet med ertesuppe, med reker. Den var utrolig frisk og god. Deretter var det ceviche av kamskjell, med kaviar hvis du betalte ekstra…Så spiste mannfolket hvit asparges med blåskjellsaus, og deretter grillet spansk skinke med maisflak og maisstuing. Jeg fikk smake, det var nok kveldens desiderte smaksbombe. Hovedrett til begge. Nyretapp (høres ekkelt ut, men det er visstnok den beste delen av biffen som slakteren gjerne beholder selv) med brenneneslepure og nydelig saus.Så kom en slags innbakt ostebolle (som jeg har angrepet før jeg tok bilde) angivelig med kirsebærsaus. Jeg fant to halve kirsebær men ingen saus, og bollen var deigete og ikke spesielt god. Til slutt var det rullekake med basilikumis, jordbær og vaniljesaus. Rullekaken var tørr, jeg har aldri skjønt hva basilikum har i dessert å gjøre, det var IKKE godt. Jordbær og vaniljesaus er jo alltid godt nå i jordbærsesongen. Til denne servertes en svært parfymert og søt musserende vin, den lot vi også stå. Så totalt sett ikke helt fornøyde denne gangen, men vi hadde en trivelig stund og det meste var godt.

Nå pakker vi, og rekker neppe stort mer enn en rusletur før det er på tide å sykle ut til Nordhavnen. Været er like fint, og lugaren like luksuriøs, så vi satser på en behagelig hjemtur.

Det er ikke jeg som står på hodet – svensketur del 2

Vi startet dagen med egg og bacon i vår utmerkede leilighet, før vi satte oss i bilen, og Åsne kjørte til Alingsås. Der fant vi både laderen på MacDonalds, en minibank og damen med knyppeldynan – som nå er min, sammen med en del stash og tilbehør. Gleder meg til å se om jeg får dette til

Så kunne vi jo ikke la være med en tur i Botanisk hage, hvor magnoliablomstringen var fantastisk, selv om den her har lagt seg flat. Rhododendronen var i sin vorden, og masse løk var i fullt flor. Mange svensker var ute og blomstret også, en nydelig dag. VI spiste i restauranten i hagen – nydelig mat! men lang kø

 

Så rakk vi en liten siesta før vi dro inn til operaen og så en fantastisk oppsetning av La Traviata.

 

 

Operaen er fin i solnedgangen…

 

Fredag – latskap og mer hage

Fredagen hadde vi tenkt å gå en tur rundt Furnas-sjøen. En vakker fottur på litt over 9 km (vi så noe av landskapet på bilturen), men været var så elendig at vi fant ut at det ikke ville være noe hyggelig. I stedet brukte jeg en del av dagen på å gå en tur i hagen og litt rundt i landsbyen. Hagen er kjempestor, det var jo mye jeg ikke hadde sett ennå.

image

image

image

Denne blomstrer jo i mai hjemme hos meg…

 

image

Enorm trestamme (ganske velfødd homo sapiens til sammenligning i bakgrunnen)

 

image

image

image

image

image

image

Et eksempel på keramikken fra den fabrikken vi besøkte her om dagen. Svært mange av husene her har innfelt i fasaden et lite bilde av den hellige familie, eller en eller annen skytshelgen

image

image

Åsne bada. Hotellet har et fantastisk basseng, spa  – som vi ikke har testa, og varme kilder i hagen rett ved…

image

Kveldens middag ble spist på Tony´s. Tunfisk til meg, svineribbe til Åsne. Begge deler veldig godt – men amerikanske porsjonsstørrelser. Vi klarte omtrent halvparten… flaut… Har aldri spist fersk tunfisk før, det var jo godt.
image

Bada i dag

Vi har bada. Gikk en tur i parken i dag og, først og fremst for å bade. Der er det et digert basseng med helt brunt vann – på grunn av jernforbindelser i vannet – og noen mindre og enda varmere basseng med ikke fullt så brunt vann. Det var deilig å ligge der og duppe.

image

Ellers har vi egentlig bare lata oss i dag, før vi stæsja oss opp (etter beste evne) og gikk og spiste i husets restaurant. Veldig god mat. Ikke billig. I morgen skal vi på sightseeing og håper været ikke er aldeles ufordragelig

image

image

image

Spesielt for hagegale…

I morges så vi faktisk et glimt av blå himmel, og bestemte oss for å se den botaniske hagen vi nærmest bor inni. Rett ut hotellets bakdør, ligger en helt fantastisk hage, med en utrolig samling av trær og planter fra hele verden. Der er også varme kilder man kan bade i, både et større basseng og en mindre kulp. Vannet er brunt – og ser ikke særlig lekkert ut, men det skyldes ikke gjørme, det skyldes jernforbindelser som er løst opp i vannet. Hotellet har egne, brune badehåndklær til det bruk, og vi møtte flere iført hotellets badekåpe med dette under armen på vei ut i hagen. Vi skal nok også ta oss en dupp en av dagene…

 

Magnoliaene var allerede på vei

image

Ellers er det jo kameliaene som er finest på denne tiden

image

image

En sort svane i ensom majestet delte dammen med en liten andeflokk og mange store karper

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

januar er nok tida for vedlikehold

image

image

image

image

image

 

Det største av de vulkanske bassengene. Her er det varmt!

image

image

image

litt av en komposthaug…

image

image

image

image

image

image

image

image

 

Litt tidlig ute? Her var det store blomsterbed som nå for det meste var fylt av ugras. Og en enslig påskelilje 🙂

image

image

image

image

image

image

image

image

En temmelig lat dag

Vi var enige om at denne ferien skulle vi late oss – og vi kom seint fram i går. Så ingen dårlig samvittighet for ikke å ha rukket den helt store sightseeingen eller turisprogrammet i dag. VI har brukt ganske mye tid på å lese og late oss. Men litt har vi da rukket.
Vi rakk for eksempel frokosten. Vi sov ganske lenge, spratt opp med et litt tidsforvirret skrik (det er to timer tidligere her enn i Norge, og jeg hadde bare stilt armbåndsuret på den ene timen det er til Portugal på fastlandet…) Så vi rakk frokosten med god margin, og den var nydelig. Men ikke overdådig. Et lite bord med brød, kake, frokostblanding, ost, syltetøy og litt oppskårne grønnsaker (men merkelig nok ingen frukt) – ved bordet blir man servert av en stram kelner. Nydelig juice, te eller kaffe (også veldig god), og egg etter ønske som lages slik du vil ha dem. Nydelig frokostsal. Hotellet er i det hele tatt veldig pent, minner meg om mitt yndlingshotell Marrol´s i Bratislava
20160118_104430

20160118_104701 20160118_104712 20160118_104727 20160118_104805

Deretter gikk vi ut i regnet for å se hvordan det er i Furnas. Dette er et lite sted, antagelig omtrent på størrelse med Moelv. Så det tok ikke så veldig lang tid,. Det mest interessante vi så var vulkankraterne på andre kanten av byen:

20160118_124105 20160118_124323 20160118_124439 20160118_124656

 

For anledningen fylt med juledekorasjoner 🙂 Det er vel snart på tide å ta dem ned. Det lukta vondt. Tåka har hengt sidt over landskapet her i hele dag, men med noen gløtt innimellom hvor vi ser at landskapet er kupert og veldig grønt og frodig – selv nå i januar. Jeg tusla en tur i hotellhagen (hotellet ligger nærmest inni en ganske kjent botanisk hage), men oppdaget at man må løse billett for å komme inn i den egentlige hagen med den varme kilden, så jeg venter til en dag det regner litt mindre. Hotellet har også en større spa-avdeling, hvis dette været fortsetter, får vi teste ut den. Og en lekker bar.

Fruktbutikken i byen ser lekker ut – desto merkeligere at det var så lite av det på hotellfrokosten

20160118_131743

Det er vel ikke til å unngå at det er vindfullt her ute i Atlanteren, men kan det virkelig bli så ille som dette?

20160118_131331

I påvente av flere bilder fra botanisk hage en dag det forhåpentlig er litt bedre vær – får hagegale venner legge hodet på skakke og kose seg med blomstrende strelitzia og kamelia utenfor landsbykirken. Dette bildet nektet å legge seg riktig vei.

20160118_122430

Vi har det fint. Temperaturen er langt behageligere enn hjemme, vi håper på bedre vær, men visste at dette er en plass med omskiftelig vær og mye nedbør. Det er derfor det er så frodig her. Vi må prøve å få sett litt mer av øya. Man kan leie bil, men vi vurderer kanskje heller en guidet taxitur – så slipper man stresset med å finne frem, navigere, finne parkeringsplass etc – og får hjelp av noen lokalkjente.

Mer pølse

Pølsene jeg lagde i vår fikk bein å gå på, om jeg hadde tenkt det var sommerens grillpølser, så tok jeg feil. Kjøpte opp alle First Price nakkekoteletter på Rema 1000, kun ett slags kjøtt denne gangen, fant lite annet som var egnet. Krydra med hvitløk, salt, chili og røkt paprika. Det ble godt. Og ingen kreftfremkallende konserveringsmidler. Har masse tarm igjen, skal nok bli flere når jeg finner noe egnet kjøtt. Pølsene pakkes i vakuum og ligger 2 timer i sous-vide på 85 grader. De sprekker ikke, og er ferdig vakuumpakket til å gå rett i fryseren. Nå skal vi snart prøvesmake. Dette har vært en varm dag. Jeg har pølsemakeret, luka, spadd flis og klippet hund. Nå får det snart være bra.