Jul og sånn…

Her i Ringsaker blir det ikke jul før man har fått med seg morgenkonserten. Siden 1997 har jeg stått opp i purkotten hver julemorgen og rensket stemmen så godt det lar seg gjøre. Bortsett fra ett år hvor jeg var så forkjølt at rensking var utelukket, i likhet med høye toner. Men vår kjære leder Anna byttet stemme med meg på noen strategiske sanger på korteste varsel – jeg klarte meg så noenlunde nede i alten…

Og i fjor hadde jeg slutta å synge og var ikke med. I år lot jeg meg lokke med igjen (det er vel ikke bare kjendiser som stadig har nye avskjedskonserter, hehehe)  – og det var jo koselig og stemningsfullt som alltid. Anna sang O Helga Natt så taket løftet seg  – og det skal litt til i denne kirken:

ringsakerkirke

(fantastisk bilde knabbet fra Turid Danielsberg)

Og her er opptak fra noen år siden:

13 Å, helga natt

 

Det blir alltid noe mat i jula. Sist jeg skaffa meg nye kjøkkengreier rett før jul, gikk karamellpuddingen ad undas. Det gjorde den ikke i år – jeg var ute i god tid med å bytte ut komfyren – med en ganske dyr platetopp, og en ganske rimelig stekeovn fra IKEA med dampfunksjon. Det er jeg allerede storveis fan av – det blir fantastisk gjærbakst og fisk i den ovnen. Og karamellpuddingen ble perfekt. Den later til å ha få nykker mht temperaturinnstilling og sånt. Den er veldig enkel i betjeningen, og det har nok sine fordeler. I år fikk jeg plass til alt på platetoppen også. Ikke greit når vi har rester av gamle juletradisjoner (innmatpølse og surkål) i tillegg til nye (pinnekjøtt og kålrotstappe). Og poteter må man jo ha. Får ikke hjelpe at min kjære far rister på hodet og lurer på om jeg har planer om å åpne restaurant. Jeg synes dette var storveies. Og ikke minst det at den er integrert i benken gjør jo at man plutselig har mye større arbeidsflate. Perfekt for baking/kjevling også.

 

imageimage

 

Og i går var vi og hørte på Kjersti og 4 unge menn som holdt en fabelaktig romjulskonsert i kirka. Svært så variert program. Vi håper de gjør en tradisjon av det, og ikke minst spiller mer sammen. De var kjempeflinke (jeg er kanskje ikke helt objektiv). Ca 60 tilhørere, til tross for null markedsføring annet enn på facebook.

kjerstikonsert

 

Jeg holder en knapp på første og siste nummer, og lager svært gjerne pizza til disse flotte ungdommene neste år også.

Fjerde dag – mer shopping

Her har bildene lagt seg litt i omvendt rekkefølge. Vi har vel egentlig ikke gjort så mye annet enn å shoppe og glo. Men vi har en hel ekstra koffert med julepresanger å vise for oss. Vi spiste lunsj på pannekakehuset over gata, og middag på en annen restaurant i nærheten. Dette er bilde av gulasjen min. Den var god.

image

image

image

image

Tredje dag – shopping som gjelder

Det er en god del bra butikker i nærområdet her, og disse er blitt behørig raidet av oss i dag. Lunsj spiste vi og rett på hjørnet og var vel belåtne og fornøyde. Etter en siesta var vi klare for opera. Statsoperaen i Praha er et staselig bygg. Vi hørte Carmen. Ikke den beste framføringen jeg har opplevd i Praha, men det tok seg opp etterhvert. Opera gjør jo gjerne det.

Andre dag i Praha

I dag har shopping stått på programmet. Vi har trava mye og besøkt to shoppimgsentre. Julemarkedet i Praha vil jeg si er oppskrytt. Det er masse fin julepynt alle steder, det skal de ha, men alle bodene selger jo bare det vanlige turistjuggelet pluss litt julejuggel.
Men det er jo mye annet fint i de butikkenesom ligger litt utenfor løypa.
Lunsj på Tri stoleti i dag. Det var en skuffelse. Vi spiste gulasj. Kjøttet var trevlete og sausen ikke bedre enn den burde være. Mer shopping og opera i morgen.

image

image

image

image

image

image

Første dag i Praha

Ja, for her er jeg igjen. Sammen med Kjersti på julehandel. Installert på Biskopsky Dum til en forandring, men dette er så langt vi er kommet foreløpig. Vi rusla en liten ettermiddagstur for å få noe mat, og oppdaget at Lokal har åpnet en filial i nabolaget.
Vi passerte også vårt “gamle” nabolag, og der var det julesanger og folk kledd ut som engler, djevler og biskoper. I hopetall. I mlrgen blir det julemarked.

image

image

image