I serien gode hverdagsmiddager…

er denne kanskje litt eksklusiv. Kjøpte fersk steinbitfilet. Det er ikke rent billig, men veldig godt. Og jeg har et ganske spesielt minne om en steinbitmiddag. Da jeg ventet mitt første barn, slet jeg med en uvanlig hardnakket svangerskapskvalme. Det meste kom opp, hadde ikke lyst på noe mat, og jeg pleier å si at det er utrolig at den ungen ble så fin – de første månedene fikk hun ikke annet for enn cola og afipran. Men det var vel mamma det gikk verst utover, antagelig. Men så – en dag i januar – så kom mannfolket og sa at han hadde planer om å invitere på middag, – men du har vel ikke lyst på noe, så vi får kanskje utsette det? Men plutselig var jeg ikke det spor kvalm lenger og vi satte til livs en bedre middag. Stekt steinbitfilet med kapers, reker og sprøstekt sjampinjong. Nammenam, noe av det beste jeg har spist. Så nå har jeg laget steinbitfilet med sprøstekt trompetsopp, kapers og reker (fiskemannens, villfanget i nordøstlige Atlanterhav)

image

Og inspirert av Gundad serverer jeg coleslaw til. Det smakte jeg for første gang i studietida i Irland. Det er veldig godt, men all majonesen er kanskje ikke så sunn. For i motsetning til Gunda, mener jeg det skal være majones (som jeg lager etter Gordon Ramsay-metoden), men igjen inspirert av Gundad halvblandet jeg med kesam. Jeg mener også det skal være eple og gulrot i, så det er det i min. Og fersk kål. Kokte mandelpoteter ved siden av.

image

image

Cypripedium

Sånne juveler som dette må jo bare dokumenteres. Dette er Cypripedium “Gisela”, som jeg fikk fra England for flere år siden. Den kom med blader noen år, uteble deretter, og jeg trodde den var dau. Inntil den blomstret i fjor. I år har den TO blomster. Vakker!

gisela

Ugrasjungel

… er vel bare forbokstaven om man skal forsøke å beskrive hagen i år. Har hatt dagens første hageøkt med greip, saks og løvetannjern. Enkelte steder så jeg ikke annen utvei enn å ty til roundup, dessverre. Det meste ser ut til å ha overlevd vinteren, med to unntak: Den røde parykkbusken min, som har overlevd mange år mot alle odds, later til å ha oppgitt ånden. Det samme har Begge mine røde sambucuser, men jeg gir ikke opp, kjøpte ny Black Lace på Nordåsveien, som før blogga. Det meste kommer fort i denne varmen, må se til å få plantet ut litt, snart.
Til trøst og glede er alle mine flotte alpeklematis – Tage Lundell får være en verdig representant for de mange skjønnheter jeg etter hvert har samlet av dette slaget:

image

24. mai 2012

Svært så sommerlig hagerunde. Wada’s Memory stod ikke mange dagene i denne varmen, nå faller alt de hvite bladene. Ellers er det jo en del å glede seg over når man later som man ikke ser alt ugraset.

image

 

image

image

image

hvit lerkespore

image

 

image

image

glaucidium palmatum – lilla

image

glaucidium palmatum – hvit

image

epimedium

image

hylomecum japonicum – farlig lik skvallerkål i bladverket

image

Wada’s Memory snør allerede…

 

image

acer drummondii – må tynnes litt rundt der

image

image

image

image

Masse snacks på Nordåsvegen

image
Dette har vært en i overkant stressende dag. Det er utrolig travelt på jobben om dagen, men sånn er det jo bare. Forsøkte likevel å bli ferdig i noenlunde gudelig tid, siden jeg hadde lovet å kjøre yngste englebarn til jobbintervju i Brumunddal i dag (hun har ligget til sengs med feber og virus, et par dager, ellers kunne hun vel tatt offentlig transport). Men jeg hadde jo en baktanke også – om å oppsøke Nordåsvegen plantesenter mens englebarnet ble grilla. Og du store allverden så mye flott de har der i år! Jeg gikk jo dit egentlig for å se om de hadde hatt vett til å bestille Morten Korch. Det hadde de ikke, men de hadde et uvanlig stort utvalg av andre roser, så alle roseentusiaster i nærområdet bør sjekke her. Jeg kjøpte riktignok ingen roser (selv om det var et par jeg hadde lyst på…), men fant både Sambucus Nigra “Black lace” og en magnolia sieboldii (sistnevnte til 199 kr, og den var stor og fin). Begge burde egenlig klare seg her, men magnoliaen fikk nok noe virus – og black lace bukket under på grunn av dårlig vinter og ekspansive naboer. Nå prøver jeg igjen 🙂 Og da jeg kom til kassa, nevnte jeg for den blonde (hehe) og svært unge damen som stod der at jeg var lei meg for at jeg ikke fant Morten Korch. Hvoretter hun øyeblikkelig dro opp et notatblokk og sa at den kunne de selvsagt bestille. Sånn service liker vi. De noterte hva jeg ønsket og mitt telefonnummer. Nå er jeg spent 🙂
(PS, nei – jeg verken ble forespeilet eller spurte om noe prisavslag eller andre fordeler for å skrive dette – jeg har lenge hatt et svært godt inntrykk av dette hagesenteret, og i år tror jeg de har overgått seg selv. De har vunnet en pris for gjenoppbyggingen etter brannen også – stå på!)

Trøsterunde

Som jeg har blogga før, så er hagen et miserabelt kapittel i år. Fjorårets (og forfjorets) elendige sommervær (det regna i alle fall konsekvent alle dager jeg hadde fri…) gjorde at det ikke ble luka noe særlig. Så nå kommer det opp kveke, brennenesle, krypsoleie og sneller overalt. Ikke bare innimellom, men i store flak og de ser ut til å ha overtatt deler av hagen suverent. Så jeg har allerede krøpet til korset og spraya med roundup på noen av de verste stedene. Gikk ut med greip og dødsforakt i dag for å prøve å få has på noen av de verste inntrengerne der jeg har roser og annet snacks som jeg ikke tør komme i nærheten av med roundup. Men det gikk dårlig. De siste dagers regnvær har gjort at det var kvekk umulig å få noe særlig ut av leira. Ga opp og gikk en trøsterunde med kamera i stedet. For endelig begynner jeg å få såpass med vårblomster at det monner i hagen. Note to self: grav opp noen av de forvillede lerkesporene og flytt til alle andre bed. Dette er en fantastisk vårblomst. Den er lekker og spredningsvillig, men på ingen måte invaderende: (muligens med unntak av den gule, som jeg ikke har) – de blomstrer tidlig på våren når lite annet er å se, visner deretter helt ned og ligger gjemt som knoller 10-12 cm under jorda resten av året. Får komme tilbake til lukinga en annen dag når det forhåpentlig er litt tørrere. Får heller se om jeg får spredd gjødsel på resterende del av hagen seinere i dag, (det er meldt mer regn…)og planta de to siste rosene som ligger i vanntønna.

image

image

image

Vakre hvitveistepper og forsømmelser hånd i hånd. Wada’s Mamory i bakgrunnen

image

image

image

Wada’s Memory

image

En av de lekreste lerkesporene…

image

Thalia, inne i krattet av Tuscany Superb

image

image

halvveis 🙂

17. mai

image

image

image

En meget rolig dag for mitt vedkommende. Asparges med hjemmelaget hollandaise, hardkokte egg, spekeskinke og et lite dryss med parmesan. Og musiserende vin til å skåle for konge og fedreland. Heist flagget har vi og, det får klare seg. Blomsterdekorasjonen på bordet har mannfolket fått for dagens innsats. Jeg har ikke gjort noen innsats annet enn å prikle lit…

Skam den som gir seg…

I 2003 plantet jeg det som skulle vise seg å bli en yndlingsrose. Souvenir du dr. Jamain. Den fylte den skyggefulle plassen ved inngangen med lekre, duftende roser med en helt spesiell dyprød farge. Ikke frøs den særlig ned om vinteren heller. Holdt koken til sommeren 2009, da vokste den seg veldig strantete, og jeg klipte den betydelig ned utpå sommeren. Det skulle jeg ikke gjort, den påfølgende vinter ble den verste i manns minne, nesten alle klatrerosene mine døde. Også denne. Snufs… Forsøkte å plante ny, men den påfølgende vinter ble omtrent like fæl, så den kom heller ikke opp igjen. Mistet en diger, lekker lykkefund også.

Men nå har jeg vært ute og planta nye av begge. Flotte, friske planter fra Rosa Røyse. Og jeg har gjort det jeg antagelig burde gjort i utgangspunktet – skiftet ut en god del jord der de skal stå, og erstattet med kugjødselkompost og egenprodusert kompost. Sistnevnte etter tips på hagegal. Når du luker ekstra gjenstridig ugras, legg det i en svart sekk og la det ligge et par år. Dette gjorde jeg for mer enn et par år siden, og har nå et lite lager av svarte sekker med kompostjord. Forhåpentlig kommer det ikke opp altfor mye grusomt ugras fra dem. Det er jo uansett i så fall mitt eget ugras, jeg risikerer neppe å tilføre noe jeg ikke har fra før. Luka litt har jeg og, samt gravd opp noe snadder til HHV. Nå er jeg sliten – gamle kjerringer som har lata seg hele vinteren blir fort støle….

Dagens hagedings

image

Halv pris eller hva det var på Nordåsvegen hagesenter i Brumunddal. Denne tror jeg kommer til å bli flittig brukt, jeg har det med å legge igjen småredskapene og bruke mye tid på å lete dem opp igjen…