På tur igjen…

Posted by ShoZu

I helgen har vi vært på tur i Nederland med hele staben. Her sitter vi og venter på trikken. Skal prøve å legge ut et litt mer utførlig reisereferat – vi hadde en fin tur. Men det får bli i løpet av de nærmeste dagene, akkurat nå har jeg verken tid eller ork. Men jeg har både filma og tatt masse bilder. Nå har jeg endelig sett Keukenhof.
Men – det er bare så vidt tid til å tømme bagasjen, vaske klær og pakke igjen – til helga drar mannfolket og jeg på cruise. Og i morgen skal jeg møte fastende på sykehuset klokka 07.30. Mao. formen blir antagelig for skral resten av uka til å plante roser. Når i huleste skal jeg få gjort det – enn si gjort hagen vårklar???

Mer influensa

I New York er skoleelever smittet av andre elever som har vært i Mexico – uten at de selv har vært der. I California har de to mistenkte influensadødsfall. Dersom dette stemmer, har nok den verdensomspennende epidemien rykket et par hakk nærmere.

Likevel er det neppe grunn til panikk. Panikk hjelper dessuten uansett ikke. Spanskesyken er det verste influensaepidemien verden hittil har sett. I Norge hadde den en dødelighet på 1 %. Med andre ord: de aller fleste overlevde, og det uten å ha hamstret Tamiflu.

På den tiden satte de sin lit til andre ting – sakset fra Wikipedia:

 

 

Dette var under forbudstiden, og noen mistenkte at den høye dødeligheten rett og slett skyldtes bruk av alkohol som medisin. Andre understreket hvor viktig det var med en behandling pasientene hadde tiltro til – og det hadde de til alkohol! Dr Falkenberg skrev ut intet mindre enn 8.895 resepterkonjakk og ble stilt for retten for dette. (Han ble frikjent.) Dr C. Engelbreth mente at sykdommen smittet via loppestikk, mens andre mistenkte at alle gassene som hadde vært brukt under verdenskrigen, hadde forgiftet luften også i Norge som lå langt unna fronten, og nedsatt lungenes motstandsdyktighet. [4]

 

Teoriene florerte åpenbart den gangen som nå. Av alle de ting som ikke hjelper, er sikkert ikke konjakk det dummeste. Det er fortsatt mye man ikke vet om spanskesyken også – for eksempel hvordan den så ut til å bryte ut flere steder i verden samtidig. Det har kanskje noe å gjøre med at media ikke var like effektive til å formidle massehysteri den gangen – og en del tilfeller sikkert ble ansett for “normalt” i en tid da sykdom og død ikke var så fjernt fra dagliglivet som i dag. At det går en del friske smittebærere løs, må man antagelig også regne med, og disse tar smitten med seg dit de drar og smitter folk på andre steder.

Men ikke gå til legen og forsøk å presse/bestikke ham eller henne til å skrive ut Tamiflu til deg. Myndighetene sier de har nok til 1/3 av befolkningen. Et antall som tilsvarer de man regner med kan bli smittet i ALLER VERSTE fall. Dersom lagrene blir tømt av hysteriske folk – som kanskje ikke blir syke – så er det jo ikke noe igjen til de som virkelig trenger det, når og hvis dette rammer oss.

Influensahysteri

Dette er vel første gang en epidemi har fått dekning på nett og i alle tv-kanaler med fortløpende oppdatering. Det er synd hvis folk blir hysteriske og tror at dette er verdens undergang – slike epidemier har vi med jevne mellomrom, de har bare ikke fått slik overveldende mediedekning før. Det dør folk av influensa hvert år – også i vårt land – husk det. Noen ganger er influensaen så ille at det dør folk også utenfor risikogruppene (gamle, syke, svekkede…) i alle fall noen steder. Så langt ser dette ut til å ha skjedd i Mexico og ingen andre steder. Men så har også Mexico et overveldende mye større antall rapporterte smittetilfeller enn noe annet sted. Denne epidemien later til å ha oppstått i Mexico. De som ellers er smittet så langt er antakelig turister – mao en ressurssterk gruppe, både helsemessig og økonomisk. At dødeligheten så langt er lav blant disse er ikke forbausende, og tallmaterialet er lite. Smitten er allerede spredd til alle verdensdeler. Det skal vel mye til å stoppe den nå, men noen ganger brenner slike epidemier plutselig og uforklarlig ut av seg selv. Vi vet langt fra alt om virus, selv om vi vet mye mer enn den gangen spanskesyken herjet. Vi har bedre behandlingsmuligheter også.

Likevel må vi antagelig ta dette som det kommer, må vi ikke?

Tilleggsnotat:
Antall nye tilfeller i Mexico er på retur. Det er antagelig et godt tegn? Hvis det er tilfelle – situasjonen virker nokså uoversiktlig der? Det er jo noen ting som er litt snodige med dette utbruddet. Så langt er det bare meksikanere som har dødd av dette. Det kan skyldes at alle utlendinger som er smittet umiddelbart har blitt tatt hånd om av helsevesenet og fått intensiv behandling med Tamiflu eller lignende. I Mexico er dette antagelig litt mer så som så. Det er vel heller ikke bekreftet smitteoverføring mellom personer utenfor Mexico? Så langt har vel alle andre som har blitt smittet vært i Mexico eller sørlige delen av USA. Alt dette gir vel håp om at også dette utbruddet kommer til å brenne ut før det forårsaker en stor epidemi – slik det skjedde med utbruddet av svineinfluensa i USA på syttitallet. Da døde en person av influensaen og 35 personer av bivirkninger av en for dårlig kontrollert vaksine som ble presset fram i full fart. Men det er jo problemet med sånt som dette. Vaksinen KUNNE vist seg å være livreddende.

Småskral i dag også

men jeg har da planta EN rose.
ellen_willmott
Har kjøpt tre av denne, tenkte å ha en i potte og to i hagen, så får vi se om den klarer seg. Bildet er knabbet hos Knud Pedersen, antar han synes det er ok med litt reklame. Disse historiske stilkrosene er jo bare helt lekre. Gjenstår å se om de klarer seg på Hedmarken. Har luka litt også, og konstatert at jeg må grave opp minst ett nytt rosebed. Men på onsdag drar jeg til Nederland. Gleder meg til det, og ikke minst til å se Keukenhof. Får se hvor mange roser som blir plantet innen det.

Danmarkstur i full fart

før jeg fikk sukk for meg hadde jeg bestilt billett med StenaLine til Frederikshavn, og måtte bare hive meg i bilen og kjøre innover.  Det gikk jo greit, og jeg tror ikke jeg glemte igjen noe vesentlig hjemme denne gangen i motsetning til sist. Surra litt med bestillingen, men det skal vi komme tilbake til. Det var en nydelig aften for seilas:

 

Likevel var dette en litt selsom opplevelse. Er “danskebåten” i helgen blitt et gedigent sjekkested? Det var i alle fall særdeles fulllt av oversminkede damer i for trange klær og flokker av brautende, øldrikkende mannfolk. Også heldigvis noen normale reisende, da. Jeg prøvde å sitte ubemerket i en krok med boka mi (Siri Hustvedt: The sorrows of an American, anbefales!), likevel var det sannelig en gjeng med halvfulle polakker  som forsøkte å blunke til meg. De må ha vært nærsynte…

Hadde bestilt buffet – den var god. Og der havnet jeg i et fredelig hjørne, og spiste masse deilige reker, røkelaks og annet snadder. Men jeg tok en tidlig kveld, det fristet ikke å se hvordan dette ville utarte, og jeg hadde jo en lang kjøretur foran meg neste dag. Mannfolket var bekymret for trafikktettheten på danske motorveier, men den var ikke så gal, i alle fall ikke tidlig på morgenkvisten:

GPS er kjekt å ha, jeg fant fram til Knud Pedersen uten problem. Der var det massevis av roser:

 

og åpenbar gartnervirksomhet i sving:

Men det tok en stund før jeg og et par andre kunder som kom samtidig klarte å oppspore Knud selv som var travelt opptatt lengst nede i rosehagen. Den må være et syn om sommeren! Han viste seg jo å være en hyggelig mann, og jeg fikk mine roser i en stor sekk – minus dessverre Indigo (som har daua for meg) og Mrs. Oakley Fisher. Men de andre er på plass, da. Og enda var det bare lunsjtid. Jeg ergret meg over at jeg ikke hadde fått bestilt kveldsseiling tilbake – det hadde jo gått helt fint. Derfor satte jeg kursen tilbake nokså snart, og kjørte inn på kaia i Frederikshavn igjen. Der fikk jeg jo forklaringen – det er ingen nattseiling til Norge på lørdagskveldene. Et raskt søk på nettet avslørte jo at det faktisk VAR mulig å komme seg hjem igjen – Color Line reiste samme kveld til Larvik, og nå kunne jeg jo bare angre for at jeg hadde bestiltt dagseiling på søndag og ikke Color line tilbake. Et raskt regnestykke brakte imidlertid på det rene at jeg ville jo helt sikkert bruke minst så mye som billetten kostet på overnatting og diverse mat en natt til i Danmark. Og jeg ville være hjemme på morgenen i stedet for seint på kvelden – og kunne tilbringe dagen i hagen. Det største aberet var tanken på å komme til Larvik klokka 02 og være nødt til å kjøre hjem. Men jeg slo til.

Likevel hadde jeg dagen til disposisjon. Det ble en sen lunsj i Hirtshals:

Deretter bestemte jeg meg for å ta en tur til Skagen. Der har jeg aldri vært, og det er jo like i nærheten. Rakk en rusletur på stranden i kveldslyset, og en tur til den kirken som er begravd i sanden. Den tok jeg også bilde av, men det har jeg visst kommet i skade for å slette. Det var fint på stranda, da.

Fergen var kjapp og effektiv. Snaue fire timer fra Hirtshals til Larvik – det er ikke dårlig. Men jeg var VEEELDIG trøtt da jeg skulle kjøre hjem, til tross for en liten dupp ombord. Stoppet og kjøpte bensin til bilen og kaffe til meg så snart som mullig, og måtte ta en stopp på Andelva for 15 min “powernap”, men det hjalp faktisk. Kom meg velberget hjem, stupte i seng klokka halv seks og sov til halv tolv. Våknet med hodepine, feber og vond hals. Forhåpentlig er det ikke svineinfluensa, men et helt vanlig dansk virus. Har prøvd å rake litt i  dag, men kjente at jeg ble helt gåen. Nøyde meg med å legge rosene i bløt og vanne i drivhuset, samt rusle rundt og konstatere at nå er nesten all snøen smeltet, det ligger bare igjen et par ørsmå hauger i skyggen og der hvor freseren har laget kjempehaug – og det er kommet opp enda flere vårblomster. Iris, epipactis, fylte snøklokker, corydalis og masser av blåveis. Er det noen sak?

Norrønafolket…

det vil fare. Evt. er dårlig til å planlegge. Eller kanskje det bare er meg. Knapt hjemkommet fra Bergen slo det meg at jeg har jo bestilt en haug med historiske stilkroser til avhenting i Århus. Når skal jeg få gjort det?
Neste helg er jeg i Nederland med jobben. Helga etter er jeg på cruise med mannfolket. Helga etter der er det 17.mai, og deretter er det så langt på sommeren at det er vanskelig å få barrotsplanter fra Danmark.
Med andre ord: Jeg må dra i morgen. Bra jeg la alle klærne direkte i vaskemaskinen da jeg kom hjem i går…
Når skal jeg få tid til å rake i hagen i år mon tro?
Man får ta det med humør
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=8JFaPIUFl6Q&hl=en&fs=1]

Neste post

Posted by ShoZu

Det var litt mindre vårgrønt her på østlandet, ja. Men en flott flytur i nydelig vær over Hardangervidda, da. Og det har visst smeltet masse her siden jeg dro. Gleder meg til morgendagens hagerunde.

Mariakirken

Posted by ShoZu

Nydelig vær i dag. Nå er kurset ferdig, og jeg har litt tid til å rusle i byen før jeg må sette meg på flybussen. Bestilte et forholdsvis sent fly for ikke å få noe stress. Nå sitter jeg på restaurant på Bryggen og spiser bergensk fiskesuppe. Det er godt.
Kurset var bra og matnyttig. Entusiastisk og trivelig kursledelse som var med ut og spiste sammen med kursdeltakerne i går – sånt er alltid trivelig. Dette var to av overlegene på palliativ avdelig på Haraldsplass. Den ene av dem en kjekk og beleven tysker – sånt skader jo heller ikke 🙂
Tyskere som flytter til Norge bør absolutt flytte til Bergen – aksenten blir knapt hørbar. Spørs om ikke det var hanseatene som la igjen skarre-r’en i sin tid. Ikke at jeg har peiling på språkhistorie.
Om noe skulle innvendes måtte det være at det var litt for teoretisk anlagt og det var presset inn litt i overkant på to dager. Litt mer tid til diskusjon/klinikk/gruppearbeid hadde gjort seg. Men jeg drar absolutt hjem med mer faglig ballast i sekken, og da er jo hensikten oppnådd.
Nå gleder jeg meg til å komme hjem og se om det er noe snø igjen i hagen, og hva som har sprunget ut siden jeg dro. Drivhuset er etter sigende blitt passet og vannet, så da har det vel vokst litt der og får vi håpe.

Plutselig i Bergen

For en tid tilbake meldte jeg meg på et kurs. Det faglige innholdet så interessant ut, kurset var i Bergen i slutten av april- noe som pleier å være en fin tid i nevnte by. Vanligvis får man info, giro, program og desslike i god tid før kursstart, så jeg gjorde ikke annet enn å slette dagen i dag i avtaleboka og avvente – og dessuten glemme hele greia. Inntil jeg i går oppdaget at dagen i dag var tom i boka, og intet kurs hadde jeg fått bekreftet. Kasta meg rundt i en fart og fikk beskjed om at det fortsatt var plass på kurset, jeg var hjertens velkommen. Hotellrom var det verre med, alle er visst i Bergen denne uka. Men til slutt fikk jeg plass på dette stedet. Noe luksushotell kan det ikke kalles, men senga er god, beliggenheten så sentral som det går an å få og det er rimelig. 785 kr natta for enkeltrom, 895 for dobbelt, som jeg måtte ta for det var det eneste de hadde. Det man går glipp av er gedigen hotellfrokost. Man må koke kaffen selv, og får en pose med smørbrød (ferskt!), frukt, juice og Bergens Tidende hengt på døra. Greit for meg, jeg er en elendig frokostspiser uansett.
Flybilletter på Norwegian var nix problem, og før jeg fikk sukk for meg satt jeg på toget til Gardermoen etter kontortid. Litt for kjapt, skulle det vise seg. Mobilladeren ble ikke med, ei heller nøkleknippet med kodebrikken til minibanken. Visakontoen var tømt formedelst alle bestillinger og hotellet tar bare kort. Penger fra NAV kommer inn på annen konto og uten kodebrikke og mobil er man nokså strandet i vår teknologiske tidsalder. Men med litt nødhjelp fra mannfolket og diverse andre krumspring har det ordna seg. Jeg slipper både å sulte og å vaske opp – og uteliggertilværelsen i Bergen frister ikke. Alfe var jo så snill å tilby sofa også- så det er ikke synd på meg.
Våren er definitivt kommet lenger enn hjemme. Skal få tatt noen bilder nå som jeg også har fått kjøpt en ekstra mobillader. Tror jeg bør ha en som bor i pc-sekken. Tenkte jeg klarte meg med usb-kabel til laptopen (det funka sist!!!), men nå som jeg virkelig trengte det funka det selvsagt ikke i det hele tatt.
Her blomstrer magnolia, forsythia, tulipaner og påskeliljer. Men det tar vel av hjemme snart også får vi håpe.
Mitt yngste englebarn har vært på opptaksprøve på Stange VGS, musikklinja. Får håpe hun kommer inn. Hvis ikke, håper jeg hun beholder musikkinteressen uansett – hun har gjort kjempeframskritt på kort tid. Et av kravene på opptaksprøven var å synge en enkel sang, gjerne en barnesang – idol-style, uten akkompagnement. Antar det var for å få en viss ide om stemmen og tonetreffet. Englebarnet valgte denne, til forbløffelse for foreldrene og antagelig også for sanglæreren,(hehe), men den er fin, da:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hCE0GDeClbs&hl=en&fs=1]