Mer influensa

I New York er skoleelever smittet av andre elever som har vært i Mexico – uten at de selv har vært der. I California har de to mistenkte influensadødsfall. Dersom dette stemmer, har nok den verdensomspennende epidemien rykket et par hakk nærmere.

Likevel er det neppe grunn til panikk. Panikk hjelper dessuten uansett ikke. Spanskesyken er det verste influensaepidemien verden hittil har sett. I Norge hadde den en dødelighet på 1 %. Med andre ord: de aller fleste overlevde, og det uten å ha hamstret Tamiflu.

På den tiden satte de sin lit til andre ting – sakset fra Wikipedia:

 

 

Dette var under forbudstiden, og noen mistenkte at den høye dødeligheten rett og slett skyldtes bruk av alkohol som medisin. Andre understreket hvor viktig det var med en behandling pasientene hadde tiltro til – og det hadde de til alkohol! Dr Falkenberg skrev ut intet mindre enn 8.895 resepterkonjakk og ble stilt for retten for dette. (Han ble frikjent.) Dr C. Engelbreth mente at sykdommen smittet via loppestikk, mens andre mistenkte at alle gassene som hadde vært brukt under verdenskrigen, hadde forgiftet luften også i Norge som lå langt unna fronten, og nedsatt lungenes motstandsdyktighet. [4]

 

Teoriene florerte åpenbart den gangen som nå. Av alle de ting som ikke hjelper, er sikkert ikke konjakk det dummeste. Det er fortsatt mye man ikke vet om spanskesyken også – for eksempel hvordan den så ut til å bryte ut flere steder i verden samtidig. Det har kanskje noe å gjøre med at media ikke var like effektive til å formidle massehysteri den gangen – og en del tilfeller sikkert ble ansett for “normalt” i en tid da sykdom og død ikke var så fjernt fra dagliglivet som i dag. At det går en del friske smittebærere løs, må man antagelig også regne med, og disse tar smitten med seg dit de drar og smitter folk på andre steder.

Men ikke gå til legen og forsøk å presse/bestikke ham eller henne til å skrive ut Tamiflu til deg. Myndighetene sier de har nok til 1/3 av befolkningen. Et antall som tilsvarer de man regner med kan bli smittet i ALLER VERSTE fall. Dersom lagrene blir tømt av hysteriske folk – som kanskje ikke blir syke – så er det jo ikke noe igjen til de som virkelig trenger det, når og hvis dette rammer oss.

0 tanker om “Mer influensa

  1. Yepp – for ikke å snakke om at vi i det hele tatt slipper inn eller ut av flyplassene. Den stakkaran som spydde i tollen på Gardermoen ble jo hanka rett inn i isolatet på Ahus 😀

  2. Fornuftig tale, Hilde. Jeg hører på alle som snakker til min fornuft, siden jeg har et visst anlegg for katastrofetenking 🙂

  3. Jeg må innrømme at jeg tenker litt mer på dette enn jeg vanligvis ville gjort siden jeg skal reise til Tyrkia. Men sannsynligheten for at jeg skal bli smittet og bli liggende der nede er vel forsvinnende liten…….

  4. Må bare innrømme det..jeg har et STORT anlegg for katastrofetenking…
    Så her er det hamstret Tamiflu…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *