Influensahysteri

Dette er vel første gang en epidemi har fått dekning på nett og i alle tv-kanaler med fortløpende oppdatering. Det er synd hvis folk blir hysteriske og tror at dette er verdens undergang – slike epidemier har vi med jevne mellomrom, de har bare ikke fått slik overveldende mediedekning før. Det dør folk av influensa hvert år – også i vårt land – husk det. Noen ganger er influensaen så ille at det dør folk også utenfor risikogruppene (gamle, syke, svekkede…) i alle fall noen steder. Så langt ser dette ut til å ha skjedd i Mexico og ingen andre steder. Men så har også Mexico et overveldende mye større antall rapporterte smittetilfeller enn noe annet sted. Denne epidemien later til å ha oppstått i Mexico. De som ellers er smittet så langt er antakelig turister – mao en ressurssterk gruppe, både helsemessig og økonomisk. At dødeligheten så langt er lav blant disse er ikke forbausende, og tallmaterialet er lite. Smitten er allerede spredd til alle verdensdeler. Det skal vel mye til å stoppe den nå, men noen ganger brenner slike epidemier plutselig og uforklarlig ut av seg selv. Vi vet langt fra alt om virus, selv om vi vet mye mer enn den gangen spanskesyken herjet. Vi har bedre behandlingsmuligheter også.

Likevel må vi antagelig ta dette som det kommer, må vi ikke?

Tilleggsnotat:
Antall nye tilfeller i Mexico er på retur. Det er antagelig et godt tegn? Hvis det er tilfelle – situasjonen virker nokså uoversiktlig der? Det er jo noen ting som er litt snodige med dette utbruddet. Så langt er det bare meksikanere som har dødd av dette. Det kan skyldes at alle utlendinger som er smittet umiddelbart har blitt tatt hånd om av helsevesenet og fått intensiv behandling med Tamiflu eller lignende. I Mexico er dette antagelig litt mer så som så. Det er vel heller ikke bekreftet smitteoverføring mellom personer utenfor Mexico? Så langt har vel alle andre som har blitt smittet vært i Mexico eller sørlige delen av USA. Alt dette gir vel håp om at også dette utbruddet kommer til å brenne ut før det forårsaker en stor epidemi – slik det skjedde med utbruddet av svineinfluensa i USA på syttitallet. Da døde en person av influensaen og 35 personer av bivirkninger av en for dårlig kontrollert vaksine som ble presset fram i full fart. Men det er jo problemet med sånt som dette. Vaksinen KUNNE vist seg å være livreddende.

0 tanker om “Influensahysteri

 1. Men ikke akkurat høysesong for “No vil e ferra te Mexico!”
  Lokalradioen har vinkla det på de stakkars norske musikerne som ble sittende inne på hotellet i stedet for å holde de konsertene de kom for, har du kanskje hørt.
  Du får “ferra te Nederland” i stedet, så får vi hjemmeværende lese reisebrev til trøst.

 2. Under utbruddet av spanskesyken var det mange som døde herover. Det står endog å lese i kirkebøkene. Min grandtante – morfars storesøster. døde imidlertid av lungebetennelse i 1918, bare 18 år gammel. Hennes eldste søster, som emigrerte til USA tre år tidligere, overlevde spanskesyken.

  Liker ikke de dommedagsprofetiene som kan skremme opp folk unødvendig. Men at virus kan forandre seg og skifte egenskaper, har vi sett før.

 3. Jeg ser at avisene og nyhetssendingene forbereder seg på fest – de hiver seg over krigstypene og kommer nok til å melke dette for mer enn det er verdt….

 4. Ja. Men på den annen side har media en viktig rolle å spille. Informasjon er viktig, og så langt synes jeg den har vært bra.

 5. Ja jeg sitter her med influensa symptomer selv. Knasker penicillin som jeg har fått av legen. Han rygget lit bakover når han spurte om jeg tilfeldigvis hadde vert i Mexico. Ha-ha.

  Men jeg må jo innrømme at man blir påvirket av media ja. Vi skal reise til holland til helgen og er litt skeptiske. Men jeg tror nok vi reiser uansett. 🙂

 6. Det skal som sagt vi også. Vi sees i Keukehof – vi kan jo utveksle litt symptomer 😉 Håper jeg blir bedre, ikkeno stas å være potte tett på fly…

 7. Enig i at info er viktig, og de har fått med seg det som bør sies av fakta såvidt jeg har fått med meg, – men det er som Mokki sier: de melker det for mer enn det er verdt. Forretning er fremdeles butikk, og krisemaksimering selger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *