Fornyelser

image

image

image

image

Nå må jeg sannelig interiørblogge litt – selv om det er helt ulikt meg. Dagligstua her i huset begynte å bli en skam å vise fram. Der hadde vi en sofagruppe som nå har rundet ti år, og med daglig bruk av en stor famillie, en katt og en hund – i tillegg til at en del av famliens måltider ble spist her, kan enhver tenke seg hvordan den så ut. Treseteren var tillike blitt trebent, så det var risikosport å sitte i den. Bestilte ny sofa fra Bolia på romjulstilbud, og den ble levert i går. Den er diiiger. Egentlig hadde jeg tenkt å bestille skinnsofa, med tanke på all søling og grising som fortsatt bedrives heromkring – men jeg er egentlig ikke så glad i det. De averterte imidlertid et mikrofibertrekk som skulle være særdeles rengjøringsvennlig. Så jeg satser på at dette i kombinasjon med den fancy nye dampvaskeren vil holde sofagruppen pen litt lenger enn den forrige. Dette er nok en litt annen kvalitet også…
Når rommet var tomt for møbler i påvente av nye, var det jo smart å passe på å slipe og lakke. Snille svigerfar hjalp meg å lakke (vi leide noen til slipinga…) da vi flytta inn her. Nå var det mange stygge skrammer i golvet også. Så jeg har flekkslipt stuegolvet og lakket mange strøk på flekkene og ett på hele golvet, og slipt hele korridoren, – som ikke ble tatt den gangen. Så der var nedslitt parkett bare forbokstaven. Ble veldig fornøyd med stua, men i korridoren var det vanskeligere å manøvrere den digre slipemaskina, så 100 % fornøyd med resultatet er jeg ikke – men det ble i alle fall mye bedre enn det var.
Så etter å ha lakka meg inn på soverommet to netter på rad, var det nå tid for litt rydding, støvsuging og sånn. Men jeg kunne jo ikke sette tilbake det stygge og ripete salongbordet heller?
Dette bordet er egentlig et klenodium, så jeg kaster det ikke – uansett hva mine døtre sier.
Det har fulgt oss fra jentene var små. Kjøpt på opphørssalg på en trevarefabrikk jeg har glemt navnet på – som lagde disse helt unike furubordene uten noe som helst i metall. Hele bordet er laget med trenagler og tredeler. Må tilstå at jeg har begått en viss helligbrøde og skrudd inn noen skruer på undersiden – den tida vi hadde unger som krabbet under bordet, tok jeg ikke sjansen på at bukkene som holdt de tunge klaffene oppe bare var å dytte unna. Helsa går tross alt foran, jeg så for meg en flatklemt og hjerneskadd stakkars unge under der.
Nå har jeg slipt og lakka det også – så det får forhåpentlig et nytt liv.
Kanskje kommer det et bilde etter hvert når alt blir ferdig?
Og sånn ble det til slutt:

Lettvint

image

image

Var på jakt etter Stangekylling, men fant ingen. Måtte nøye meg med kyllingfilet på tilbud. Og siden jeg har slipt og lakka så jeg ser mannen med ljåen, eller i det minste er forurenset av støv og løsemidler i helga, ble det ikke den helt store kokkeleringen i dag. Kyllingfiletene ble brunet i panna sammen med en hel hvitløk, delt i fedd og skrella – lagt i en form med tre halvdøde paprika i passende biter, en sitron og en lime i skiver. Salt, pepper og akasiehonning. Helte på litt fløte de siste ti minuttene og serverte med couscous. Det ble pent, men smakte ikke veldig spennende – litt mer hvitløk og interessant krydder hadde nok gjort susen her. Lettvinn måte å lage kylling (og sikkert andre typer kjøtt) – så jeg må eksperimentere mer med denne.

Gulv – oppussingsprosjekt

image

image

image

image

image

image

 

Da vi flytta inn her i 1999, leide vi en kar til å slipe parketten du ser her på det nederste bildet. Snille svigerfar hjalp meg å lakkere – men nå begynte denne parketten å bli flekkvis ganske slitt, og vi har 11 meter korridor som det ikke ble gjort noe med den gangen. Så i dag har jeg slipt de stygge flekkene – først med grovt og deretter med medium slipepapir og lakka. Samme i korridoren – som nå har fått første lakkstrøk. I morgen tidlig tenker jeg å gå over både flekker og korridor med fint slipepapir og lakke på nytt – for til slutt å slipe hele stuegolvet med fint papir og lakke meg inn på soverommet. Forhåpentlig våkner jeg da på mandag til fin parkett over hele huset? Jeg var litt bekymret for at katta ville gå på det nylakkerte golvet.

Da vi lakka sist, hoppa nemlig katta til naboen inn gjennom vinduet og etterlot nylakkerte kattespor over hele parketten. Tuselatten er imidlertid glupere enn som så. Hun tripper fornemt utenom lakkflekkene på stua, og ser foraktelig på dem. Får håpe hun har vett til å holde seg unna hele stua i morgen natt.

Nyttårsforsettet holder fortsatt stand…

Det har ikke blitt laget noe ferdigmat her i heimen siden nyttår. Med unntak av en uke, har ukemenyen blitt planlagt hver helg – slik at shoppingen ikke har tatt så lang tid. Jeg har ikke orket å scanne alle tilbudsaviser og sånt forut for planen – men ser jeg et røverkjøp når jeg likevel handler, kjøper jeg inn mye, legger i fryseren og planlegger neste ukes middag deretter.

Dette burde jeg jo ha kommet på for mange år siden. Husker jo fortvilte shoppingturer etter jobb på desperat jakt etter en middagside som ikke ville få mer enn i høyden en unge til å begynne å surve – det var ikke så greit. Hadde nok vært mye greiere å sette opp en ukemeny, presentere den for ungene og gi dem tid til å surve fra seg før vi satte oss til bords? Men løsningen for oss ble etter hvert at mannfolket overtok middagsserveringen. Og siden han ikke har særlig interesse for matlaging, har vi spist en god del halvfabrikata de siste årene. Ingen har dødd av det, men jeg blir litt betenkt når jeg leser sånne artikler som dette.  Og oppdager at en god del produkter inneholder opptil 70 % palmeolje uten at dette opplyses.

Hvis man lager maten fra grunnen, vet man i det minste hva som er i den. Selv brød inneholder jo palmeolje… Jeg er ikke helt der at jeg baker alt brødet selv, men jeg har da blitt ganske flink til å bake knekkebrød i det siste. Og det er kjempegodt.

Hvis jeg finner en Stangekylling til helga (eller to, avhengig av hvor mange som er til stede til middagen), skal jeg prøve denne kyllingen med hvitløksoverdose. Hvitløk er fortsatt sunt.  Kanskje blir det suppe eller dessert også – jeg har jo blitt et skikkelig suppehue siden nyttår Smilefjes med åpen munn

Og stort sett tar det jo ikke veldig mye lenger tid å lage mat fra grunnen enn å varme opp halvfabrikata. Kjøttkaker, fiskegrateng – sånne vanlige hverdagsretter. Det er verd ti minutters ekstra innsats fordi det blir så mye bedre når man gjør det selv.

Laks

Laks til middag i dag. Sunt og godt. Fire laksefileter i en panne. Rikelig med Brimis fiskekrydder. Tomat, squash, vårløk rundt omkring. Litt hvitvin og fløte helles over – i ovnen 40 min på 190 grader. Nammenam.

image

image

image

Kylling i karri igjen

image
Jeg lagde dette for ikke lenge siden, etter egen oppfinnelse – og gjorde det igjen i dag. Det var ganske så godt, og anbefales som rask hverdagsmiddag. Sett på ris. Dersom du har kyllingfilet, stek denne først. Jeg hadde frosne, ferdigstekte kyllinglår i dag, og la dem til tining i varmt vann, siden vi glemte å ta dem opp i dag tidlig. Litt olje eller smør i panna, og ha i krydder. 2 ts sterk karri, i ts ingefær,1 ts cummin, 1 ts tandoori masala, 1 ts gurkemeie og en finhakket rød chili. Når det begynner å lukte godt, hakk en løk og ha i, 2-3 hvitløksfedd og surr til passe blankt og litt gyldent. Hadde i kjøttet – det kan man sikkert gjøre om man stekte det først også. Lot det stå på svak varme til det var igjen ca 5 min av risens koketid. Hadde oppi 2 Granny Smith skåret i små terninger og en rød paprika i små terninger. Freste litt, og tømte i en boks kokosmelk. Nammenam. Akkurat passe sterkt i dag.
Og jeg kom til å tenke på Eddie Skoller… “lots of wice and curry…if you hurry”

sånn helt malapropos den lille språkdiskusjonen på facebook i dag 🙂

Bursdagsmiddag

For Kjersti – som ikke fikk ostekaken hun ønsket seg forrige helg. For mannfolket som hadde bursdag i dag, for Arne Georg som har bursdag neste helg, men som Kjersti og jeg stort sett går glipp av å feire – og for min snille far som blir 82 neste uke. Så det var vel på sin plass med en god søndagsmiddag.

Hjemmelaget aspargessuppe etter denne oppskriften. Enkel og veldig god. Serverte med krutonger av middelhavsbrød krydret med kumin og korianderfrø.

image

Ovnsbakte poteter med provencekrydder og olivenolje.

image

Ostegratinert brokkoli. Første grønnsakrett som har slått an hos alle jentene her i huset, også fra de var barn. Jeg lar brokkolien få ca 5 min i mikroen under lokk før jeg legger den i en form.

image

Tilsetter vanlig hvit saus som får 2-3 egg i til slutt, krydres med litt reven muskatnøtt og masse ost på toppen. Sånn ser den ut like før den går i ovnen. Ca en halvtime på 180-200 grader, noen minutter på gratineringsprogram til slutt hvis den ser litt bleik ut.

image

For første gang har jeg en egen pose steinsopp i fryseren… Vanligvis finner jeg så lite av dette at den går i blandingsposer.

image

Og stekt løk

image

Og Bearnaise fra scratch… Som tilbehør til biff. Ytrefilet av Charolaise eller hva det heter. Det var godt. Og Jamie Olivers triks for å skjønne når biffen er passe stekt funka bra på mine biffstykker som var av noe forskjellig størrelse.

image

 

Og endelig ble det ostekake. Med blåbær denne gangen. Skummel farge på den blåbærgeleen, hehe

image