Musikalsk vår

Så langt har denne våren vært preget av musikk.
Søndag 15. mars var jeg så heldig at jeg fikk være med og synge Skapelsen av Joseph Haydn i Vang kirke. Dette er vel den største kirka på Hedmarken, det er plass til 1200 mennesker der. Så det kan fort virke tomt. Det gjorde det ikke. For en fantastisk opplevelse! Jeg tror aldri jeg har stått i et så godt fungerende kor – det aller meste satt i boks så det suste. Solistene var fantastiske og orkesteret gjorde det bra. En magisk aften. Vi fikk hilsen og skryt på korets side fra både biskopen og ordføreren – hva mer kan man forlange (hehe) Dette er et flott verk, tonemaleri på sitt beste. Du hører verden bli til, fra kaos i ouvertyren til livet oppstår. Fløyten kvitrer lerketriller, kontrafagotten brøler som løven…vannet bruser, regnet faller, snøen daler…
Skapelsen(høyreklikk og roter med klokken)

Den stille uke har også stort sett alltid vært preget av sang for min del. Ikke i år. For første gang på svært mange år, synger ikke Cantarelle sin årvisse pasjonskonsert med Stabat Mater i en eller annen utgave. Til trøst dro jeg og hørte Anna Sundström Otervik og Anna Gunnarsson som framførte en solistisk versjon sammen med Mjøsmusikk i Stange kirke. Det var ikke lett å la være å synge med :D. Musikerne blir bedre for hvert år, Annax2 var heller ikke dårlige. Jeg håper Cantarelle kommer sterkere tilbake neste år.

Men vårens største musikalske opplevelse kom i går.
Det Norske Solistkor og Det Norske Kammerorkester framførte Bach og Händel i Ringsaker kirke. Folk kjente sin besøkelsestid og gikk mann av huse, de eneste ledige plassene var bak søylene hvor du ikke ser noe – folk stod heller enn å sitte der. Og det gjorde ganske mange. De mange lokale korsangerne fikk høre hvordan det SKAL låte
20150330_193014
(fire fascinerte damer fra Hamar Domkor)
Jeg likte aller best Ode til St Cecilia – et verk jeg aldri har hørt før. Muligens fordi det krever en god del, både av musikere og solister. Begge solistene imponerte stort denne gangen.
Selv om jeg var litt distrahert. Hadde lovet å ta noen bilder for at den lokale avis som ikke kunne sende en medarbeider kunne bruke dem. Tenorsolisten likte nok ikke at en skummel dame med mobilkamera prøvde å lirke seg innpå ham for å ta bilde – han hytta etter meg. (en annen gang må jeg sørge for et mer profesjonelt utseende kamera…). Men han var flink da. Du store for en innlevelse.
Så får vi se om noen av bildene mine kommer i avisa i morgen.
Nå ser jeg fram til et par fridager før vakt lørdag, sang søndag, vakt mandag og på’n igjen på tirsdag.
God påske!

Edit.
Yepp, jeg har nå debutert som pressefotograf. HA brukte dette bildet:
20150330_203111

Vegetarmat

Vi spiser for mye kjøtt. Mer enn planeten, helsa og dyrevelferden har godt av. Michael Mosley hadde et veldig bra program om dette som NRK viste for litt siden, dessverre finner jeg det ikke på nett. Men hovedpoenget var at kjøttforbruket, særlig i industrialiserte land må reduseres. I Storbritannia ligger konsumet på rundt 80 kg pr år i følge Michael, i USA setter de til livs 120 kilo hver. Tenk på det – det er mer enn to kilo i uka. Hvordan er det mulig å spise så mye kjøtt? I Norge ligger vi ikke så verst an. I følge denne statistikken spiser vi 66 kg hver i året. Det er likevel for mye. Et bærekraftig konsum ligger i følge programmet på ca 40 kg. Altså litt under en kilo kjøtt i uka. Det burde være rikelig?
Tre fiskemiddager, to vegetarmiddager og du har to dager å fordele kjøttkonsumet ditt på (om du ikke spiser mye bacon og kjøttpålegg, da). Burde være MER enn nok.

Et par auberginer i skiver, trekker med salt, før de stekes i panna. De trekker til seg masse fett, kanskje lurere å steke i airfryer en annen gang? Hjemmelaget tomatsaus tilsettes litt ekstra krydder (hvitløk, røkt paprika og litt chilisaus), en kartong kikerter og en kartong røde linser. Kok, smak. Legges mellom to lag aubergineskiver (hadde tenkt å bruke squash også, men det ble ikke plass). Dekkes med et lag fyldig behcamelsaus. Reven ost over – i ovnen en halvtime på 200 grader. Bruk gjerne grillen til slutt hvis ikke osten er brun. Jeg brukte gruyere, fint skal det være – men alle slags osterester kan brukes. Kunne vært en salat ved siden av – men dette var godt. Linser, bønner og erter er gode vegetariske proteinkilder. Ost, og eventuelt egg, i sausen gjør at dette er fullverdig middag.

image

image

image

Oksehale, del 2. Slow food….

Dette blir et kjedelig innlegg uten bilde (se forrige innlegg, det så likedan ut), men det er uansett mest for meg selv. Oksehale sous-vide har vært et prosjekt – og på internett finner jeg stort sett to måter å gjøre dette på. 82 grader i ca et døgn, eller noenogseksti (jeg valgte 65) grader i fire døgn.

Det siste er utvilsomt å foretrekke. Dagens oksehalemiddag ble mye mer smakfull og mør enn forrige ukes. Ellers gjorde jeg nesten på samme måten. I stedet for å legge løkkompotten i sous-vide, krydra jeg bare med biffkrydder pluss litt ekstra salt og pepper. Løkkompotten ble lagt direkte i sausen. Ellers gulrøtter og selleri som før. Det ble godt. Naboen, som kom på middag, forsynte seg to ganger og fikk med seg resten hjem.

Så dette er definitivt langsom mat. Fire dager fra ide til middagstallerken 😀 men det lager seg jo selv.

Oksehale

En ting jeg aldri har forsøkt å lage, men har hatt lyst til å prøve helt siden jeg fikk sous-vide-sirkulatoren i hus, er oksehale. Det finnes flere oppskrifter og framgangsmåter på nettet, jeg gikk for noe i retning av denne.

image

Jeg ble nesten fornøyd. Smaken var upåklagelig, men jeg tror halene hadde trengt lenger tid i badet – det ble mye avskjær. Da jeg googla oppskrifter, var det stort sett to måter å gjøre dette på – enten ca 1 døgn på 82 grader (som i den oppskriften jeg brukte), eller 100 timer på 64 grader. Jeg tror faktisk det siste er å foretrekke. Har tidligere laget andre seige kjøttstykker som har fått stå i tre døgn, da smelter alt av slintrer og fett bort, og fettet kan man jo uansett skumme av hvis man er bekymret for det. Oksehale er utrolig smakfullt, men krever lang tilberedningstid.

image

Blir ikke siste gang jeg lager dette. Idefix har fått et margbein og er ekstatisk. Potetmos med sennep passet svært godt til. Min ble ikke så “creamy” den ble heller grov – jeg lagde den av uskrelte mandelpoteter. Yum.

image

Hilde gjør ting hun ikke kan

For første gang i mitt syndige liv, har jeg filetert en flyndre. Hadde planer om hjemmelagde fiskeboller i dag, men på fiskebutikken hadde de ikke hyse, men derimot hadde de noen rødspetter som så riktig fine ut. Så jeg tok mot til meg og kjøpte en hel flyndre. Og på nettet finner man jo det meste i dag. Her kan man få førsteklasses anskuelsesundervisning av vår lokale helt Kjetil Holen:

Kjøpte til og med ny kniv for anledningen….

image

Og selv om jeg ikke var like flink som Kjetil, fikk jeg en bra og en litt lurvete filet. Fornøyd med det som første forsøk

image

Fritert flyndrefilet med reker og kapers, amandinepoteter med dillsmør, råkost og hjemmelaget remulade.
image

Og jeg kokte til og med kraft på flyndrebeina og rekeskallet. Følte seg formidabel….