Interrail – 41 år seinere.

Det er 41 år siden første gang jeg dro på interrail – verden har forandret seg et langt stykke siden da. Den gangen satt man sannelig ikke på første klasse og blogga på sin lille Mac på under 1 kg, med gratis trådløst nett som en selvfølgelig service.

Vi er nå på nest siste etappe, og jeg må si meg strålende fornøyd med denne type ferie. Vi har vært heldige med været, vi har ikke hatt noen uhell eller større problemer utover det som må kalles rene bagateller – og det er vi takknemlige for. I tillegg tror jeg en del av suksessen kan tilskrives god planlegging.

For 41 år siden var dette i liten grad mulig, og noe av sjarmen var å dra ut på lykke og fromme. Men min erfaring med lykke og fromme er at da går en god del av ferietiden med til logistikk – hvor skal vi sove, hvor skal vi spise, hva skal vi finne på nå? De basale behov kommer alltid først – også på ferie. Og da er det mye bedre å kose seg med dette på forhånd – å se fram til en glede er også en glede – og å sitte i april og bruke tid på å finne de beste og gunstigste overnattingstilbudene, sjekke repertoar og programmer i opera- og konserthus kommende september, og gjerne også google noen gode restauranter er jo bare trivelig. Men det er klart at rigorøst program kan også bli en tvangstrøye. Litt plass til improvisasjon bør det være. Jeg tror vi traff en bra balanse her.

Denne gangen hadde vi booket alle overnattinger på forhånd. Jeg brukte litt forskjellige metoder. Man kan booke direkte på hotellenes hjemmesider i mange tilfeller, eller booke gjennom hotels.com eller andre nett-tjenester. Jeg har brukt litt av hvert, alt har fungert knirkefritt. Hos hotels.com får du den desidert beste dealen hvis du bestiller og betaler på forhånd – da har du ikke mulighet til å ombestemme deg. Andre steder bestiller du bare – og kan endre eller avbestille helt gratis inntil få dager før oppholdet.

Vi hadde også forhåndsbestilt 2 konserter og 3 operaforestillinger. Det fungerte også knirkefritt, men her gjelder det å se seg for. Noen konsert- og operahus tilbyr “print at home” billetter – da er det viktig at man  skriver ut selve billetten, ikke bare epostbekreftelsen. Men de redda oss i DR koncerthuset da vi oppdaget at vi kun hadde kvitteringen og ikke billetten. I Praha tilbyr alle operaene å levere billetten på ditt hotell – mot et lite gebyr. Det fungerer veldig bra. I Dresden bestilte vi billetter vi selv hentet i billettkontoret. Jeg vil tro det funker like greit om din greie er rockekonserter, jazz eller fotballkamper.

Noen flere erfaringer:

Man bør ikke være dårlig til beins, og man bør pakke forholdsvis beskjedent – og ha koffert med 4 hjul. Vi har nå bytta ut våre 30 år gamle slepbare dinosaurkofferter. Et av mine viktigste kriterier ved hotellbestilling var gangavstand til jernbanestasjonen – men 900 m kan være langt hvis du sleper tungt. Mao – dette er ikke egnet for shoppingferie. Det fins selvsagt også taxi. Mitt yndlingshotell Marrol’s ligger godt over gangavstand fra jernbanen, men det er det verd.

Jeg er også strålende fornøyd med mine to andre innkjøp før turen – en ryggsekk ved navn “Troll” tror jeg – kjøpte en til skolesekk til min kjære datter, og syns den var så fin at jeg kjøpte en til meg selv også. Den har utallige lommer, og ikke minst en glidelåslomme inn mot ryggen din, til trygg oppbevaring av PPP – pass, penger og pilletter. I våre dager også mobiltelefon og visakort, naturligvis.

Og min nye Bergans ulljakke, med to store glidelåslommer – som jeg la igjen i taxien i Praha, men heldigvis fikk tilbake – takk til taxisjåføren og resepsjonisten på Hotell Roma. Det har vært mye varmt sommervær, men kjøligere om kveldene, og nå som vi er på vei nordover igjen blir det kaldere. Perfekt yttertøy – til både penkjole og jeans.

Vær obs på at når du bestiller interrailbilletter, kan du ikke skrive dem ut selv. Du kan heller ikke kjøpe dem der du kjøper andre togbilletter slik man kunne i min ungdom. Du bestiller på nett og får dem tilsendt fra England – med snailmail. Gratis forsendelse hvis du bestiller minst 11 dager før du drar. Det gjorde ikke jeg, så jeg måtte punge ut med 6 pund for ekspressforsendelse. Da kom det to fine plastomslag med billetter, kvittering og kart over jernbanenettet. Det finnes også en egen interrail-app for mobil. Den hadde vi svært mye glede av, anbefales på det varmeste.

Tripadvisor er jeg også en svoren tilhenger av – ikke minst ute i felten når man er sulten og vil finne en god restaurant. Den samarbeider også med google maps, slik at du finner fram dit du skal. Men bestill feriesurf for mobil – jeg har brukt en del penger på nett-tilgang på mobilen denne ferien, men det var det verd, synes jeg. Bare husk å slå av dataroaming innimellom, slik at du ikke bruker opp kvoten på at mobilen sjekker eposten din og facebook hele tiden (eller slå av slike automatiske oppdateringer)

Interrail er topp. Miljøvennlig, trivelig og avstressende. Om du ikke rekker toget, går det som regel ett til. I motsetning til fly hvor det er veldig mye stress, venting og køståing. Og første klasse var en god investering, ikke minst i disse flyktningetider. Selv om det gir mange tanker om hvor ufortjent godt vi har det, vi som har en trygg jobb, papirene i orden og bor i en fredelig avkrok av verden. Ellers er erfaringen at i Tyskland er første klasse som regel lite belagt – plassbestilling er stort sett ikke nødvendig. I Tsjekkia, Slovakia og Østerrike var det fullere – det hendte vi ikke fikk plass om vi ikke hadde bestilt.

3 tanker om “Interrail – 41 år seinere.

  1. Husker den interrailturen vi hadde i -78(?) Tror ikke jeg har fått bedre yughurt med honning enn den gangen☺️

  2. Det var en minneverdig tur 🙂 Yoghurten var god, moussakaen og den greske salaten også formidabel, og du kjøpte deg en nydelig, blå kjole 🙂

  3. Tilbaketråkk: Interrail for voksne – tips og erfaringer | hildegoghagen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *